Høststormen er her: Pakk vekk sommeren

Vindkast opp mot 30 m/s kan gi materielle skader, men mye kan forhindres sier meteorologene.

STORM: En grafikk fra meteorologisk institutt viser det vestlige lavtrykk som slår inn over norskekysten rundt klokken 11 på lørdag. Foto: Meteorologisk institutt.
STORM: En grafikk fra meteorologisk institutt viser det vestlige lavtrykk som slår inn over norskekysten rundt klokken 11 på lørdag. Foto: Meteorologisk institutt.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har jo alt begynt, så fra og med nå og utover kvelden, sier statsmeteorolog Sjur Wergeland om helgens uvær i Nordland.

Det er et stort lavtrykk i Atlanterhavet som gir som opphav til mye vind. Det passerer over Troms på vei østover, og det vil derfor oppstå kraftig vestavind i Nordland med kraftige vindkast og mye nedbør. Wergeland sier at været treffer sør for Narvik, men at Vesterålen bli spart. Han anbefaler at folk nå rydder vekk sommeren.

- Dette er jo den første høststormen, og jeg har ikke noe problemer med å se for meg at det ligger mye stoler, bord og andre sommermøbler ute, sier han.

Fredag ventes sørvestlig periodevis liten storm på kysten, i tillegg til sterke vindkast inn over land på lokalt 25 m/s. Lørdag dreier vinden vestlig. Det ventes også mye nedbør, stedvis opp i 40-70 mm på 24 timer begge dagene. Fredag og lørdag ventes liten storm og lokalt mye nedbør i Nordland.

Han sier likevel at været utvikler seg i riktig vei utover helgen.

- Utover lørdagskvelden så vil det ha roet seg i Nordland, sier Wergeland.

Er du rammet av uværet? Send bilder og video til 2400@dagbladet.no, eller tips oss på 24 00 00 00!

Full storm Også nedover mot Trøndelag og Møre- og Romsdal får de kjenne på uværet.

- I kveld, i natt og i morgen tidlig får vi det kraftigste været med full storm på kysten, men det blir verst i Trøndelag i natt, forteller statsmeteorolog Arnstein Tjøstheim ved Meteorologisk Institutts avdeling i Bergen.

Det ventes at vindkastene inn over land kan komme opp mot 25-30 m/s. En vind sterk nok til å gi materielle skader, ifølgeTjøstheim.

- Men dett er skader vi kan forhindre selv ved å ta inn hagemøbler og lignende, sier han.

Bedre i sør Østafjells derimot blir det ikke så aller verst.

- Stort sett opphold, forteller Eldbjørg Moxnes, statsmeterolog ved Meteorologisk Institutts avdeling i Oslo.

Dette er fordi vi ligger i le for uværet fra vest forklarer hun, men legger til at man vil nok kjenne også her med lokale kraftig vindkast tidlig i morgen. Spesielt på kysten vil det bli en god vind opp mot sterk kuling, men dette vil minke utover dagen.

- Jeg ville ikke dratt ut med småbåt i hvert fall, sier Moxnes.

I fjellet i Sør-Norge mellom øst og vest kan det bli snø ned mot 1200 - 1400 meter over havet i tillegg til sterk kuling og en del regn. Siden uværet kommer fra vest vil været være noe bedre på østsiden. Søndagen roer det seg litt, men det vil fortsatt være vind og noe byger.

Flomvarsel Også Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) har sendt ut varsel i forkant av helgens vær. De varsler flom i både Norland, Sør-Trøndelag, Møre- og Romsdal, Sogn- og Fjordan og Hordaland. Varsom.no, NVEs varslingstjeneste, har gått ut med et varsel av nivå 2 som betyr fare for lokale oversvømmelser og/eller erosjonsskader på grunn av raskt økende vannføring i bekker/småelver, isgang, is i bekke-/elveløp.

Får konsekvenser Statoil har allerede stengt produksjonen og flyttet omlag 300 ansatte fra produksjonsskipet Åsgard A i Nordsjøen, ifølge Adresseavisen.

Ifølge NTB har det dårlige været også ført til kanselleringer hos hurtigruteskipet Midnatsol. Det dropper alle havneanløp og seilet rett fra Rørvik i Nord-Trøndelag til Bergen i helgen. I tillegg lar det sørgående skipet være å seile inn til Brønnøysund fredag, opplyser Hurtigruten. Anløpene som droppes, er Trondheim, Kristiansund, Molde, Ålesund, Torvik, Måløy og Florø.