Høsten gjør deg voldelig

Senhøsten er høysesong for vold i Norge. En oppsiktsvekkende undersøkelse to norske psykiatre har foretatt, viser at volden endrer seg med sollyset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oktober/November og mai/juni er de to periodene i året det blir begått mest vold i Norge. Overlege Gunnar Morken og dr. med. Olav M. Linaker sammenlignet alle anmeldte voldsepisoder over sju år, og resultatet er oppsiktsvekkende.

De to voldstoppene kommer noen uker etter vår- og høstjevndøgn når endringen i dagslengde er størst. Det kan indikere at lyset påvirker hjernens signalstoffer, og at vold er også biologisk betinget.

- En biologisk bestemt økning i vold høst og vår fratar ikke enkeltindividet ansvaret for voldsbruk. Resultatene innebærer ikke at mennesker som begår vold kan skylde på årstiden, sier Gunnar Morken til Dagens Medisin. Han er overlege ved Sør-Trøndelag psykiatriske sykehus, avdeling Østmarka.

Sammen med Olav M. Linaker har han undersøkt 82.537 anmeldte voldsepisoder i perioden 1991 - 1997.

Og konklusjonene er entydige. Anmeldte voldstilfeller er høyest på våren og høsten. Forskerne er litt mer usikre på forklaringen med endringer i lyset.

- Norge er godt egnet til studier av vold og årstid ettersom vi har moderate sommertemperaturer og lite forurensing, sier Morken til Dagens Medisin. Fra tidligere er både temperatur og luftforurensing vist å kunne øke voldsbruken.

Fordummende

- Forskere som bruker biologi for å forklare vold løper faren for å frata folk evnen til å erfare og håndtere sinne. Dersom dagslengden var av stor betydning, må en spørre seg hva det er som gjør at ikke flere utøver vold, sier førsteamanuensis Hedda Giertsen ved institutt for rettssosiologi. Hun mener studien ikke ser nok på sosiale faktorer ved vold, og i verste fall kan virke fordummende.

Heller ikke politiet er enige i konklusjonene om endring i dagslengden fører til mer vold. Antall voldsanmeldelser varierer sterkt fra måned til måned uavhengig av årstid, mener politiet i Tromsø.

- Ett år opplevde vi svært mange voldsanmeldelser i januar, et annet år var mai toppmåneden, sier politiavdelingssjef i Tromsø Einar Pedersen.

- Alder og alkoholbruk har større betydning enn dagslengden, hevder han.

Kilde: Morken G, Linaker OM, Seasonal Variation of Violence in Norway, American Journal of Psychiatry 2000.

Voldsfakta/Byvariasjon

By  

Vår  

Høst  

Stavanger

Juni

Oktober

Oslo

Juni

Oktober

Bergen

Mai

Desember

Trondheim

Mai

September

Bodø

Juni

Desember

Tromsø

Mai

Oktober