Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Hostesaft virker ikke

Amerikansk forskning viser at det ikke finnes kliniske bevis for at reseptfri hostemedisin virker. Norske leger er enige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge The American College of Chest Physicians bør du unngå hostesaft for å lindre hosten.

-  Det finnes ingen kliniske bevis for at hostemedisin som selges over disk faktisk lindrer hosten, sier dr. Richard Irwin ifølge nettstedet forskning.no.

Irwin er forsker ved Universitetet i Massachusetts, og leder av The American College of Chest Physicians og anbefaler andre metoder for å få slutt på hostekulene.

-  Tull og tøys

Lege Ole Sverre Haga er enig.

-  Jeg har alltid betraktet reseptfri hostesaft som tull og tøys, og har aldri hørt noen som argumenterer for å bruke det, sier Haga.

Kjeden Apotek 1 oppgir å selge cirka 180 000 flasker reseptfri hostesaft fra november til mars.

-  Det er mulig at reseptfri hostesaft kan ha en psykologisk effekt, men medisinsk er det ikke vits i å bruke det mot forkjølelse. Dette gjelder både for barn og voksne, sier Haga.

-  Personlig tar jeg meg heller en god konjakk. Men det er ikke noe jeg pleier å anbefale barn, ler han.

Også professor Claus Ola Solberg ved Institutt for Indremedisin ved Universitetet i Bergen er skeptisk. -  Hostesaft har i beste fall en svak effekt. Det beste rådet er å drikke mye når man er forkjølet, sier Solberg.

Men begge er enige om at hostesaft på resept derimot utvilsomt har en positiv effekt.

I motsetning til den reseptfrie varianten blandes gjerne denne typen hostesaft med andre aktive, lindrende stoffer.

-  Skadelig for barn

Dr. Richard Irwin advarer særlig mot å gi hostemedisin til barn.

-  Hoste er svært vanlig for barn, men hostesaft kan være skadelig, sier Irwin.

Han anbefaler heller å bruke eldre typer allergimedisin.

-  I de aller fleste tilfeller vil hoste som ikke er knyttet til kronisk lungesykdom eller miljøpåvirkning, bli borte av seg selv.

Marianne Christiansen (26), Kolbotn - Det er noen år siden sist gang jeg brukte hostesaft selv. Da brukte jeg hostesaft på resept, og det funket greit. Annen hostesaft har ikke hatt noen særlig effekt.
Fridtjof Leif Gillebo (30), Øyer - Jeg bruker hostesaft når jeg må. Når jeg merker antydninger til forkjølelse smånipper jeg til det hele tida, og det virker. Jeg har brukt det helt siden jeg var liten.
Terje Skaarud (23), Oslo - Jeg brukte hostesaft da jeg var liten, men nå bruker jeg det svært sjeldent. Jeg husker at det smakte helt grusomt, og det hadde vel ikke så mye virkning heller
John Larsen (54), Stavanger - Jeg bruker ikke hostesaft. Jeg tar meg ett glass rødvin og ett glass pils hver dag, og blir aldri syk. Dersom man først blir syk er rødvin den beste medisin.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling