Coronaviruset

Høster blodplasma: - Klare for ny bølge

Behandling med blodplasma fra friskmeldte covid-19-pasienter i Sverige ser lovende ut. I Norge er innhøstingen av blodplasma godt i gang.

SVENSK STUDIE: Forsøk med blodplasma fra friskmeldte corona-pasienter har gitt lovende resultat ved Karolinska Institutet. Illustrasjonsfoto: Jonas Nilsson / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er klare hvis det kommer en ny smittebølge, sier prosjektleder og seksjonsoverlege ved Blodbanken i Oslo, OUS, Lise Sofie Nissen-Meyer.

I norske blodbankers frysebokser ligger nå i overkant av 500 enheter med blodplasma høstet fra norske blodgivere som er blitt friske igjen etter covid-19.

I et nasjonalt prosjekt ledet fra Oslo universitetssykehus, som omfatter både en observasjonsstudie og en randomisert kontrollert studie, vil man undersøke effekten av blodplasma med antistoffer i behandling av covid-19-pasienter.

Foreløpige resultater fra en tilsvarende svensk studie gir grunn til optimisme.

Viruset forsvant

Pasienter med coronavirus i blodet kan bli kvitt det ved å få blodplasma fra personer som er blitt friske fra covid-19, viser resultatene fra den pågående studien ved Karolinska Institutet.

Så raskt skal det ifølge studien gå, at pasienter som kommer inn med viruset og får tilført blodplasma, kan forlate sykehuset samme dag coronafri.

- Det første funnet vi ser er at om man har virus i blodet, så kan man bli kvitt det om man gir blodplasma med nøytraliserende antistoffer, sier Joakim Dillner, professor i infeksjonsepidemiologi til Ekot/Sveriges Radio.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer