STOLTE: En aka-pappa med barnet sitt. Blant de 20 000 menneskene i aka-folket er mannlig laktasjon utbredt ikke forbundet med skam. Fedrene i aka-folket er flere ganger blitt omtalt som verdens beste pappaer, da de er mer sammen med barna sine enn i noen annen kjent kultur. Foto: Fatherhood Institute
STOLTE: En aka-pappa med barnet sitt. Blant de 20 000 menneskene i aka-folket er mannlig laktasjon utbredt ikke forbundet med skam. Fedrene i aka-folket er flere ganger blitt omtalt som verdens beste pappaer, da de er mer sammen med barna sine enn i noen annen kjent kultur. Foto: Fatherhood InstituteVis mer

Hos aka-folket er mennene stolte over å amme

Fedre tar med seg barna på puben og ammer. Det kan være skjult mannlig amming i Norge, tror norsk kjønnsforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Langt fra norske ammeråd og debatten om kvinner i ammeklemma tilbyr mennene i aka-folket i Kongo barna sine pupp. Mannepupp.

Sosialantropologen Barry Hewlett bodde sammen med stammen i 15 år og observerte hvordan gutta som omtales som «verdens beste pappaer», helt uten statustap i stammen, kunne amme barna sine. Fenomenet kalles mannlig laktasjon.

- Kvinnene er de primære omsorgspersonene hos aka-folket. Men kjønnsrollene er mye mer fleksible enn i andre samfunn. Fedre i aka-stammen kan gli inn i roller som vanligvis kun mødre har, uten å tape status blant andre menn, sier Hewlett i et intervju med The Guardian.

Menn kan amme En av rollene aka-pappaene glir inn i uten noen problemer, er altså ammerollen. Mennene i aka-folket tar også gjerne med seg babyen på den lokale puben og lar den ligge og sutte på brystvorta. At menn kan amme, overrasker ikke Nasjonalt kompetansesenter for amming, som har sørget for at norske kvinner er på ammetoppen i verden.

- Det er mulig for menn å få noe melk i brystene. Hvor mye vet vi ikke, men du kan si at det er mulig å få noen dråper ut. Vi kjenner ikke til om noen som gjør det i Norge, sier jordmor Mette Ness Hansen ved ammesenteret.

Det nasjonale kompetansesenteret innrømmer at de vet lite om mannlig laktasjon, og det foreligger ingen planer om å inkludere den mannlige varianten av ammning i informasjonen til nybakte foreldre.

- Det har vi overhodet ikke diskutert. Personlig tenker jeg at det er mer effektivt å få mor til å amme enn far. Det blir mye mer melk, og det går an å fullamme.

Trenger hormoner En som ikke ville la seg stoppe av kjønnsbarrieren, var den svenske studenten Ragnar Bengtsson, som for to år siden ble fulgt av tv-kameraer da han forsøkte å få i gang melkeproduksjonen. Men etter å ha pumpet brystene hver tredje time i over to måneder ga Ragnar opp uten å ha produsert en eneste dråpe melk.

Målet hans var å være med å amme sitt nye barn, men 26-åringen måtte skuffet innse at han ikke fikk det til. Skuffelsen var den samme som en rekke mødre opplever når de ikke får til ammingen.

Faktisk er Ragnars eksperiment relevant for kvinner, som også vil slite med å få i gang melkeproduksjonen uten påvirkning fra hormonene man får under svangerskapet.

- Det vi kjenner til hos kvinner, er at man trenger hormonell påvirkning for å få i gang melkeproduksjonen. Menn som forsøker å få i gang melkeproduksjonen, kan sammenliknes med adoptivmødre som ikke har vært gravide, og som ønsker å amme. Adoptivmødrene får hormonbehandling og vil heller ikke oppleve at de får noe særlig med melk bare ved å pumpe brystene.

Kan være skjult manneamming Jorunn Økland, senterleder for den tverrfaglige kjønnsforskningen på Universitetet i Oslo, er ikke avvisende til at også norske menn tilbyr pupp i desperate stunder.

- Det kan godt hende norske menn tilbyr barn med et desperat sugebehov om natta en pupp. Men dette er tabubelagt og jeg vet ingenting om det. Det er et interessant spørsmål, sier Økland.

Mannsforsker Jørgen Lorentzen tror ikke norske menn vil komme på banen i ammedebatten med en reddende pupp.

- Det er interessant at en vesentlig del av ammingen er det sosiale. Det handler ikke bare om kvaliteten på melka, men situasjonen og nærheten. Den mannlige puppen være en måte å skape den nærheten, men det er neppe snakk om noe «heavy» amming, sier Lorentzen.

- Jeg har liten tro på at mannlig laktasjon blir allment utbredt. Det strevet som må til er neppe verdt det. Kjærlighet og nærhet med barna sine kan man oppnå på andre måter, sier Lorentzen.