PREGET: Soldater fra den internasjonale styrken etter de harde kampene ved Hotel Intercontinental. Foto: PEDRO UGARTE / AFP / SCANPIX
PREGET: Soldater fra den internasjonale styrken etter de harde kampene ved Hotel Intercontinental. Foto: PEDRO UGARTE / AFP / SCANPIXVis mer

Hotellangrepet pinlig for Karzai

De afghanske styrkene var helt avhengige av Nato for å drepe angriperne. Snart skal de gradvis ta over sikkerhetsansvaret for større deler av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Afghanistans president Hamid Karzai var snar med å erklære at den nær forestående overføringen av sikkerhetsansvaret fra Nato-styrkene (Isaf) til afghanske styrker i utvalgte provinser og byer vil gå som planlagt, melder Voice of America.

Kabul har siden 2008 vært under kontroll av landets nye politistyrke og hær. Ifølge planen skal afghanerne i løpet av de kommende månedene også få ansvaret for bl.a. den nordlige byen Mazar-i Sharif, der norske styrker er stasjonert.

Isafs oppdrag i Afghanistan skal være avsluttet i løpet av 2014.

Flyktet ut vinduene Elleve sivile og politifolk ble drept, og tolv skadd, da ei gruppe væpnede menn i går gikk til angrep på Hotel Intercontinental i Kabul. Utstyrt med håndvåpen, bomber og granatkastere stormet de hotellet, som huser mange vestlige gjester.

Flere flyktet via vinduene for å komme unna angriperne, som tilsynelatende skjøt mot alle de kom over.

Angrepet pågikk i fem timer før et Nato-kamphelikopter til slutt ble satt inn og drepte tre angripere som hadde forskanset seg på hotelltaket, der de skjøt granater mot byen nedenfor.

En av angriperne lyktes i å gjemme seg på et hotellrom og detonere bomba han hadde på seg, etter at kampene var over. En spansk gjest og to afghanske politifolk døde. De øvrige drepte var hovedsakelig ansatte ved hotellet - kelnere og musikere, melder BBC News.

Selv om Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet, spekuleres det i statsapparatet på om det virkelige ansvaret faktisk ligger hos Haqqani, en uavhengig gruppering med bånd til Taliban.

- Ikke overbevisende Terroranslaget kommer på et lite beleilig tidspunkt for de afghanske myndighetene. Selv om president Karzai prøver å formidle at apparatet hans er klart til å ta sikkerhetsansvaret i større deler av landet, tar det seg neppe godt ut at de afghanske styrkene i Kabul måtte ha betydelig hjelp fra Isaf for å få slutt på angrepet.

OVERMANNET AV HELIKOPTER: Et amerikansk kamphelikopter ble avgjørende for å avslutte det fem timer lange angrepet. Foto: OMAR SOBHANI / REUTERS / SCANPIX
OVERMANNET AV HELIKOPTER: Et amerikansk kamphelikopter ble avgjørende for å avslutte det fem timer lange angrepet. Foto: OMAR SOBHANI / REUTERS / SCANPIX Vis mer

- Dette bare forsterker inntrykket av at det afghanske politiet og militæret er ute av stand til å operere effektivt på egen hånd, sier Jonathan Marcus, BBCs forsvars- og diplomatikorrespondent.

Marcus forklarer at Taliban gjennomfører operasjoner som hotellangrepet for å understreke at de langt ifra er slått, og at også hovedstaden Kabul er innenfor organisasjonens rekkevidde.

Dette skjer i en periode da Nato-styrkene tar livet av et høyt antall Taliban-offiserer i mellomsjiktet, for å overbevise toppledelsen om at forhandlinger er den eneste måten å løse konflikten på.

- Sikkerheten bedre Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre besøkte området for bare to dager siden. Han opplevde selv angrepet mot Serena Hotel i Kabul i 2008, der Dagblad-journalist Carsten Thomassen ble drept - og framholder at sikkerhetssituasjonen er bedre nå enn da.

- Statistikken viser at sikkerheten i Kabul er bedre enn noen gang i nyere tid, og det etter at afghanerne selv har overtatt ansvaret for sikkerheten i byen, sier Støre til NTB.