Hørte Linda krangle med kjæresten

To vitner hørte høylytt krangel om Linda Didriksens graviditet den natta hun angivelig ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BODØ (Dagbladet):

Et annet vitne så også kjæresten grytidlig neste morgen, på et tidspunkt han selv hevder at han og Linda lå og sov.

De tre vitnene er blant påtalemyndighetens viktigste kort i rettssaken mot den drapstiltalte kjæresten (21), som starter under stor medieoppmerksomhet i Bodø i morgen.

Linda Didriksen forsvant fra sitt hjem ved Ørnes i Nordland 1. juni 2000. Hun ble funnet drept nøyaktig ett år seinere.

Ingen bevis

Rettssaken er ventet å ta sju- åtte uker, og det vil bli ført over 120 vitner. Påtalemyndigheten har ingen tekniske eller medisinske bevis som i kraft av seg selv kan felle kjæresten.

Førstestatsadvokat Geir Fornebo og konstituert statsadvokat Ann Rødvei må derfor stole på at de mest sentrale vitneobservasjonene står i motstrid til tiltaltes politiforklaringer.

To av vitnene - en mor og en datter - skal være naboer av Linda Didriksen (18) og hennes den gang 19 år gamle kjæreste.

Krangelen

Natt til 1. juni 2000 skal de ha hørt Linda og kjæresten krangle heftig - blant annet om det faktum at paret ventet barn. Linda var gravid i tredje måned.

De skal også ha kranglet om framtidsplaner. Linda ville bli værende i nærmiljøet, og hadde selv søkt seg til Høgskolen i Bodø. Kjæresten skal ha ønsket å ta befalsutdanning sørpå.

Kjæresten ble før jul 2000 - mens saken fortsatt var en forsvinning - siktet for falsk forklaring om krangelen.

Observasjonen

Linda ble funnet drept ved Storvikskaret, 25 km fra Ørnes i retning Bodø, 1. juni 2001. Så seint som et halvt år seinere - da kjæresten for lengst var siktet for drap - skal et nytt vitne ha meldt seg.

Denne kvinnen skal ha sett Lindas kjæreste i eller ved bilen hans utenfor parets hybel i Spildervika ved Ørnes tidlig om morgenen 1. juni, på et tidspunkt da kjæresten skal ha forklart at han og Linda lå og sov.

Sår tvil

Vitneutsagnet åpner for en teori om at kjæresten benyttet morgentimene til å flytte den drepte Linda Didriksen fra hybelen og over i bilen sin.

Forsvarer Roald Angell vil naturlig nok så tvil om vitnet, fordi hun meldte seg så seint. Dagbladet er kjent med at forklaringen på dette skal være troverdig, og at påtalemyndigheten forventer at sakens to fagdommere og tre lekdommere vil «kjøpe» den.

Skjermer vitner

Konstituert statsadvokat Ann Rødvei vil ikke kommentere noen vitneutsagn. Sakens vitner blir i det hele tatt sterkt skjermet:

Påtalemyndigheten vil ikke offentliggjøre vitnelisten før rettssaken er i gang - og selv da vil man bare bekjentgjøre identiteten til et lite knippe vitner av gangen.

Påtalemyndigheten vil unngå en ny «Orderud-sak», med vitner som intervjues av media før de inntar vitneboksen.

- Medias omgang med vitner er er ett av argumentene for hemmeligholdelse, bekrefter Rødvei.

- Er ikke dette en noe uvanlig praksis?

- Det finnes ulik praksis på området. Og en vitneliste er i utgangspunktet ikke et offentlig dokument.

Fordel

Ann Rødvei jobbet i Bodø-politiet og var etterforskningsmessig ansvarlig for Linda-saken mens den var under etterforskning.

Det var hun som siktet kjæresten for drap 15. juni 2001.

Nå er Rødvei blitt statsadvokat, og skal altså være medaktor i rettssaken.

- Jeg ser ingen betenkeligheter. Det er etter min mening utelukkende en fordel at jeg kjenner saken, sier Rødvei til Dagbladet.