Høstferie-bilistene står fast i fjellet med sommerdekk

Byger og kjøligere vær over hele landet de neste dagene.

OVERRASKET AV SNØEN: Snøen har allerede lagt seg flere steder på fjellet. Bruk vinterdekk, råder meteorologen. MMS-FOTO: ASLE HANSEN
OVERRASKET AV SNØEN: Snøen har allerede lagt seg flere steder på fjellet. Bruk vinterdekk, råder meteorologen. MMS-FOTO: ASLE HANSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • Oppdaterte trafikkmeldinger finner du på db.no/vei

(Dagbladet.no): Mange bilister har de siste dagene blitt overrasket av skikkelig snøvær på fjellet.

Skolene på Østlandet har ferie denne uka og mange har valgt å tilbringe ferien på fjellet. Nå skaper sommerdekkene trøbbel på snøføre.

- Det er ikke uvanlig at det kommer snø i fjellet i slutten av september. Det spesielle her nå er at det sammenfaller med høstferien, sier vakthavende meteorolog Vibeke Tynes ved Meteorologisk Institutt.

Værfast
Dagbladets reporter Asle Hansen dro i går på høstferie til Skarvatnet i Trollheimen med sin familie.

De kjørte med sommerdekk til fjells og er nå mer eller mindre værfaste.

- Jeg hadde aldri trodd at snøen skulle komme så tidlig. Det har ikke det før, sier Hansen.

Nå må de enten gå eller ta rutebussen, som går en dag i uka, ned fjellet for å handle mat.

Foreløpig vil snøen holde seg i høylandet, ifølge Tynes.

- Men nå blir det skikkelig høstvær over hele landet. Den nordvestlige luftstrømmen bringer med seg kjølig luft innover landet, sier Tynes til Dagbladet.no.

Bygevær
Hun har utarbeidet værprognosen fram til fredag. Mens det blir stort sett pent vær på Øst- og Sørlandet, får resten av landet mye nedbør.

- Det vil være varierende intensitet på nedbørene med noe opphold, men det blir bygevær som kommer som snøbyger i fjellet.

Nedbøren kommer som snø i fjellet over 200-300 meter i Nord-Norge og 400-800 meter i sør.

SNØFYLT HØSTFERIE: Tobias (8) og hunden Jerven (5) er værfaste på Skarvatnet i Trollheimen. 
  MMS-FOTO: ASLE HANSEN
SNØFYLT HØSTFERIE: Tobias (8) og hunden Jerven (5) er værfaste på Skarvatnet i Trollheimen. MMS-FOTO: ASLE HANSEN Vis mer

- Østlandet og Sørlandet får godt vær, siden det ligger godt skjermet for den vindretningen. Det blir lite skyer og mye fint høstvær. Også her kan det komme noe nedbør.

Kaldere vær
Med 1. oktober bare noen dager unna, er også temperaturene på vei nedover. Mange steder i landet opplevde nattefrost i natt.

- Oslo hadde en makstemperatur på 15,9 grader i går. Nå blir det kaldere med dagtemperaturer rundt 13-14 grader på Øst- og Sørlandet, 10-12 grader ellers i landet og omkring 7 grader på kysten på Vestlandet. På natten går det ned mot og under null grader, sier Tynes og råder alle å sjekke værmeldingen før de legger ut på langtur:

- Spesielt på fjellet blir det mer vinterlig. Her kommer nedbøren som snø og den har lagt seg flere steder allerede. Sjekk værvarslet og skift til passende dekk.

September har vært en svært våt måned over stort sett hele landet sammenliknet med tidligere år.

- Det har vært tørt på Østlandet, men ellers veldig vått i landet som helhet.

Sko deg etter forholdene
Det er i utgangspunktet forbudt å bruke piggdekk i store deler av Norge før 1. november.

Du får likevel ikke bot hvis du tar på piggdekkene allerede nå, vel og merke hvis du skal på fjellet, ifølge konstituert UP-sjef Roar Skjelbred Larsen.

- Det heter jo at man skal sko seg etter forholdene og det blir en vurdering i hvert enkelt tilfelle. Man får ikke blanko fullmakter til å ha på piggdekk, men skal man til et sted med ekstreme forhold, må man passe på å ha de riktige dekkene, sier
Skjelbred Larsen til Dagbladet.no.

Han påpeker samtidig at man ikke slipper unna hvis man kjører med piggdekk rundt i byen.

- Er det ingen andre som har sett snø der du skal, teller det heller ikke. Jeg tror uansett at de færreste legger om til piggdekk før de absolutt må.

MED SNØ I SKJEGGET: Snøen kom overraskende tidlig på Asle Hansen og familien i år. Ikke uvanlig med snø i fjellet på denne tiden, påpeker meteorolog.  MMS-FOTO: ASLE HANSEN
MED SNØ I SKJEGGET: Snøen kom overraskende tidlig på Asle Hansen og familien i år. Ikke uvanlig med snø i fjellet på denne tiden, påpeker meteorolog. MMS-FOTO: ASLE HANSEN Vis mer