Hosein vil bevise uskyld med test fra løgndetektor

Med bestått løgndetektortest i lomma vil Gamal Hosein innta Agder lagmannsrett mandag. Han er overbevist om han vil bli frikjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drepte Gamal Hosein sin kone Gry den 13. januar 2001? Dette spørsmålet skal Agder lagmannsrett avgjøre de neste sju ukene. Den 14. juni i fjor ble Gamal Hosein dømt til ti års fengsel for drapet på Gry Hosein. Han ble også dømt til å betale hver av de to barna deres en erstatning på 250.000 kroner.

- Jeg har ikke gjort noe galt. Jeg vil at sannheten skal komme fram, sier Gamal Hosein til NTB.

Løgndetektor

- Vi skal ha en løgndetektortest klar når hovedforhandlingene i lagmannsretten starter. Vi mener det er hjemmel for å føre en slik test som bevis under reglene om fri bevisføring, sier Hoseins forsvarer, advokat John Chr. Elden til NTB.

Ifølge Aftenposten er det professor Sven Svebak ved NTNU som har foretatt testen av Hosein i Sverige. Han vil også vitne i saken.

Bruken av løgndetektor har vært svært omstridt i norsk rett. I 1997 avviste Høyesterett resultater av slike tester godkjent som bevis i retten. Senest i vår avviste Agder lagmannsrett, samme rettsinstans som skal vurdere tiltalen mot Gamal Hosein, bruken av løgndetektor som bevis i en incestsak.

Advokat Elden vet at de utfordrer det norske rettssystemet ved å lansere en slik test, og kreve at resultatene blir godkjent som bevis. Han viser til at slike tester nå er allment godkjent i Europa, blant annet har Sverige tatt dem i bruk.

- Er det et bevis som foreligger, så skal det hjemmel til for å nekte det. Og det ville virke rart om påtalemyndigheten skulle kjempe med nebb og klør for å hindre et bevis, som kan vise uskyld, framlagt for retten, sier Elden.

Likhunder

I tingrettens dom var likhundenes markering i gatekjøkkenet rettens eneste tekniske bevis for at dette virkelig var åstedet for drapet på Gry Hosein. Siden har stadig flere uttrykt skepsis mot å trekke for bastante slutninger på bakgrunn av markeringer fra slike hunder. Blant annet skal Kripos i en hemmelig rapport uttrykke skepsis om at likhunder brukes som bevis.

- Det skal bli spennende å se hvordan påtalemyndigheten forholder seg til temaet om likhundene, om de vil prøve å legge noe vekt på det, sier Elden til NTB.

I lys av de erfaringer rettsvesenet har gjort med slike likhundspor etter Hoseins dom i tingretten har Elden hevdet at ankesaken vil falle ettersom likhundmarkeringene ikke lenger kan brukes som bevis.

- Fått støtte

Etter å ha anket vedtaket om fortsatt varetektsfengsling i januar i år, slapp Agder lagmannsrett Gamal Hosein ut. Siden har han stort sett bodd i Oslo. Huset hans i Skien fikk store vannskader i løpet av den tiden han satt i varetekt. Håndverkere ble nylig ferdige med arbeidene, men Hosein har ikke avgjort om han vil flytte tilbake til byen. Mye av tiden i frihet har tilbrakt hos venner og familie i Oslo.

- Jeg har fått full støtte av venner og av familien. Jeg har også møtt folk på gaten som har stoppet meg og gitt meg støtte. Jeg har ikke fått noen negative reaksjoner, sier Gamal Hosein til NTB.

Han er bitter på politiet og på tingretten som holdt ham fengslet i så lang tid. Han mener politiet har vært ensidige og ikke sett etter andre mulige gjerningsmenn etter at de hadde pågrepet ham.

- Jeg vil at sannheten skal komme fram. Hva er skjedd med Gry - jeg har ikke fått svar, sier Hosein.

Han sier han ikke fikk sørget skikkelig over tapet av ektefellen mens han satt fengslet. Først etter at han slapp ut av varetekt har sorgen kommet med full styrke.

(NTB-Peter Talos)