Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hotell i Stordalens kjede trues med stengning - får mulkt på 750 000 kroner

Arbeidstilsynet har mistet tålmodigheten med Holmsbu Hotel & Spa. 

IKKE BARE JUBEL: Hoteller i Petter Stordalens kjede har fått Arbeidstilsynet på nakken. Her er han ved innviingen av Nya Clarion Hotel Amaranten i Stockholm i mai i år. Foto: Karin Törnblom / IBL
IKKE BARE JUBEL: Hoteller i Petter Stordalens kjede har fått Arbeidstilsynet på nakken. Her er han ved innviingen av Nya Clarion Hotel Amaranten i Stockholm i mai i år. Foto: Karin Törnblom / IBL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lovbruddene Arbeidstilsynet avdekket på Holmsbu Hotel & Spa for et år siden dreide seg blant annet om ulovlige arbeidsavtaler, manglende overtidsbetaling, og for lange vakter.

I mai i år hadde tilsynet mistet tålmodigheten med manglende tilbakemelding på en lang rekke pålegg.

«Dersom ovenstående ikke er oppfylt innen den 17.06.2016, vil Arbeidstilsynet kreve inn tvangsmulkt», står det i brevet Arbeidstilsynet sendte Holmsbu Hotel & Spa den 26. mai.

Hotellet er en del av milliardær og superkjendis Petter A. Stordalens hotellkjede Nordic Hotels and Resort.

Stengnings-varsel

Siden mai har Arbeidstilsynet tatt enda kraftigere i:

FRANCHISE-AVTALE: - De har en franchise-avtale med oss, og vi har alltid definert at vi har ansvar og tar ansvar utover det juridiske ansvaret, sier Petter Stordalen om Holmsbu Hotel & Spa. Arkivfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX
FRANCHISE-AVTALE: - De har en franchise-avtale med oss, og vi har alltid definert at vi har ansvar og tar ansvar utover det juridiske ansvaret, sier Petter Stordalen om Holmsbu Hotel & Spa. Arkivfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

«Tvangsmulkt har løpt siden 17.06.2016 uten noen form for reaksjon fra virksomheten og vi anser at tvangsmulkt som pressmiddel ikke virker etter hensikten. Vi vil varsle virksomheten at den stanses dersom ikke pålegg blir oppfylt», skriver tilsynet den 24. juni.

Fra 29. juli er det derfor varslet stans - stengning - av hotelldriften.

Fram til da løper tvangsmulkten, seks dager i uka. Hotellet er til sammen ilagt en mulkt på inntil omtrent 750 000 kroner.

- Tvangsmulkten er gitt og ikke opphevet, sier regiondirektør Kjell Haugen i Arbeidstilsynet til Dagbladet.

- Tar ansvar

Overfor Dagbladet forklarer Petter Stordalen at Nordic Choice Hospitality Group ikke eier eller har leieinntekter i Holmsbu Hotel & Spa. Derimot inngår hotellet i Stordalen-kjeden Nordic Hotels and Resort og deres booking-system. Hotellet har en franchise-avtale med kjeden, og betaler for bruk av varemerke og systemer.

- Juridisk er vi ikke part i dette, men fordi de er en del av vårt system, har vi definert ansvaret vårt litt utover det juridiske, sier Stordalen.

Slik Dagbladet tidligere har skrevet har flere Stordalen-hoteller fått skarp kritikk av Arbeidstilsynet for blant annet ulovlige arbeidskontrakter og brudd på overtids- bestemmelsene i Arbeidsmiljøloven.

Stordalen henviser til Holmsbu Hotel & Spa for opplysninger om detaljer omkring Arbeidstilsynets tilsynssak.

- Misforståelse

Samme dag som Arbeidstilsynet sendte hotellet sitt varsel om stans, den 24. juni, mottok tilsynet dokumentasjon fra hotellet.

«Fordi varsel om mulkt og stans ble sendt ut som følge av en misforståelse rundt innsending av dokumentasjon, er vi etter samtaler med Arbeidstilsynet trygge på dokumentasjonen gitt fra hotellet vil fjerne grunnlaget for stengning av hotellet», skriver økonomisjef Inger Lise Johannesson til Dagbladet.

- Vi får se, sier regiondirektør Kjell Haugen i Arbeidstilsynet.

- Vi vil nok ikke stanse hotelldriften før vi har hatt et møte med dem, sier Haugen.

Dette møtet tar han sikte på å holde i august.

«Denne tilsynssaken har pågått over lang tid og mange og omfattende lovbrudd er påvist (eks.: lengden av daglig arbeidstid og ukentlig arbeidstid langt utover lovens grenser, samt arbeid uten overtidsbetaling og annet», står det i Haugens brev til hotellet datert 30. juni. Det framgår der at varselet om stans ikke er trukket tilbake.

Lovbrudd i fleng

Tilsynet hvor bruddene på Arbeidsmiljøloven ble avdekket fant sted den 6. juli i fjor - altså for ganske nøyaktig et år siden.

I tilsynets brev fra mai i år står det at hotellet fortsatt ikke har lagt fram dokumentasjon på at en lang rekke lovbrudd er rettet opp. Det handler om blant annet ulovlige arbeidsavtaler, sviktende opplæring, manglende overtidsbetaling, for lange vakter og for lite hviletid.

En rekke av de ansatte har arbeidet altfor lange dager, og for mange dager i strekk.

14 dager i strekk

Om en av de ansatte står det for eksempel at han i mai i fjor arbeidet «14 dager uten en fri dag, alle arbeidsdager foruten en er på mer enn 10 timer pr. dag med 14,5 timer på det meste» og at det samme gjentok seg måneden etter.

«Det arbeides for lange vakter med for lite hviletid og det arbeides for mange søn- og helgedager etter hverandre», oppsummerer Arbeidstilsynet i brevet fra 26. mai i år.

Inger Lise Johannesson ved Holmsbu Hotel & Spa sier at dette er rettet opp, og tror at påleggssakene derfor vil bli lukket.

- Vi har sendt inn alle dokumenter på nytt igjen nå, så vi er trygge på at de lukkes nå, sier hun til Dagbladet.

- Rettet opp nå

Hun svarer slik på hvorfor det tok så lang tid å rette opp i dette, etter tilsynet for et år siden:

- Det har vært en prosess, så vi har på en måte gjort alt vi har blitt bedt om.

Ifølge Johannesson er det nå slutt på ulovlige arbeidskontrakter, at det har vært jobbet mange flere timer og dager i strekk enn Arbeidsmiljøloven tillater og at det har vært jobbet overtid uten overtidstillegg, pluss de andre bruddene som Arbeidstilsynet har påpekt.

- Dette var den gangen, og det er gjort opp. Sånn er det ikke lenger, sier Inger Lise Johannesson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!