Høststorm på børsen

De 1,5 millionene nordmenn som sparer i fond, kan tjene på å sende aksjepengene på en lang høstferie i nærmeste bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høsten er normalt en forferdelig tid for deg som har penger i aksjer eller fondsandeler. Tall fra finansprofessor Thore Johnsen på NHH viser at det har vært superlønnsomt å unngå børsen fra august til desember.

Det skjer med nesten skremmende regularitet: På våren er det topp å være aksjeeier på Oslo Børs, mens høsten er en katastrofe.

Lurt å selge

I to av tre år har det vært lurt å selge aksjene etter sommerferien og sende dem på ferie i banken til over nyttår. Deretter går du inn igjen i aksjemarkedet for å få med oppgangen på våren.

- Det er vanskelig å finne rasjonelle forklaringer på hvorfor denne lange høstdepresjonen oppstår, men det ligger nok en god porsjon psykologi i dette. På våren har investorene blanke ark og nye budsjetter, mens høsten er en hvileperiode, sier professor Thore Johnsen, som har forsket på flere slike markedsrarieteter.

Høststormer

Johnsen har sett på hvor mye du kunne tjene på å unngå høstdepresjonene på børsen de siste 32 årene. I denne perioden har 1000 kroner på børsen vokst til 35 600 kroner. Ikke verst. Men det hadde blitt mye bedre om du hadde solgt aksjene i august og kjøpt dem tilbake i januar.

Da ville 1000 kroner vokst til 275 000 kroner! Du fikk med hele oppturen, men unngikk nedturen.

Svart mandag

Særlig måneden som begynner i dag har en svært dårlig klang blant aksjesparere. Mange husker fortsatt «den svarte mandagen» på børsen i New York den 19. oktober 1987. Krakket i USA førte til at aksjeverdiene i Norge stupte med 43 prosent på en snau måned! Det er fortsatt en viss nervøsitet i aksjemarkedene når vi nærmer oss den 19. oktober hvert år.

Men som tabellen viser, er november faktisk enda verre.

I snitt har børsen steget med 1,2 prosent hver måned i de siste 32 årene. Men perioden fra august til desember har dratt ned snittet betraktelig. Denne tendensen har faktisk forsterket seg de siste 16 årene.

De aller beste månedene i aksjemarkedet har vært januar, april og juli.

Ingen garanti

Også i fjor fikk vi børsuro på høsten. Etter en pen våroppgang på 12 prosent, sank børsen med 20 prosent fra og med august. Det fins selvsagt ingen garanti for at også denne høsten blir en dårlig tid for aksjesparere. Men markedene er veldig nervøse for tida.

September ble den første negative måneden på Oslo Børs siden februar. Den siste uka har børsen falt med nesten fire prosent. I tillegg mener stadig flere at den amerikanske børsen er overvurdert. Det hjelper heller ikke at vi nærmer oss årtusenskiftet, og all den usikkerhet som følger med det.

For mange kan det derfor være lurt å sende aksjepengene på en utvidet høstferie til nærmeste bank.

Norske småsparere og investorer har verdier for over 100 milliarder kroner i ulike fond. 1,5 millioner av oss har andeler i et aksjefond. De fleste ønsker nok å sitte med disse fondsandelene i både gode og onde tider.

Fondsandeler som du har kjøpt for å få AMS-fradrag, bør du uansett ikke selge før det har gått fire år.

Unngå gebyrer

Dersom du ønsker å være litt mer aktiv, bør du huske på at mange fondsforvaltere krever penger når du kjøper og selger andeler. Men ikke alle. Både Postbanken og Handelsbanken har fond uten kjøpsgebyr. I tillegg tillater enkelte fondsforvaltere at du flytter penger mellom ulike fond kostnadsfritt.

Det vil si at du kan flytte penger fra rentefond over i aksjefond og omvendt.