Corona:

Høstbølgen: - Smitten vil øke igjen

Coronasmitten vil øke i møte med skolestart og arbeidshverdag i høst, sier Espen Rostrup Nakstad.

SKUER HORISONTEN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ser økende coronasmitte i horisonten. Foto: Shad Madian / Dagbladet
SKUER HORISONTEN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ser økende coronasmitte i horisonten. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i den siste ukesrapporten for uke 29 og 30.

«Situasjonen er fortsatt uforutsigbar, og vi må forvente at smitten igjen kan øke når befolkningen kommer tilbake til hverdagen etter sommeren, eller ved eventuelle nye varianter med økt smittsomhet. Helseinstitusjonene må ha beredskap for flere innleggelser, for utbrudd og for større sykefravær.», står det i FHIs gjennomgang.

Eldre over 65 får nå tilbud om en fjerde vaksinedose, og FHI ber kommunene være klare for å vaksinere nye grupper «snart».

Til uken er det skolestart i store deler av landet.

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, sier til Dagbladet at nordmenn flest er godt beskyttet mot sykdom i høst.

- Vi tror smitten vil øke igjen når hverdagen er tilbake, fordi vi da har mer kontakt med hverandre, skriver Nakstad i en SMS til Dagbladet.

- Godt beskyttet

- Men fordi de mest utsatte over 65 år nå tilbys en oppfriskningsdose, er det ikke sikkert at vi får en ny stor bølge av innleggelser tidlig i høst. De fleste vil fortsatt være godt beskyttet mot alvorlig sykdom, så lenge viruset ikke endrer egenskaper totalt, legger han til.

Ifølge FHI har 54 prosent av hele befolkningen (alle aldersgrupper) fått tre doser med coronavaksine. Fjerde runde i vaksinasjonskarusellen er påbegynt for de over 65 år. Blant de som er 75 år og eldre har 21 prosent tatt det fjerde stikket i armen allerede.

I ukesrapporten understreker FHI at det er viktig at helseinstitusjonene har beredskap for flere innleggelser. Nakstad understreker sykehusene er godt forberedt på en eventuell smitteøkning.

- Sykehusene har gode planer for å håndtere coronapasienter ved siden av ordinær drift og kan iverksette tiltak hvis det blir flere pasienter i en eventuell høstbølge.

CORONA: Under president Joe Bidens pressekonferanse om oljeprisene i USA var journalistene mest opptatt om å spørre den coronasyke presidenten om helsetilstanden sin. Video: AP / REUTERS Vis mer

Den assisterende helsedirektøren påpeker at det er færre innlagte som trenger intensivbehandling så langt i år enn i fjor:

- Så langt i år har det vært færre innlagte pasienter som trenger intensivbehandling, og det har dempet presset på sykehusene en god del. Det er fortsatt god tilgang på nødvendig utstyr, vaksiner og hurtigtester i sykehusene og kommunene.

Kan bli endringer

På spørsmål om vi har kontroll på viruset svarer Nakstad at vi må være forberedt på endringer i løpet av året.

- Pandemien håndteres godt i Norge nå, men vi må likevel være forberedt på endringer til høsten og vinteren.

Til tross for at de med mer enn 65 vintre bak seg vaksineres nå vil ikke Nakstad si noe sikkert om vaksine for nasjonens unge.

- FHI vurderer dette fortløpende. Så langt er det utsatte personer og dem over 65 år som er tilbudt oppfriskningsdose, men det kan selvsagt endre seg senere i 2022 og 2023, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer