Fire døde i Polen

Høststorm i Europa - farlig vær i vente

Fire personer har så langt mistet livet i stormens herjinger. Uværet har roet seg noe, men det er fortsatt farlig vær i vente.

KOLLAPS: Et stillas kollapset under stormens herjinger i den tyske byen Würzburg torsdag. Foto: Karl-Josef Hildenbrand / AP / NTB
KOLLAPS: Et stillas kollapset under stormens herjinger i den tyske byen Würzburg torsdag. Foto: Karl-Josef Hildenbrand / AP / NTB Vis mer
Publisert

Høststormen som torsdag herjet i Europa førte til at fire personer mistet livet i Polen, og hundretusener av boliger i Frankrike, Tyskland og Tsjekkia var uten strøm.

Nå har stormen roet seg ned de fleste steder, men Tyskland har rødt farevarsel for vind de neste dagene. Rødt farevarsel betyr at været er veldig farlig. Det melder Storbritannias meteorologiske institutt, Meteoalarm, på sine nettsider.

- Store skader og ulykker er sannsynlig, og i mange tilfeller er det fare for liv og lemmer, skriver meteorologene på sine nettsider.

Farevarselet gjelder distriktet Harz i den tyske delstaten Sachsen-Anhalt, og fjellkjeden Bergland.

Det britiske meteorologiske instituttet ber befolkningen være obs på følgende farer:

- Trær kan bli røsket opp med røttene og tak kan bli ødelagt. Se spesielt opp for fallende greiner, fliser og annet rusk. Sørg for at alle dører og vinduer er lukket. Sikre utendørs gjenstander, og hold deg unna bygninger, trær, stillaser og høyspentledninger. Hvis mulig, unngå å bo ute, skriver Meteoalarm.

Gult farevarsel i Norge

16 europeiske land, inkludert Norge, har gult farevarsel, som er «moderat farlig vær»

- Været er potensielt farlig. Vær oppmerksom dersom du praktiserer utendørsaktiviteter som er utsatt for værforholdene, skriver Meteoalarm

Det varsles om flom og regn i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

I Stad, Åna Sira, Lindesnes, Frøya, Karmøy, Skomvær og Andenes er det farevarsel for vind.

Og det varsles om snø og is i fjellene i Sør-Norge.

Også i Sverige og Finland er det varslet moderat fare for snø og is flere steder.

- Kraftig og skadelig

Meteorolog ved Meteorologisk institutt, Anne Solveig Andersen, forteller til Dagbladet at det om høsten kan dannes kraftige lavtrykk som fører til at slike høststormer kan oppstå.

- Det er stor temperaturforskjell mellom sør og nord, og her kan det dannes lavtrykk som blant annet kan gi kraftig og skadelig vind, sier Andersen.

I Frankrike har farevarselet nå gått ut, men lavtrykket gir fortsatt mye vind i Europa, forteller meteorologen.

- Uværet beveget seg nå østover og her gjelder farevarslene fremdeles, sier meteorologen.

Store skader

Høststormens herjinger de siste dagene har gitt store skader og dødsfall flere steder.

I Wroclaw vest i Polen ble en varebil tatt av et kraftig vindkast og blåst av veien. Sjåføren døde. En bygningsarbeider døde da vinden veltet en vegg som var under oppussing, mens to personer døde da et tre falt ned over bilen de satt i.

Nordvest i Frankrike mistet rundt 250 000 husstander strøm. I Tsjekkia skjedde det samme for rundt 270 000 boliger, og i nordøstlige deler av Tyskland kunne de telle rundt 50 000.

Været har også ført til store problemer for infrastrukturen på kontinentet. Trær har falt ned over jernbanelinjer i Frankrike, Tyskland, Tsjekkia og Nederland.

SNØ: Møre og Romsdal politidistrikt opplyser om kraftig snøvær på E136. Video: Snapmap / Tipser Vis mer

Farlig vær i vente

Seks europeiske land har oransje farevarsel for ulike typer vær.

- Været er farlig. Det er sannsynlig at skader og personskader vil skje. Vær årvåken, skriver meteorologene på nettsida.

Finland, Estland, Litauen, Nederland og Tyskland har oransje farevarsel for vind. Her kan kvister eller grener falle ned, og meteorologene ber befolkningen passe på for eventuelle farer dette medfører.

- Se opp for fallende rusk, skriver Meteoalarm.

Spania og Tyskland har oransje varsel for tordenstorm, og Spania har også oransje varsel for regn. Tordenstormer kan også ventes i Italia og Kroatia, men er det bare gult farevarsel.

I tillegg er det gult, altså moderat, farevarsel for vind i Kroatia, Tsjekkia, Latvia, Slovakia, Slovenia, Spania.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer