Hotellansatte klare til streik

Ansatte i hotell- og restaurantbransjen er forberedte på at de kan bli tatt ut i streik i løpet av dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Annonse

Klokka 05 i dag tidlig hadde partene i hotell- og restaurantmeklingen ennå ikke funnet fram til noen løsning, men en skisse fra meklingsmann Dag Stousland gir håp om at en hotellstreik kan unngås i påsken.

Ingen av partene vil foreløpig kommentere denne skissen, men siden meklingen fortsatt pågår, kunne alle medlemmene av Norsk Hotell- og restaurantarbeiderforbund (HRAF) gå på jobb som vanlig.

Streik?

Det har vært forhandlet på overtid i hotell- og restaurantmeklingen siden fristen ble passert ved midnatt. Meklingsmann Dag Stousland fikk dermed rett da han torsdag kveld spådde at natten ville bli lang.

Ifølge Stousland er det først og fremst de økonomiske rammene som er vanskelige, og han regnet med flere runder i løpet av natten.

En streik kan ramme flere høyfjellshoteller i påsken, i tillegg til landsmøtene til Høyre og hvis den blir langvarig. HRAF har streiket tre ganger de siste åtte årene.

Egen bransjepremie

Utgangspunktet for kravene er resultatet fra meklingen i verkstedoppgjøret. Der ble det gitt et tillegg på 1 krone i timen for ansatte med lokal forhandlingsrett og 1,50 til dem uten lokale forhandlinger.

I tillegg ble det gitt et lavlønnstillegg på 50 øre per time for dem som tjener under 119 kroner per time.

Hotell- og restaurantarbeiderforbundet har krevd en egen bransjepremie for å premiere de fagorganiserte.

- Kravet ligger der. Mer kan jeg ikke si, sa Stousland til NTB torsdag kveld.

Gratispassasjerer

Mange LO-forbund irriterer seg over gratispassasjerer, det vil si folk som ikke er fagorganisert, men nyter godt av tillegg som fagforeningene forhandler fram. Hotell- og restaurantarbeiderforbundets løsning er å sette av penger til en felles pott som deles av fagforbundet og arbeidsgiverforeningen.

Tanken er at dersom hotell- og restaurantarbeiderne får 1 krone timen i lønnsøkning i årets oppgjør, vil de avstå fra å få den siste 25-øringen rett i lommeboka. Disse pengene vil LO-forbundet at arbeidsgiveren setter på sparekonto - som fagforbundet og arbeidsgiverforeningen deler på.

Hvis det blir streik, er 244 medlemmer av HRAF ved følgende bedrifter tatt ut i første omgang:

Tgi Friday i Oslo, Peppes Pizza i Trondheim og Oslo, The Scotsman/Broadway - Resthon i Oslo, Zachariasbryggen Restaurant i Bergen, Gudbrandsgard Hotell i Ringebu, Nye Rondeslottet Høyfjellshotell i Otta, Oppdal Turisthotell, Skeikampen Høifjellshotell, Venabu Fjellhotell, Pers Hotell og Øyer Gjestegård.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer