- Horunge, gå og selg tomater

Barnebarn til diktator tok helt av mot fredsprisvinner. Nå er han dømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre dommere i Guatemala fant i går fem politiske ledere og aktivister skyldige i rasisme mot nobelprisvinneren fra 1992, Rigoberta Menchu.

Episoden skjedde i oktober 2003 da Menchu var på vei ut fra høyesterett. Retten slo fast at diktator Rios Montt kunne stille som presidentkandidat, selv om han tok kontroll over regjeringen i et militærkupp i 1982.

Menchu var til stede for å vise sin motstand mot dette.

Rasistiske tilrop

Det var i seiersrusen av tilhengerne av Montt tok av mot fredsprisvinneren. De overgikk hverandre i utbrudd mens pressefotografer, fjernsyn og journalister var til stede.

- Datter av en stor hore!

- Lille indianerjente!

- Gå og selg tomater på bussterminalen!

Alle de dømte fikk tre år og to måneder i fengsel, melder AP. Men på grunn av det svake rettssystemet i Guatemala, kan de bare betale litt over 8000 dollar i kausjon, og slippe hele soningen.

Barnebarn av diktator

En av de dømte er barnebarnet til eks-diktatoren i Guatemala, Efrian Rios Montt. Andre av de dømte er ledere i det republikanske partiet FRG, eller medlemmer av det sentral-amerikanske parlamentet. Forsvarerne har allerede sagt at de kommer til å anke.

Det var Oscar Berger, som fortsatt er sittende president, som vant valget i 2003.

Saken er den første av sitt slag etter at landet fikk en ny rasismeparagraf i 2002. Hverdagsrasisme mellom den spansk-ættede og urbefolkningen er vanlig.

Menchu, som fikk fredsprisen for sitt arbeid for landets urbefolkning, mayaene, sier til lokalavisene at hun er stolt av dommen.

PRISVINNER:</B> Rigoberta Menchu er fornøyd med den ferske dommen som slo ned på rasisme.