HADDE BLITT VARSLET: Her brenner Taj Mahal-hotellet etter kamper natt til lørdag norsk tid. Hotelldirektøren innrømmer å ha blitt varslet på forhånd. Foto: Altaf Quadri/AP/Scanpix
HADDE BLITT VARSLET: Her brenner Taj Mahal-hotellet etter kamper natt til lørdag norsk tid. Hotelldirektøren innrømmer å ha blitt varslet på forhånd. Foto: Altaf Quadri/AP/ScanpixVis mer

Hotelldirektøren på Taj Mahal: Vi ble advart

Terroristene samarbeidet med lokale, opptrådte i forkledning og hadde inngående våpenkunnskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MUMBAI/OSLO: (Dagbladet.no) Hotelldirektør Ratan Tata på Taj Mahal-hotellet i Mumbai innrømmer nå at hotellet hadde mottatt varsler på forhånd om at de kunne bli utsatt for et terrorangrep. På bakgrunn av dette hadde hotellet blant annet montert metalldetektorer i hovedinngangen.

- Det hjalp ikke. Terroristene kom inn bakveien. De kjente hotellet inngående og var godt organisert, sier hotelldirektør Tata til CNN.

Sjekket inn med falsk ID

Styrkene som fredag kveld og natt til lørdag norsk tid var engasjert i harde kamper mot terroristene i Mumbai lyktes i å ta en av disse til fange.
Ifølge Times Of India opplyser mannen at minst fem fastboende i Mumbai var alliert med terroristene. Disse fungerte som guider i byen, tilbød kost og losji og bisto med informasjon om politi- og andre lokale forhold.

Polititalsmann Rakesh Maria uttaler ifølge avisen at politiet har hatt en mistanke om at terroristene hadde lokale medhjelpere. Maria ønsker ikke å kommentere den terrormistenkte mannens uttalelser videre.

Den pågrepne har fortalt indiske myndigheter at terrorister også hadde tatt inn på Taj Mahal ved hjelp av falske studentkort. Dette var for å med letthet kunne gjemme eksplosiver på hotellet, melder den indiske TV-kanalen NDTV.

Terroristene leide rom 630 på hotellet.

- Det jeg gjorde var riktig. Jeg angrer ingenting, sier mannen, ifølge NDTV.

BBC News opplyser at mannen er 21 år gammel, og av fattig slekt. Mannen kommer fra Punjab-området i Pakistan. Ifølge BBC News medgir nå pakistanske myndigheter at forholdet mellom de to atommaktene India og Pakistan er anstrengt.

Jaktet israelere, forkledt som studenter

Den terrormistenkte mannen har fortalt politiet at terroristene jaktet spesielt på israelske ofre. Dette var årsaken til angrepet på Nariman house, som er en mye brukt samlingsplass for jøder i Mumbai.
Motivasjonen bak israelerjakten var å hevne israelske angrep på Palestina, opplyser mannen ifølge Times Of India.

Han forteller videre at terroristene selv i perioder holdt hus i Nariman house, under dekke av å være studenter fra Malaysia. Indisk politi jobber nå med å undersøke hvordan ikke-jøder kunne få leie rom i boligkomplekset.

Politiet har tatt beslag i en rekke loggbøker og dokumenter fra senteret. Nariman house står nå i fare for å rase sammen. Den skjøre bygningsstrukturen kan ha fått nådestøtet da terroristene angrep, melder Times Of India.

Angrepet på CST-togstasjonen hadde en enklere begrunnelse. Her var hensikten rett og slett å ramme flest mulig uskyldige, opplyser den fengslede mannen. Politietterforskningen har vist at terroristene opprinnelig hadde til hensikt å ta så mange som 5000 uskyldige liv.

RYSTET: Hotelldirektør Ratan Tata på hotell Taj Mahal. Foto: Piyal Adhikary/EPA/Scanpix
RYSTET: Hotelldirektør Ratan Tata på hotell Taj Mahal. Foto: Piyal Adhikary/EPA/Scanpix Vis mer

Jobbet i dødsskvadroner på to

Terroristene angrep totalt ni forskjellige steder i den indiske storbyen. Fotograf Sebastian D'Souza i avisen Mumbai Mirror observerte terroristene i aksjon på Chhatrapati Shivaji Terminus-togstasjonen. D'Souza befant seg på sitt kontor i Mumbai Mirrors lokaler tvers over gaten for stasjonen idet terroristene slo til.
Den erfarne pressefotografen forteller nyhetsbyrået AP at han løp til da han hørte lyden av maskingeværskudd. Ved en tilfeldighet fikk han øye på to terrorister.

Han observerte to unge menn med ryggsekk og maskingevær, og observerte hvordan de to jobbet sammen som en to-manns dødsskvadron iført t-skjorte og jeans.

- Det var to backpackere med våpen, forteller han til AP. - De så ut som studenter.

Oppførselen tydet imidlertid på omfattende våpentrening og kaldt blod, ifølge D'Souza.

- De skjøt fra hofta. Det var veldig profesjonelt. Veldig kjølig.

BBC melder nå at så få som 10 terrorister sto bak hele angrepet.

Lettelse

BBC News' reporter forteller om utbredt irritasjon innad i den indiske etterretningtjenesten. Tjenestemenn spør seg hvordan terroristene kunne planlegge angrepet i detalj før de slo til, og hvordan de kunne legge til med båt utenfor byen uten å bli oppdaget.

Samtidig, forteller reporteren, hersker det en følelse av lettelse i byen.

- Folk har nærmest blitt vant til lyden av maskingeværsalver og eksplosjoner. Nå er disse lydene borte. Folk er lettet over at det marerittet er over.

STORE SKADER: Naboer strømmer til for å betrakte skadene på Nariman House. Foto: EPA/Scanpix
STORE SKADER: Naboer strømmer til for å betrakte skadene på Nariman House. Foto: EPA/Scanpix Vis mer