Været:

- Høsten kommer

Meteorologen kan med sikkerhet si at høsten har kommet, med grå skyer og kjøligere temperaturer.

HØST: Nå må man finne fram høstjakkene. Temperaturene faller, og vi kan forvente nedbør øst og sør i landet, som her på en regntung dag på Aker Brygge i Oslo. Foto: Mariam Butt / NTB
HØST: Nå må man finne fram høstjakkene. Temperaturene faller, og vi kan forvente nedbør øst og sør i landet, som her på en regntung dag på Aker Brygge i Oslo. Foto: Mariam Butt / NTB Vis mer
Publisert

Værmessig kommer det til å bli en bra helg for hele Fastlands-Norge med oppholdsvær. Det fastslår vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågane ved Meteorologisk institutt overfor Dagbladet.

Likevel understreker hun at det kommer til å bli litt overskyet i starten av helgen flere steder i landet.

- Det blir ikke strålende sol, og fredag og lørdag blir det litt spredt regn Østafjels, sier Vågane.

På Østlandet blir det temperaturer fra ti grader og helt opptil 15. Vestlandet bli imidlertid værvinneren i hela, og prognosen til meteorologene viser at det blir varmest der, med grader over 15-tallet.

- På Vestlandet kommer det til å være et opphold som kan komme litt til og fra. Det kommer også til å bli ganske rolige forhold med vinden, sier Vågane.

Utenfor kysten til Trøndelag kommer det imidlertid til å bli en stiv kuling. Ellers blir det lite vind rundt sør og vestkysten, påpeker meteorologen.

AVVIK: Vakthavende statsmeterolog Martin Granerød om klagestormen som kommer når det er avvik mellom værmelding og faktisk vær. Video: Dagbladet TV. Programleder: Agusta Magnusdottir Vis mer

«Nordiske sommerdager»

Tidligere denne uka ble det et tydelig skifte i værforholdene i Oslo. Mandag og tirsdag denne uka var det meldt sol og opp mot 19 grader i Oslo. Onsdag ble sola imidlertid byttet ut med en grå sky på dagen, regn på kvelden og en makstemperatur på 15 grader.

Også andre steder i landet har meteorologene målt over 20 grader minst ett sted i landet gjennom hele september. De kaller fenomenet for «nordiske sommerdager».

Men meteorolog Vågane tror neppe at vi kommer til å se flere nordiske sommerdager i resten av september.

- Det kan alltid komme noen forbigående varme perioder, men det blir nok ikke noen flere sommerdager, sier hun.

Videre forklarer hun at meteorologene definerer at det er høst, når temperaturene holder seg på under ti grader.

- Det er tendenser til høst nå. Det kan jeg si med sikkerhet.

Økt gjennomsnittstemperatur

Klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt forklarer at det er veldig vanlig med nordiske sommerdager. Ifølge Tajet har det skjedd nesten hvert år.

Likevel påpeker hun at gjennomsnittstemperaturen for september øker.

- Vi ser på våre analyser at temperaturen i september har blitt 1,4 grader varmere. Det finner vi ut av ved å sammenlikne to perioder, men dette kan også variere fra år til år, sier Tajet til Dagbladet.

ADVARSEL BLE REALITET: Denne «værmeldingen» fra 2014 skulle vise hvor glohett været kan bli i 2050 på grunn av den globale oppvarmingen. FN-organisasjonen som sto bak kampanjen hadde kanskje ikke forutsett at temperaturene allerede fire år senere skulle nå de samme nivåene. Vis mer

Utover i uka viser prognosene til Meteorologisk institutt at været vil forbli grått.

- Det ligger et stort lavtrykk vest for oss, men det er fortsatt usikkert om det treffer oss. Hvis det kommer, så kan det komme innover langs vestkysten. Det er små marginer som avgjør om det kommer hit, sier klimaforskeren.

Videre understreker hun at Østlandet ofte ligger i le for lavtrykkene som kommer fra vest, så de slipper billigere unna.

Nattefrost

Andre steder i landet har temperaturene allerede krøpet betydelig lenger nedover på gradestokken.

I Bardufoss, Kanstadbotn og Vadsø ble det en kjølig natt til torsdag, med minustemperaturer helt ned til -3,5 grader, skriver meteorologene på Twitter.

Meteorolog Vågane befinner seg i Tromsø, og der kan hun melde at det er strålende sol torsdag ettermiddag.

Slik vil det også fortsette over helga, med temperaturer mellom fem og ti grader.

- Nå har temperaturene akkurat bikket ni grader, men når det blir mer enn ti varmegrader så føles det varmt ut for oss her i nord, sier hun.

Meteorologen understreker imidlertid at det kan bli nattefrost i nord de neste dagene, fordi bakken mister mye av temperaturen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer