Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hospital i særklasse

I dag åpner Kong Harald det nye Rikshospitalet. Men nå viser nye tall at det risikerer å gå på enda en milliardsmell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært en lang og hard fødsel for det nye Rikshospitalet, men selv om Kong Harald skal stå for den endelige forløsninga i dag så ser ikke veene ut til å gi seg helt ennå.

Nye kostnadsoverslag over gjenstående arbeider viser at det trengs 700 millioner kroner for å tilfredsstille et minimum av krav til helse, miljø og sikkerhet, skriver Dagens Næringsliv i dag. Men Statsbygg har bare 50 til 100 millioner kroner igjen til ferdigstilling av sykehuset.

Norges dyreste sykehus har heller ikke greid å komme i full drift ennå, og går nå på 90 prosent av kapasiteten. Problemer med enkelte laboratorier og færre senger får skylda for problemene.

- Vi vet ikke når full drift kan oppnår, men totalbildet fra flyttingen startet og til nå er positivt, sier Svein Petter Raknes, prosjektleder for det nye Rikshospitalet til Dagens Medisin. Han opplyser at sykehuset planla med ca. 15 prosents driftsreduksjon for hele 2000.

Blant arbeidet som gjenstår er mangler ved ventilasjonsanlegget det viktifste. Prisen for utbedring her er på 244 millioner alene. Det er også mangler ved varme- og kjøleanleggene, og lysstyringssystemet virker ikke slik at store deler av hospitalet har i dag lyset på døgnet rundt.

I 1992 vedtok Stortinget å bygge 109 000 kvadratmeter sykehus for 2,8 milliarder kroner. Siden den gang har sykehuset lagt på seg 25 000 kvadratmeter, og regningen er nå på vei opp mot 7 milliarder kroner.