Hostesaft koblet til 300 barnedødsfall

Inntak av en type hostesaft kobles til flere hundre barnedødsfall i deler av Asia og Afrika, ifølge WHO.

DØDELIGE STOFFER: WHO undersøker nå om hostesaft med farlige kjemikalier kan knyttes direkte til hundrevis av dødsfall blant barn i deler av Asia og Afrika. Illustrasjonsfoto av hostesaft. Foto: Medicimage
DØDELIGE STOFFER: WHO undersøker nå om hostesaft med farlige kjemikalier kan knyttes direkte til hundrevis av dødsfall blant barn i deler av Asia og Afrika. Illustrasjonsfoto av hostesaft. Foto: Medicimage Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdens helseorganisasjon (WHO) slår alarm etter at bruk av hostesaft kobles til mer enn 300 barnedødsfall i Gambia, Indonesia og Usbekistan, ifølge Reuters.

Organisasjonen opplyser at den reseptfrie medisinen inneholdt stoffene dietylenglykol og etylenglykol som kan være bakgrunn for dødsfallene.

- Disse stoffene er giftige kjemikalier brukt til industrielle løsemidler og frostvæske, som kan være dødelige selv tatt i små mengder. De bør aldri finnes i medisiner, uttalte WHO.

Inntak av stoffene kan føre til manglende evne til å tisse, nyreskade og død.

- Giftige kjemikalier

I 2022 døde mer enn 300 barn, de fleste under 5 år, i Gambia, Indonesia og Usbekistan av akutt nyreskade i forbindelse med inntak av de giftige stoffene, ifølge WHO.

- Siden dette ikke er isolerte hendelser, oppfordrer WHO ulike parter i den medisinske forsyningskjeden til å ta umiddelbare og koordinerte tiltak, skriver WHO i en uttalelse.

FNs helsebyrå sa mandag at de utvider etterforskningen av potensiell dietylenglykol- og etylenglykolforgiftning i hostesaft til ytterligere fire land der de samme produktene kan ha vært til salgs:

Kambodsja, Filippinene, Øst-Timor og Senegal.

SKUDD: Politiet i Oslo har mottatt melding om at det skal ha blitt skutt inne på en restaurant i Nydalen i Oslo. Vis mer

Produksjonsanlegg stengt

WHO har allerede utstedt spesifikke varsler mot hostesaft laget av to indiske produsenter, Maiden Pharmaceuticals og Marion Biotech, både i oktober 2022 og tidligere denne måneden. Varselet opplyste at denne hostesaften var knyttet til dødsfall i henholdsvis Gambia og Usbekistan, og WHO ba folk om å slutte å bruke dem.

- Disse produsentene har ingen produkter på det norske markedet, skriver Statens legemiddelverket i en e-post til Dagbladet.

Maiden og Marion har begge stengt ned produksjonsanleggene sine. Maiden prøver derimot å gjenåpne etter at den indiske regjeringen i desember sa at testing ikke hadde funnet noe feil med Maidens produkter.

Maiden har gjentatte ganger fortalt Reuters at de ikke har gjort noe galt, og administrerende direktør Naresh Kumar Goyal sa tirsdag at han ikke hadde noen kommentar til WHO, ifølge Reuters.

Fire andre legemiddelprodusenter i India og Indonesia som produserte hostesaften har enten nektet å kommentere etterforskningen eller nektet for bruk av giftige stoffer.

Reuters har ingen bevis for forseelser fra selskapene WHO har navngitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer