Hotell vurderer å fjerne «fiendtlige» pigger etter Twitter-bråk

- Piggene har vært der i 10 til 20 år og vi har aldri sett på det som et forsøk på å være fiendtlig, sier hotellet.

PIGGER UTENFOR VINDUET:  Utenfor et konferanserom på Hotell Norge i Bergen hindrer flere rekker med pigger folk i å legge eller sette seg ned. Nå vurderer hotellet å fjerne piggene. Foto: Ole-Christian Bjarkøy
PIGGER UTENFOR VINDUET: Utenfor et konferanserom på Hotell Norge i Bergen hindrer flere rekker med pigger folk i å legge eller sette seg ned. Nå vurderer hotellet å fjerne piggene. Foto: Ole-Christian Bjarkøy Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vårt Land har den siste tiden kjørt en serie saker på fiendtlig arkitektur. Det er metoder for å regulere bybildet, for eksempel for å hindre hjemløse i å sove på offentlige steder.

I dag har det stormet på Twitter rundt en vinduskarm i Bergen, og piggene der. I en vinduskarm på Hotell Norge i Bergen hindres nemlig folk i å sitte og ligge på grunn av flere rekker med skarpe pigger.

- Piggene har vært der i 10 til 20 år og vi har aldri sett på det som et forsøk på å være fiendtlig mot forskjellige grupper, sier hotellsjef Per Paulsen ved Hotell Norge i Bergen til Dagbladet.

• Har du sett flere eksempler på dette i Norge? Send bilder til oss på ols@dagbladet.no.

Kan ikke legge deg ned
Dagbladet skrev tidligere i dag om hvordan en ny type benker har skapt furore i Oslo. Grunnen er at armlenene på benkene i Bjørvika i Oslo gjør at du ikke kan legge deg ned. MDG Oslo kaller det fiendtlig arkitektur.

- Jeg synes det er synd at vi har fått en type arkitektur i Oslo som har som formål å ekskludere noen av de svakeste i byen vår. Det er en trend som har kommet i flere byer i det siste, for å hindre folk i å sove utendørs, sa førstekandidat Lan Marie Nguyen Berg i MDG Oslo til Dagbladet. 

PIGGER I LONDON:  Dette bildet viser pigger utenfor et borettslag i London, som satt opp pigger for å hindre hjemløse i å sove under taket utenfor inngangsdøra. Foto: Carl Court / AFP Photo / NTB Scanpix
PIGGER I LONDON: Dette bildet viser pigger utenfor et borettslag i London, som satt opp pigger for å hindre hjemløse i å sove under taket utenfor inngangsdøra. Foto: Carl Court / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Under tråden #fiendtligarkitektur har det også vært debatt rundt piggene i Bergen. Det startet med at Ole-Christian Bjarkøy fra Bergen la ut en post - og deretter ba hotellet om å fjerne piggene. Så kastet bergenspolitiker Ole Hallvard Dyrbekk seg på i BT.

- Piggene foran vinduene på Hotell Norge som reklamerer for spabehandling, innbyr jo til en komisk kontrast. Disse piggene har vært her lenge, men er et symbol på noe som vi ikke kan tolerere og det er å lukke byrommet for enkelte grupper i samfunnet, sier han til avisa.

Dagbladet har tidligere skrevet om et borettslag i London som satt opp pigger på bakken for å hindre hjemløse i å sove utenfor inngangsdøra.

- Det er en vinduskarm utenfor en konferansesal, og det er ikke så trivelig å ha møter hvis folk sitter med ryggen til på utsida. Det er ikke alltid greit å ha folk sittende i vinduet når du har et møte. På forsiden er det jo blomster og en fontene så folk ikke skal sitte i vinduskarmen utenfor lobbyen, men det oppfattes ikke som fiendtlig, svarer hotelldirektøren.

Vurderer å fjerne piggene Han sier de nå vurderer å fjerne piggene.

BUSSKURENE I OSLO: Benkene i busskurene i Oslo er designet slik at det ikke skal gå an å legge seg ned på dem. Foto: Halldor Hustadnes / Dagbladet
BUSSKURENE I OSLO: Benkene i busskurene i Oslo er designet slik at det ikke skal gå an å legge seg ned på dem. Foto: Halldor Hustadnes / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke et stort problem for oss å fjerne de piggene, dersom det er store meninger om dette og de misoppfattes som fiendtlige. Nå skal hotellet bygges om og konferanselokalet skal uansett flyttes, sier Paulsen til Dagbladet.

Benkene på busskurene i Oslo er utformet slik at det ikke skal gå an å legge seg ned, og nå vurderes det også å føre opp armlener på benkene på Oslo Sentralstasjon. Vårt Land har også trukket fram de store kampesteinene under Sinsenkrysset i Oslo, som er lagt der for å hindre at folk overnatter.

- Jeg vil gjerne være med på en diskusjon om hvordan vi som kommune, og jeg som byråd, kan få mer inkluderende design og mindre av det som virker ekskluderende. Jeg mener vi må være tydelige på at vi ikke vil ha fiendtlig arkitektur i våre byrom. Men armlener kan jo også gjøre det lettere for eldre å sette seg ned, sa byråd for miljø og samferdsel Guri Melby i Oslo kommune til Dagbladet tidligere i dag.

NYE BENKER I BJØRVIKA:  Miljøpartiet de grønne reagerer på at disse benkene i Bjørvika i Oslo hindrer folk i å legge seg ned. De mener det skaper et bymiljø som ekskluderer de svakeste. Foto: Tips/Leserfoto
NYE BENKER I BJØRVIKA: Miljøpartiet de grønne reagerer på at disse benkene i Bjørvika i Oslo hindrer folk i å legge seg ned. De mener det skaper et bymiljø som ekskluderer de svakeste. Foto: Tips/Leserfoto Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer