REGN: Fullt så ille som det har vært blant annet i Bergen den siste tida vil det ikke bli i den første høstferieuka. Men Vestlandet, Midt-Norge og deler av Nord-Norge vil måtte tåle nye regnskurer. Foto: Paul S. Amundsen / NTB Scanpix
REGN: Fullt så ille som det har vært blant annet i Bergen den siste tida vil det ikke bli i den første høstferieuka. Men Vestlandet, Midt-Norge og deler av Nord-Norge vil måtte tåle nye regnskurer. Foto: Paul S. Amundsen / NTB ScanpixVis mer

Høstferien

Høstferie til uka? Da er det bare å hente fram regntøyet

De færreste trenger å juble over høstferieværet den kommende uka. Men Oslo-folk og østlendinger kan gå ferien hakket blidere i møte.

Det opplyser Rannveig Oftedal Eikill, vakthavende meteorolog ved værvarslinga i Nord-Norge, til Dagbladet.

- Det kommer fremdeles lavtrykksaktivitet fra vest-sørvest den kommende uka. Fra lørdag av kommer det et nytt lavtrykk inn fra Vestlandet, som gir en god del regn og vind langs Vestlandet, Nordland, Troms og Vest-Finnmark.

- Hva med Østlandet?

- Østlandet vil bli liggende litt i le, og får for det meste opphold, sier Eikill.

LANGTIDSVARSELET: Slik blir været de neste ni dagene, ifølge Meteorologisk institutt. Grafikk: Ola Strømman / Kjell Erik Berg
LANGTIDSVARSELET: Slik blir været de neste ni dagene, ifølge Meteorologisk institutt. Grafikk: Ola Strømman / Kjell Erik Berg Vis mer

Bløtt

Etter en inngang på høsten som har vært preget av til dels heftig nedbør og kraftig vind flere steder i landet, vil også høstferien sparkes i gang med en skikkelig bløt helg de fleste steder.

- I helga blir det vått, stort sett over hele landet. Men vi får opphold på Østlandet og i Øst-Finnmark, sier Eikill.

- Blir det nok en gang Bergen som tar støyten?

- Det blir nok regn i Bergen, men også Nordvestlandet, Trøndelag og Nordland får en god del nedbør. Lengst nord har det i dag vært sludd og snøbyger, når lavtrykket kommer bringer det med seg mildere luft og vi vil få regnbyger i Nordland og Troms. På søndagen blir det regn i Finnmark.

Samtidig vil det fortsatt blåse friskt langs kysten, fra Vestlandet og helt opp i nord.

- Langs kysten vil vinden komme opp i stiv til sterk kuling, ifølge meteorologen.

Sol til slutt

Etter en ganske grå høstferiestart, vil Østlandet få se litt sol når helga er over. Men først vil det komme en ufrivillig dusj også her.

- På mandagen kommer det nok et lavtrykk inn fra vest, som treffer vestlandet mandag kveld til tirsdag morgen. Etter hvert utover tirsdagen brer det seg østover, da kommer regnet også der, sier Rannveig Oftedal Eikill til Dagbladet.

- Men på onsdag er det fortsatt regn og regnbyger i vest, men da er østlandet tørt og vi vil muligens også få litt sol. Også i nord ser det ut til at det kommer et lite opphold på tirsdag og tidlig onsdag.

HØSTSOL: Oslo-folk vil kunne få nyte høstsola deler av ferien. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
HØSTSOL: Oslo-folk vil kunne få nyte høstsola deler av ferien. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Varierende temperatur

Det er hovedsakelig på Østlandet, Sørlandet og i Finnmark at høstferien setter inn over førstkommende helg. Resten av landet må vente ytterligere ei uke. I alle tilfelle er det liten sjanse for at høstferien kan brukes til bading eller en siste tur ned i kortbukseskuffen. Vi vil derimot se 0-punktet på gradestokken flere steder.

Det er Østlandet som får de kjøligste temperaturene. I Lillehammer-traktene vil finværet på onsdag bli fulgt av temperaturer ned mot 0, og i fjelltraktene vil vi til og med kunne få minusgrader, mens også i Oslo vil temperaturen være nede i fire grader på onsdag, viser Dagbladets langtidsvarsel.

Vestlandet vil få temperaturer rundt eller over ti grader - men disse vil til gjengjeld få følge av vått vær.