Politiet om de dramatiske minuttene:

- Hørte lyder, så ble det lagt på

Mens gjerningsmennene utsatte 20-åringen og foreldrene hans for vold, fikk de tak i telefonen. - Vi skjønte de trengte hjelp, sier politiet.

DRAMATISK: 20-åringen og hans foreldre klarte å kontakte politiet mens de ble utsatt for vold i boligen i Tolga. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet
DRAMATISK: 20-åringen og hans foreldre klarte å kontakte politiet mens de ble utsatt for vold i boligen i Tolga. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka nærmet seg 02 natt til søndag, da telefonen hos politiet i Innlandet ringte. En samtale som ikke var lett å forstå innholdet i, men som likevel førte til full utrykning.

Knappe tre døgn seinere holder politiet fremdeles kortene tett til brystet om hva som kan ligge bak det som viste seg å være en dramatisk hendelse i en privatbolig i Tolga, hvor en 20 år gammel mann ble utsatt for vold. I boligen ble det blant annet avfyrt skudd. Ett av disse traff mannen, som så ble tatt med fra boligen mot sin vilje.

Også hans foreldre ble påført skader i hendelsen. Fortsatt er ingen pågrepet.

- SNAKKET SAMMEN: Bistandsadvokat Helge Hartz forteller om møtet med den bortførte 20-åringen i Tolga. Reporter: Brage Lie Jor. Video: Jostein Sletten Vis mer

- Hørte lyder

- Vi fikk melding om hendelsen klokka 01.53. Telefonen kom fra de som befant seg i boligen. Vi hørte lyder av at det skjedde ting i bakgrunnen, og skjønte raskt at vi måtte reise dit fordi de trengte hjelp. Da var det fremdeles en pågående situasjon. Det var en kort oppringning før det plutselig ble lagt på, sier operasjonsleder Sidsel Svarstad til Dagbladet.

Patruljen ankom stedet kort tid etter sammen med ambulanse. På stedet fant de foreldrene til 20-åringen skadd. Selv var han forsvunnet.

- Da vi kom fram var han borte. De andre to som var til stede ble sendt til helsesjekk, opplyser Svarstad.

- RYSTENDE: Tolga-ordfører Bjørnar Tollan Jordet sier saken ryster et lite lokalsamfunn. Reporter: Brage Lie Jor. Video: Jostein Sletten Vis mer

- Har begynt å bearbeide

Ifølge politiet jaktes det på minst to gjerningspersoner etter hendelsen. Tirsdag gikk de ut og fortalte at gjeld er et av de mulige motivene som nå etterforskes.

Hva som skjedde i de 20 timene fra kidnappingen omkring klokka 02 natt til søndag og fram til 20-åringen dukket opp på toget fra Gardermoen til Lillehammer klokka 21.59 søndag kveld, er også et mysterium.

Bistandsadvokat til familien som ble utsatt for volden, Helge Hartz, sier til Dagbladet at han har sittet i samtale med dem nesten hele tirsdag. Han beskriver tilstanden deres som etter forholdene bra.

- De har begynt å bearbeide det de har opplevd. Han har forklart seg om hva som har skjedd, men jeg ønsker ikke å gå inn på detaljer rundt hvilken tilstand han var i da han møtte politiet, sier Hartz.

Avhørt samme kveld

20-åringen ble ifølge advokaten avhørt samme natt som han kom til Hamar med toget. Hva han har forklart og hvilke beskrivelser han har gitt av de 20 timene han var borte, ønsker han ikke å si noe om.

Tirsdag kveld var det ifølge Hartz ikke planlagt noen nye avhør av 20-åringen eller foreldrene. Det har heller ikke vært gjennomført samtaler siden han ankom Hamar søndag kveld.

- Det er politiet som vurderer hvilke etterforskningsskritt som skal gjøres videre, men vi har så langt ikke hørt noe om nytt avhør, sier advokaten.

Krimforfatter og tidligere etterforskningsleder i politiet, Jørn Lier Horst, forteller at det er flere bortføringssaker i Norge hvert år. Det er imidlertid sjelden at de når politiets bord.

- Det er spesielt at politiet varsles i slike saker. Det er sjelden de når politiet og enda sjeldnere de når offentligheten, sier Horst.

TOLGA: Politiadvikat Vibeke Stolp Ekeland sier at en mulig hypotese i Tolga-bortføringen knyttes til gjeld. Video: Jostein Sletten/Dagbladet Vis mer

En ting avgjør

Han forteller at mye ved hendelsen i Tolga minner om saker hvor torpedoer krever inn gjeld. Hvorvidt saken lar seg løse, vil imidlertid hovedsakelig avgjøres av en ting, ifølge den tidligere etterforskningslederen.

- Offeret vet jo som regel hvem man står i gjeld til, men utfordringen er at det ikke nødvendigvis samarbeides med politiet av frykt for represalier. Det som er mest avgjørende for en oppklaring her, er fornærmedes samarbeid med politiet. Det er vanskelig å løse slike saker uten en forklaring derfra, og det er enda vanskeligere å få tatt ut en tiltale eller eventuelt dom dersom fornærmede ikke vil oppgi hvem det er snakk om. Så det springende punktet vil være fornærmedes samarbeid med politiet, forklarer Horst.

Han mener hendelsen for øvrig tegner et bilde av hvor hardt det kan være i enkelte miljøer, og at de som står bak trolig er gjerningspersoner som er knyttet til et miljø politiet er kjent med.

- Så det jobbes nok med etterretning og kontakt opp imot disse nå. For politiets del er det også sentralt å kartlegge eventuell dialog som har vært i forkant av hendelsen. Digitale spor sikres, det kan være i form av meldinger, chat eller telefoner. Samtidig vil også være interessant å undersøke bompasseringer eller andre bildebevis som kan vise hvor gjerningspersonene har kjørt, sier krimforfatteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer