HØSTFINT: Etter en helg med mye halvdårlig vær i store deler av landet, kommer finværet til uka. Samtidig starter høstferien i store deler av Sør-Norge, før Nord-Norge følger etter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix. 
HØSTFINT: Etter en helg med mye halvdårlig vær i store deler av landet, kommer finværet til uka. Samtidig starter høstferien i store deler av Sør-Norge, før Nord-Norge følger etter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix. Vis mer

Lover knallvær til uka

Høstferieværet som fortjener et jubelrop

De eneste som kan være misfornøyde med værvarselet for starten av neste uke, er alle dem som IKKE har høstferie... 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Neste uke starter høstferien for fullt - i alle fall for omtrent halvparten av landets fylker.

Uavhengig av om du skal på elgjakt med ungene eller nyte fridagene på en utekafe kan du neste uke vente deg fint vær nesten uansett hvor du er i landet.

FINT: I fjor bød høstferien på ypperlige forhold for ferierende på Østlandet. Det ser den ut til å gjøre i år også - i alle fall på starten av uka.  Bildet viser flotte farger i fjellet  i Gravdalen mellom Kvam og Vinstra i Gudbrandsdalen. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix 
FINT: I fjor bød høstferien på ypperlige forhold for ferierende på Østlandet. Det ser den ut til å gjøre i år også - i alle fall på starten av uka.  Bildet viser flotte farger i fjellet  i Gravdalen mellom Kvam og Vinstra i Gudbrandsdalen. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix  Vis mer

- Når helga er over, kommer det et veldig fint høytrykksområde inn fra vest. På Østlandet, fra Agder i sør til Oppland, er det veldig gode odds for at høytrykket blir liggende hele uka. Jeg vil anslå at det er rundt 75 prosent mulighet. Stort bedre kan man egentlig ikke håpe på, sier meteorolog Mariann Aabrekk ved værvarslingstjenesten Storm Geo.

Meteorog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt er enig.

- I sør kan det muligens komme mer skyer både på Øst- Vest- og Sørlandet fra torsdag av, men fram til da ser det i alle fall veldig lovende ut, sier Valløe.

Det klaffer godt. Bortsett fra Telemark og Hedmark, har hele Øst- og Sørlandet nemlig høstferie fra mandag av, ifølge NTB.

Fint vær i hele landet

Høytrykket som kommer inn over Sør-Norge søndag ventes å strekke seg helt til Troms og Finnmark tirsdag.

Det sørger for en fin ukestart i hele landet.

- I motsetning til finværsperioden vi hadde tidligere i september, får man nå en mer høstlig vri, med dagtemperaturer mellom tolv og femten grader i lavlandet og med kald og rått vær fra morgenen av før sola tar tak. Altså blir det klassisk fint høstvær og ikke noe særlig vind å snakke om, sier Aabrekk om været i Sør-Norge.

Mer ustabilt

I de tre nordligste fylkene, som har jevnt over lavere dagtemperaturer enn sørlige deler av landet, ventes mer ustabilt vær mot midten av uka.

Det kan være dårlig nytt for høstferieklare nordlendinger. I Nordland og Finnmark starter høstferien nemlig ikke før onsdag, mens Troms følger etter torsdag.

- Høytrykket som kommer inn fra vest passer veldig fint med vårt langstrakte land og dekker stort sett hele landet i starten av uka, men når ferien deres begynner fra onsdag og torsdag spørs det om det klarer å dekke opp. Jeg vil si at det er 30 prosent sjanse for at det kommer inn svake fronter som gir litt skyer og regn, men det er også gode sjanser for at det holder seg. Uansett snakker vi ikke snøvær og kuling. Det blir virkelig ikke det verste været her heller, sier Aabrekk.

Kortvarig

Hvis prognosene om nedbør i nord slår til, er det uansett ikke langvarig.

Det sier meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt.

- Det ser ut til at regn kan komme og kortvarig treffe deler av Nord-Norge rundt onsdag, men både i Nord-Norge og Midt-Norge er det gode sjanser for fint vær mot neste helg, sier han.

I motsetning til resten av landet, er hovedregelen for skoler i Trøndelag og på Vestlandet at høstferie er i den påfølgende uka. Det samme gjelder Telemark og Hedmark.

Hvordan været blir om en drøy uke, vil ikke meteorologen spekulere i. Men i uka som kommer - mens skolebarn i dette området fortsatt er lenket til skolebenken - er værutsiktene gode.

- Det blir mye fint vær for trøndere og bergensere også, sier Aabrekk i Storm Geo.