Hostet seg til 11 mill

Den britiske deltakeren vant 1 million pund i «Vil du bli millionær». Men var det juks?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Akkurat nå pågår det en ganske spesiell rettssak i London. Charles Ingram er tiltalt for å ha jukset til seg førstepremien i den britiske versjonen av «Vil du bli millionær». Retten har satt av fire uker til behandlingen av saken.

Aktor i saken hevder at major Charles Ingram hadde avtalt med en av deltakerne om at de skulle samarbeide om svarene. Hvis Ingram, som da satt i stolen og svarte på spørsmål, ikke visste svarene skulle en av de andre deltakerne hoste når Ingram leste opp det riktige alternativet, skriver den britiske avisa The Sun. Høyskolelektor og deltakerhoster Tecwen Whittock nekter for å ha hjulpet Ingram i konkurransen.

Alene i første del

Ingram deltok i to av programmene. I det første programmet var ikke Whittock til stede i salen, og Ingram brukte to av de tre hjelpemidlene spillerne har til rådighet for å nå 4 000 pund. Så lød sluttsignalet for programmet, og INgram måtte returnere til studioet dagen etter for å fullføre seansen sin.

På den andre dagen var Whittock en av de nye deltakerne som satt og ventet på muligheten for å få bli med i konkurransen. Whittocks sønn skal ha fortalt programmets produsenter at faren slet med en begynnende hoste, og advarte dem om at han kom til å hoste under opptakene. Det var problemfritt.

Aktor hevder at Ingram og Whittock, som ikke kjente hverandre fra før, hadde avtalt at Whittock skulle hoste når det riktige alternativet ble lest opp. På den måten ble ikke Ingram alene om å svare på spørsmålene, og fikk dermed utilbørlig hjelp.

Ivrig medhjelper

I alt hostet Whittock 19 ganger i løpet av de siste åtte spørsmålene Ingram måtte gjennom. Lydmannen som jobbet i studio den kvelden bekreftet i retten at hostingen kom fra et av setene Whittock satt på, uten at han kunne si helt spesifikt hvilket sete det var. Studiomikrofonen fanget opp lyder fra fem seter samtidig.

I retten spilte aktor av et uredigert opptak fra studio som skulle bevise at Whittock hostet bevisst når det riktige alternativet kom opp. Opptakene har ikke blitt vist på tv tidligere, og publikum i rettssalen lo høyt mens videoen ble spilt av. Hostingen ble for drøy kost for dem. På et av spørsmålene ble et kraftig «Nei!» forkledd i form av hosting.

God hjelp

Whittocks hoste begynte å gjøre seg gjeldende da Ingram skulle svare på spørsmålet verdt 8000 pund. Han skulle da svare på hvem som var Jaqueline Kennedys andre ektemann.

- Jeg ville tro det var Aristoteles Onassis, sa Ingram. På videoen høres det da et klart og tydelig host.

- Jeg tar en liten tenkepause, men jeg er ganske sikker på at det er Aristoteles Onassis, sa Ingram, hørte et nytt host, og så var det svaret i boks.

På 32 000 pund begynte logikken å forbløffe tilhørerne. Etter å ha fått spørsmålet om hvem som ga ut albumet «Born to do it» i 2000, valgte han det siste hjelpemiddelet sitt, 50-50. Da satt han igjen med alternativene A1 og Craig David. Ingram trodde det var A1, men ombestemte seg plutselig etter et host og valgte det riktige svaret likevel.

Innsatsen høynes

64 000 pund spørsmålet var en enkel sak for Ingram. Han fikk et sportsspørsmål med svaralternativene tennis, rugby union, polo, eller cricket.

- Jeg er ganske sikker på at det er cricket, sa han. Whittock hostet.

- Jeg tror det kan være cricket. Det kan være tennis, eller kanskje det er polo. Det minst sannsynlige er rugby union. Hvis jeg måtte gjette, og det kan jeg jo, tror jeg jeg ville valgt cricket (nytt host fra Whittock). Jeg går for cricket, det er mitt endelige svar, sa Ingram.

Og sånn fortsatte det.

Ropte fra salen

På det nest siste spørsmålet måtte Ingram svare på hvilken by baron Haussmann kjent for å ha planlagt. Svaralternativene var Roma, Berlin, Paris, eller Aten.

- Jeg tror det er Berlin. Haussmann høres ut som et tysk navn. Jeg er ikke helt sikker, det er jeg aldri. Hvis jeg hadde sittet hjemme ville jeg svart Berlin. Jeg tror det er Berlin, sa Ingram.

Da hørtes det et tydelig «nei» fra salen, midt i et host.

- Jeg tror ikke det er Paris (host fra salen). Det kna være Paris. Tenk, tenk. Jeg tror jeg leste dette et sted. Jeg tror det er Berlin. Det kan være Paris (host fra salen).

- Ja, jeg kommer til å gamble. Jeg tror det er Paris. (Host fra salen).

- Jeg tok feil, jeg går for Paris, svarte Ingram og hadde rett. Programleder Chris Tarrant var veldig overrasket over måten han hadde hentet seg inn på og lurte på hvordan han klarte det.

Finalen

På det siste spørsmålet, verdt 1 million pund, kom Ingram fram til svaret på en enda mer fantastisk måte. Spørsmålet var hva et ett-tall med hundre nuller bak kalles.

- Tenk, tenk. Jeg tror det er nanomol men det kan være gigabit. Jeg er ikke sikker på om jeg klarer denne. Jeg tror ikke det er megatron, sa han.

- Jeg tror ikke jeg har hørt om googol (host fra salen).

- Jeg mener, hvis jeg skal bruke elimineringsprosessen tror jeg det er en googol. Men jeg vet ikke hva det er.

- Jeg tror virkelig det er en googol. Det må være en googol, må det ikke? Dette er den eneste sjansen jeg har til å vinne en million. Jeg har ikke noe i mot å ta en sjanse av og til, sa han. Programlederen advarer nå Ingram om at han ikke må satse, og at han risikerer å tape den halve millionen han allerede hadde vunnet.

- Jeg er sikker på at det er en googol (host fra salen). Jeg satser.

Og svaret var riktig.

De andre deltakerne reagerte

Etter at opptakene var over reagerte de andre deltakerne på Whittocks hosting og den utrolige måten Ingram hadde klart alle spørsmålene på. Det førte til at politiet begynte å etterforske saken.

De har ikke klart å gjøre rede for når og hvordan de to fikk kontakt, men politiet mener de kan bevise at det har vært telefonkontakt mellom Ingrams datters mobiltelefon og Whittocks hjem.

Programskaperne blokkerte utbetalingen til Ingram da politiet begynte å etterforske saken, og både Ingram, kona hans, og Whittock ble arrestert i november 2001.

De tre nekter for å ha jukset, men de risikerer syv års fengsel hvis de blir dømt for bedrageri.

Det hører også med til historien at Whittock bøe neste deltaker på scenen. Han fikk med seg 1000 pund etter å ha svart feil på et spørsmål om hva den greske retten Keftedes består av. Da var ikke Ingram i salen.

PÅ VEI TIL RETTEN: Charles Ingram og kona er på vei til retten i London i går. Ingram er tiltalt for bedrageri etter at han vant 1 million i britiske «Vil du bli millionær».
OVERRASKET PROGRAMLEDEREN: Chirs Tarrant (til høyre) ble mildt sagt overrasket over Ingrams vei til rikdom. Her har han akkurat delt ut 250 000 pund til en annen deltaker.