Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hørte stemmer i hodet

Mannen som knivstakk høygravide Fadheya Saed Dirir (21) var psykisk syk og hørte stemmer i dagene før drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Den drapssiktede ektemannen skulle ha vært hos legen i går.

-  Han ble syk allerede mandag. Han snakket med seg selv, hadde hallusinasjoner, skalv på hendene og hadde så lite kraft i beina at han ikke klarte å gå, forteller Ali Mohamed Nur (42).

Han er en venn av familien, som er knust etter drapet på Fadheya Saed Dirir. Mannen var først på legevakta, men ventetida var så lang at han dro hjem.

Dagen etter gikk kona til legen og fikk ordnet time til ham på fredag. Torsdag ble den høygravide 21-åringen drept. -  Jeg er hundre prosent sikker på at det var sykdom, og ikke krangel mellom de to som var årsaken. Det finnes ingen omstendigheter som kan tyde på at dette var planlagt eller noe sånt. Dette er en ren tragedie, sier Ali Mohamed Nur.

Traumer

Han kjente både drapsofferet og mannen hennes. Nur sier at ekteparet fra Somalia hadde et veldig fint forhold og at den drapssiktede 30-åringen var en snill og omtenksom mann.

-  Familien har fortalt hvordan han holdt jakka over henne i regnværet. Selv kom han hjem søkkvåt og kald, sier Nur.

Den drapssiktede mannen hadde i går sitt første møte med sin forsvarer, høyesterettsadvokat Håkon Helle.

-  Han forteller at han mistenkte henne og andre for å snakke og legge planer bak hans rygg. Han spurte henne om barnet virkelig var hans, og lot seg ikke berolige da hun svarte bekreftende. De siste dagene hørte han stemmer og følte seg dårlig, sier Helle.

Ifølge advokaten har somalieren hatt denne typen psykiske problemer en gang tidligere.

30-åringen innrømmer knivstikkingen og tar på seg skylda for at kona og barnet døde. Helle sier at det må klarlegges om mannen var tilregnelig eller psykotisk på drapstidspunktet.

-  Må få hjelp

Ali Mohamed Nur mener at forklaringen på voldsepisodene hvor somaliere er innblandet, skyldes traumene de har med seg fra hjemlandet. Og ikke minst manglende behandling av opplevelsene i ettertid.

-  Norske myndigheter bør undersøke de som kommer inn i landet nærmere. De er veldig flinke til å gi dem mat, husly og utdannelse, men psykiatrisk hjelp er like viktig. Alle som har kommet fra Somalia de siste 14 åra, har opplevd krig. De har veldig mye dramatikk og lidelser inni seg. Det norske samfunn har et problem dersom vi ikke tar dette på alvor og gir dem profesjonell hjelp. Hvis ikke, er det nesten bedre å la folk være igjen i sine hjemland, sier Nur.

Den drapssiktede 30-åringen ligger fortsatt på sykehus med mindre, selvpåførte skader. Han vil bli framstilt for varetektsfengsling mandag.

DREPT: Høygravide Fadheya Saed Dirir (21) og fosteret på ni måneder ble drept.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media