SVENSK STUDIE: Forsøk med blodplasma fra friskmeldte corona-pasienter har gitt lovende resultat ved Karolinska Institutet. Illustrasjonsfoto: Jonas Nilsson / TT / NTB Scanpix Vis mer

Coronaviruset

Høster blodplasma: - Klare for ny bølge

Behandling med blodplasma fra friskmeldte covid-19-pasienter i Sverige ser lovende ut. I Norge er innhøstingen av blodplasma godt i gang.

Publisert

- Vi er klare hvis det kommer en ny smittebølge, sier prosjektleder og seksjonsoverlege ved Blodbanken i Oslo, OUS, Lise Sofie Nissen-Meyer.

I norske blodbankers frysebokser ligger nå i overkant av 500 enheter med blodplasma høstet fra norske blodgivere som er blitt friske igjen etter covid-19.

I et nasjonalt prosjekt ledet fra Oslo universitetssykehus, som omfatter både en observasjonsstudie og en randomisert kontrollert studie, vil man undersøke effekten av blodplasma med antistoffer i behandling av covid-19-pasienter.

Foreløpige resultater fra en tilsvarende svensk studie gir grunn til optimisme.

Viruset forsvant

Pasienter med coronavirus i blodet kan bli kvitt det ved å få blodplasma fra personer som er blitt friske fra covid-19, viser resultatene fra den pågående studien ved Karolinska Institutet.

Så raskt skal det ifølge studien gå, at pasienter som kommer inn med viruset og får tilført blodplasma, kan forlate sykehuset samme dag coronafri.

- Det første funnet vi ser er at om man har virus i blodet, så kan man bli kvitt det om man gir blodplasma med nøytraliserende antistoffer, sier Joakim Dillner, professor i infeksjonsepidemiologi til Ekot/Sveriges Radio.

- Stor verdi

Helsedirektoratets Espen Rostrup Nakstad ser positivt på den svenske studien.

- I behandlingen av alvorlig syke covid-19-pasienter kan bruk av blodplasma med antistoffer være av stor verdi, ikke minst fordi det per i dag ikke finnes effektiv medikamentell behandling mot viruset. Klinisk forskning på dette området er derfor viktig, sier den assisterende helsedirektøren.

Avdelingssjef Einar Klæboe Kristoffersen i Blodbanken ved Haukeland universitetssykehus mener de foreløpige resultatene fra Karolinska Institutet er «veldig plausible».

- Resultatene viser rask reduksjon eller fjerning av viruset i blodet hos pasienter som er gitt blodplasma med antistoffer fra covid-19-pasienter som er blitt friske igjen. Ut fra studier som er publisert så langt, kan det se ut som om blodplasma har størst effekt om det gis tidlig i sykdomsforløpet, sier Kristoffersen, som også er professor II ved Klinisk institutt 2 ved Universitetet i Bergen.

Blodbanken i Bergen tar del i den landsomfattende norske studien som skal undersøke effekten av blodplasma med antistoffer i behandling av coronavirusinfeksjon.

Folkehelseinstituttet ser også optimistisk på den svenske studien.

- Dette er en lovende behandlingsform som har vært gitt ved andre virussykdommer tidligere med god effekt, og som nå prøves ut i flere land mot covid-19. Resultatene fra den svenske studien er oppløftende, men for å dokumentere sikker effekt, er det er nødvendig å undersøke effekten i randomiserte studier der man sammenlikner denne behandlingen med standardbehandling, sier overlege i Avdeling for smittevernregistre ved FHI.

- Har trua

Det er knyttet forventninger til den norske blodplasmastudien, som ledes av Oslo universitetssykehus.

HØSTER BLODPLASMA: - Vi er klare hvis det kommer en ny smittebølge, sier prosjektleder og seksjonsoverlege ved Blodbanken i Oslo, OUS, Lise Sofie Nissen-Meyer. Foto: Foto: Lars Petter Devik, OUS
HØSTER BLODPLASMA: - Vi er klare hvis det kommer en ny smittebølge, sier prosjektleder og seksjonsoverlege ved Blodbanken i Oslo, OUS, Lise Sofie Nissen-Meyer. Foto: Foto: Lars Petter Devik, OUS Vis mer

- Vi har trua på at blodplasma med antistoffer skal ha god effekt, sier prosjektleder Lise Sofie Nissen-Meyer.

I motsetning til svenskene, har de norske forskerne vanskeligheter med å få gjennomført studien.

Smittetrykket i Norge er så lavt at det er mangel på pasienter.

- Det er jo veldig bra, men rent forskningsmessig synes vi jo at det er litt trist, sier Nissen-Meyer.

Prosjektlederen sier de nå venter på godkjenning for å kunne rekruttere pasienter fra sykehjem dersom det oppstår lokale smitteutbrudd.

Dessuten mangler studien finansiering. Ettersom det tar tid å etablere antistofftester og finne givere, fikk ikke prosjektet søkt om covid-19-forskningsmidler i løpet av våren.

Nå setter de sin lit til bevilgende myndigheter.

- En randomisert kontrollert studie på norske pasienter vil ha stor verdi, men for å gjennomføre den trengs det forskningmidler, sier Nissen-Meyer.

- Vil gjerne hjelpe

Kim A. ble infisert med coronaviruset SARS-CoV-2 under en skiferie i Sveits i begynnelsen av mars.

Han var skikkelig dårlig i noen uker og hadde så sterke smerter at han fikk morfin.

GIR PLASMA: Kim A. Nordquelle ble coronasyk etter skiferie i Sveits i begynnelsen av mars. Nå gir han blodplasma med antistoffer for coronaviruset. Foto: Lars Petter Devik / OUS
GIR PLASMA: Kim A. Nordquelle ble coronasyk etter skiferie i Sveits i begynnelsen av mars. Nå gir han blodplasma med antistoffer for coronaviruset. Foto: Lars Petter Devik / OUS Vis mer

Antistoffverdiene hans er så høye at han har fått sertifikat som tilsier at han kan dra til Sverige, uten påfølgende karantene, i et halvt år.

- Til nå har jeg gitt blodplasma to ganger, og skal gi på nytt denne uka. Hvis jeg kan hjelpe coronasyke, så gjør jeg gjerne det, sier Nordquelle som i årevis har vært vanlig blodgiver.

Hans kone ble også skikkelig syk med coronaviruset, og skal nå gi blodplasma med antistoffer. Hans datter på 18 fikk også påvist covid-19, men fikk et mildt forløp. Hun har ikke bygget antistoffer.

- Du vil ikke ha covid-19. Det er kjipt. Selv var jeg i god form før det inntraff, og jeg har klart meg bra, men det er det ikke alle som gjør, sier Nordquelle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer