Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hotell sparte 100.000 på mindre tallerkener

Et hotell i Geiranger har de siste to årene spart over 100.000 kroner på matbudsjettet ved å gi gjestene mindre tallerkener til buffeen.

SPARTE PÅ TALLERKENER:  Hotel Union (i bakgrunnen i bildet) i Geiranger sparte store summer på å redusere størrelsen på tallerknene. 
Foto: Paul Kleiven / Scanpix
SPARTE PÅ TALLERKENER: Hotel Union (i bakgrunnen i bildet) i Geiranger sparte store summer på å redusere størrelsen på tallerknene. Foto: Paul Kleiven / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hele startet som et prøveprosjekt. Hotel Union i Geiranger startet å bruke små tallerkener til buffé og julebord. Dette har ført til at hotellet har spart over 100.000 kroner på matbudsjettet, melder NRK.

Etter at prøveprosjektet startet har de kastet langt mindre matavfall enn tidligere.

Direktør ved Hotel Union i Geiranger, Sindre Mjelva, forteller at gjestene begynte å ta mindre mat på fatet.

- Folk ble mer bevisste på hva de spiste, sier direktøren.

Besparelsene på matbudsjettet tror Mjelva ligger på rundt 100.000 kroner.

Stiftelsen GreeNudge, som forsker på klimatiltak, anslår at nordiske kjøkken hvert år kaster over 800.000 tonn matavfall. Daglig leder i stiftelsen, Steffen Kallbekken, tror ikke hotellbransjen er klar over hvor enkelt det er å redusere matavfallet.

- Hotellene sparer ikke bare miljøet, de sparer også penger på å kjøpe inn færre råvarer, sier Kallbekken.

Han tror de enorme mengdene matavfall i bransjen i hovedsak skyldes at gjestene feilvurderer magemålet sitt. Siden gjestene allerede har betalt for buffeen, prøver de gjerne nye ting som de ikke nødvendigvis liker eller har plass til.

(NTB)