Hotell- og restaurantbransjen mekler på overtid

Meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv pågår fortsatt mandag morgen. Alle medlemmer i Fellesforbundet skal gå på jobb som normalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Partene i meklingen på Riksavtalen for hotell og restaurant ble sent søndag kveld enige om å mekle på overtid og mandag morgen opplyser Fellesforbundet at alle skal møte på jobb.

Drøyt 4.000 ansatte i vel 400 hoteller og restauranter kan være i streik fra mandag morgen dersom det ikke oppnås enighet i meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv fra midnatt natt til mandag.

Fellesforbundets første streikevarsel omfatter bedrifter i de fire fylkene Oslo, Akershus, Hordaland og Sør-Trøndelag.

Thon Hotel Opera samt Grand Hotel, begge Oslo, er blant bedriftene som vil bli berørt i tilfelle streik.

Strides om lokal forhandlingsrett - Ingenting tyder på noen snarlig løsning, sa kommunikasjonssjef Merete Habberstad i NHO Reiseliv til NTB søndag ettermiddag.

Først når det nærer seg fristen, blir det klart om det vil bli meklet på overtid, ifølge partene.

Avtalefestet rett til lokale lønnsforhandlinger er ett av de vanskelige punktene i meklingen som ledes av mekler Elisabeth Stenwig.

Startet lørdag Totalt organiserer Fellesforbundet rundt 7.000 arbeidstakere innen hotell- og restaurantdrift.

Tvungen mekling startet lørdag etter at Fellesforbundet onsdag brøt meklingen med NHO Reiseliv om den såkalte Riksavtalen, som er betegnelsen på overenskomsten innen denne bransjen. Også kantiner og cateringbedrifter er berørt av streikevarselet.

Lokale forhandlinger Et hovedkrav fra Fellesforbundets side har ifølge Fri Fagbevegelse vært å sikre et avtalepunkt som i klartekst gir rett til lokale forhandlinger - mot dagens formulering om lokale drøftelser. Det er så langt blitt avvist fra arbeidsgiversiden, som derimot ønsker økt fleksibilitet rundt arbeidstider og en egen lønnsskala for vikarer. Begrunnelsen er at det innebærer styrking av dem som har heltidsjobb.

Hoteller i kjeder som Rica, Thon, Clarion, Comfort, Quality, Radisson og Scandic vil bli berørt av en eventuell streik. Det samme vil restauranter som Peppes Pizza, Fridays og samtlige spisesteder på Gardermoen. Dessuten vil kantinedriften i regi av ISS, Eurest og Sodexo bli omfattet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer