KRAFTIG LAVTRYKK: Det er et høstlig lavtrykk som er svært kraftig for å være i starten av august som kommer inn. Foto Christian R Christensen
KRAFTIG LAVTRYKK: Det er et høstlig lavtrykk som er svært kraftig for å være i starten av august som kommer inn. Foto Christian R ChristensenVis mer

Høstlavtrykk med regn og vind er på vei

Skiftende vær og lavtrykksaktivitet er stikkordet for været den kommende uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Generelt blir det vekslende og ustabilt vær i hele landet – typisk grått sommervær, sier vakthavende meteorolog Kristen Reikvam Ravnestad i Storm Geo til Dagbladet.

Han kan fortelle at det ikke blir så store endringer i temperaturene framover, men at kvikksølvet på gradestokken kan krype litt under det normale når regn- og vindværet står på som verst i slutten av helga. Det vil stort sett bli i underkant av tjue grader.

Det er best muligheter for sol torsdag og fredag, da vil det bare bli spredte regnbyger. Aller best vil været bli lengst nord, men heller ikke der vil det bli helt tørt. På lørdag får Sørlandet og Østlandet også ganske fint vær.

Lavtrykk er et stikkord

- Etter et lavtrykksområde i begynnelsen av uka, kommer det inn en høytrykksrygg når vi nærmer oss helga, som kan gi oss litt finere vær, sier Storm-meteorologen.

Martin Granerød, vakthavende meteorolog på Meteorologisk institutt, mener at lavtrykksaktivitet og ingen stabile høytrykk er stikkordene for været den kommende uka. Han advarer om at det inn mot helgen vil bli lavere temperaturer i hele landet.

I Sør-Norge er også bygevær stikkordet de neste dagene. Men omtrent fra Romsdal og nordover til det bli greit vær, med stort sett oppholdsvær og noen ettermiddagsbyger.

Torsdag og fredag og første del av lørdag blir ikke så aller verst i store deler av landet. Men hvis man savner virkelig sommer, tipser Granerød om at været er blir veldig fint rundt Middelhavet i tiden som kommer.

Høstlig søndag

På søndag kommer det et nytt kraftig lavtrykk fra Atlanterhavet, som vil treffe kysten på søndag. Da vil temperaturen falle, og Mørekysten og Trøndelagskysten vil få sterk kuling til liten storm.

- Det er et høstlig lavtrykk som er svært kraftig for å være i starten av august som kommer inn. Vestlandet og videre nordover til Helgeland vil få et høstlig preg på været med temperaturfall og mye nedbør og vind.

Han forteller at hele landet vil få kjennskap til dette lavtrykket. Det vil ikke bli kjempekaldt, men det vil bli en del nedbør.

- Lavtrykket er kraftigere enn det som er vanlig på denne årstida. Det likner på et høstlavtrykk, sier Granerød på Meteorologisk institutt. Han understreker at det ennå er usikkert hvor kraftig lavtrykket vil bli.

Høst-lavtrykk

Det kraftige lavtrykket på søndag fører med seg en del vind også in mot Sørlandskysten, og Reikvam Ravnestad mener det fort kan bli liten til sterk kuling inn mot Skagerak søndag kveld.

- Det er snakk om 50 millimeter nedbør på Sørlandskysten søndag kveld og mandag, og det jeg vil kalle et høstlig preg på været. Det gjelder også Vestlandet og videre nordover til Helgeland, sier Storm-meteorologen.

Ikke gode nyheter

Han anbefaler folk om å nyte de korte øyeblikkene med sol i ukene som kommer. Det er nemlig flere lavtrykk i vente i ukene som kommer.

- Videre er det ikke så gode nyheter. Men det kan bli en dag eller kanskje to neste uke med litt finere vær. Det er dermed viktig å følge med på værmeldingen, så man får kommet seg ut, sier han.

Det er sannsynlig at lavtrykksaktiviteten og bygeværet fortsetter nesten uansett hvor man befinner seg i Norge.

- Vestlendingene vil få merke vinden og regnet best, men det er jo ikke uvanlig, sier meteorologen.

Sørlandet:

Ustabilt bygevær er stikkordet for ukedagene, med best muligheter for sol torsdag og fredag, lørdag. Et kraftig lavtrykk på søndag fører med seg en del vind også inn mot Sørlandskysten. Meteorologen varsler liten til sterk kuling inn mot Skagerak søndag kveld. Neste uke er også preget av bygevær, men det kan bli en eller to dager med fint vær.

Østlandet:

Perioden vil være preget av spredte byger og ustabilt vær. Best muligheter for sol torsdag, fredag og lørdag Lørdag blir det ganske fint. Søndag kommer det et lavtrykk som fører med seg regn og noe lavere temperaturer. Neste uke er også preget av lavtrykksaktivitet og bygevær, men det kan bli en eller to dager med fint vær.

Vestlandet:

Bygevær er også stikkordet for de neste dagene på Vestlandet, men på fredag vil det bli lettere vær mot kvelden. En høytrykksrygg inn mot helga kan gi noe finere vær lørdag. Men på søndag kommer det et nytt kraftig lavtrykk fra Atlanterhavet, som vil treffe kysten. Da vil temperaturen falle, det vil komme mellom 60 og 70 mm regn, og blåse kraftig langs kysten.

Midt-Norge:

I Møre og Romsdal og Trøndelag blir det stort sett oppholdsvær og glimt av sol av og til. Fram mot helga blir det fra Romsdal og nordover stort sett oppholdsvær og noen ettermiddagsbyger. Sør for Romsdal er det gode muligheter for sol, men ustabilt vær. Midt-Norge får fint vær store deler av søndagen, men Møre- og Trøndelagskysten vil få sterk kuling til liten storm. Også mye nedbør.

Nord-Norge:

Fram mot helga vil været lengst nord bli ganske bra. Best muligheter for sol torsdag og fredag, da vil det bare bli spredte regnbyger. I helga kommer et svakt høytrykk inn fra Barentshavet, og nedbøren vil holde seg som byger i indre strøk. Til og med Nordland får fint vær store deler av søndag, men søndag kveld kommer et høstlig lavtrykk inn over landsdelen, så langt nord som til Helgeland. Mandag er det ventet mellom 60 og 70 mm nedbør.