Toppmøtet i Singapore:

Hotellansatt jublet da Kim dro

- Jeg føler meg så mye bedre akkurat nå.

LETTET: Dagbladet ble nektet inngang til luksushotellet St. Regis i Singapore, men en ansatt fortalte at han var glad for at Kim Jong-un dro. Samtidig fikk Dagbladet komme inn på et annet luksushotell i byen. Hotellet Donald Trump oppholdt seg på. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SINGAPORE (Dagbladet): - Jeg har akkurat landet. Det var en lang reise, men alle kan nå føle seg mye tryggere enn den dagen jeg inntok presidentkontoret. Nord-Korea utgjør ikke lenger noen atomtrussel, skrev USAs president Donald Trump på Twitter tidligere i dag.

Meldingen skrev Trump etter å ha kommet hjem til USA etter det historiske toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore - et møte som førstnevnte beskriver som en «interessant og veldig positiv opplevelse».

Fredspris?

Etter at Kim Jong-un og Donald Trump tirsdag undertegnet en erklæring som sier at Nord-Korea forplikter seg til å jobbe mot en full atomnedrustning på Koreahalvøya, har kritikerne stilt spørsmål om hvordan man skal få verifisert at nordkoreanerne faktisk ruster ned.

Forskere Dagbladet har snakket med trekker fram Kim Jong-un som den store vinneren etter møtet med Trump. De peker på at erklæringen de to lederne undertegnet var generelt vag, og at den ikke inneholder noen nye betydelige innrømmelser fra Kims side.

Nord-Korea selv hevder at Trump har gått med på en «trinnvis nedrustning», men verken Nord-Korea eller USA har gitt noen fullstendige detaljer om hva det i realiteten betyr.

Enkelte norske stortingsrepresentanter mener imidlertid at Trump nå fortjener fredsprisen.

I dag kunne nemlig NRK melde at Christian Tybring-Gjedde (Frp) og Per-Willy Amundsen (Frp) begge ønsker å nominere Donald Trump til Nobels fredspris.

- Det som skjer nå, er historisk. Man er i gang med en prosess som kan sikre verdensfreden i tiden fremover, sier Amundsen til NRK og understreker at de kan bidra til at den pågående «skjøre prosessen» ender godt, ved å sende et tydelig signal «ved å gi Trump fredsprisen».

FARVEL: Kim Jong-un forlot Singapore tirsdag, etter tre dager innlosjert på luksushotellet St. Regis. Foto: Singapore Ministry of Communications and Information
FARVEL: Kim Jong-un forlot Singapore tirsdag, etter tre dager innlosjert på luksushotellet St. Regis. Foto: Singapore Ministry of Communications and Information Vis mer

Glad for at Kim dro

Veien fram til en fredspris virker lang, men i Singapore er det ingen tvil om at freden har lagt seg etter kaoset som fulgte Kim og Trump overalt der de to kontroversielle lederne beveget seg.

- Jeg føler meg så mye bedre akkurat nå. Det var stressende!

Det sier en ansatt ved luksushotellet St. Regis i Singapore til Dagbladet. I tre døgn hadde han Kim Jong-un som gjest ved hotellet der han jobber. Nå gir han uttrykk for at han jublet innvendig da Kim dro hjem igjen.

FULGTE MED: Nordkoreanske sikkerhetsvakter samlet seg foran en liten skjerm for å følge med på møtet mellom landets leder, Kim Jong-un, og Donald Trump på tirsdag. Foto: John Geddie / Reuters / NTB scanpix
FULGTE MED: Nordkoreanske sikkerhetsvakter samlet seg foran en liten skjerm for å følge med på møtet mellom landets leder, Kim Jong-un, og Donald Trump på tirsdag. Foto: John Geddie / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Kim Jong-un, som knapt hadde beveget seg utenfor landets grenser, som nordkoreansk leder, før fredsprosessen for alvor startet tidligere i år, ble møtt av måpende journalister, turister og singaporere hvor enn han gikk i byen.

- Det var andre gjester her samtidig som ham. Vi ansatte håpet på å få et glimt, men vi fikk ikke være rundt ham, sier den hotellansatte som ikke ønsket å bli navngitt.

Det samme håpet de seks Reuters-journalistene som i tre døgn nærmest beleiret St. Regis-lobbyen.

Derfra kunne de observere at Kim Jong-uns livvakter opprettholdt et stramt sikkerhetsregime. Alle som forsøkte å ta en selfie med Kim, sikkerhetsvakter, eller noen andre nordkoreanere i bakgrunnen - med unntak av Singapores statsminister - risikerte å bli kommandert til å slette bildene.

ATOMNEDRUSTNING: Natt til tirsdag norsk tid møttes USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un for en historisk signering. Her forklarer vi hva de to har signert. Video: Anna Näumann / Dagbladet Vis mer

Singapore-luksus

I overkant av 600 meter unna bodde Donald Trump på det nå berømte hotellet Shangri-La.

- Det var media overalt, men Trump hadde en privat fløy. Det var Secret Service-agenter her ute, men Trump kom aldri ut hit, sier en dørmann ved Shangri-La Hotel til Dagbladet.

SELFIE?: Alle som tok bilder av Kim Jong-un eller den nordkoreanske lederens sikkerhetsteam, risikerte å få Kims livvakter på nakken. Foto: Yong Teck Lim / AP / NTB Scanpix
SELFIE?: Alle som tok bilder av Kim Jong-un eller den nordkoreanske lederens sikkerhetsteam, risikerte å få Kims livvakter på nakken. Foto: Yong Teck Lim / AP / NTB Scanpix Vis mer

Han forteller at Donald Trump bodde luksuriøst under sitt opphold, der han i likhet med Kim Jong-un noen hundre meter unna, i stor grad ble skjermet fra verden utenfor.

- Det er høyt under taket, hvite vegger og gullrammer. Det er litt som Det hvite hus, så jeg håper han følte seg som hjemme her, sier han til Dagbladet og legger til:

- Bare det beste, ikke sant?

KAOS: Det var full stans i trafikken i store deler av Singapore i like før Kim Jung-un og Donald Trump møttes på øya Sentosa. Flere skuelystne hadde møtt opp langs veien i håp om et glimt. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer