Hotellet ble kjøpt i fjor for fem millioner - nå skal staten leie det for 7,5 millioner årlig

- Det er ikke hver dag man inngår en sånn kontrakt, sier hotelleieren. 

TOÅRIG AVTALE: Bolkesjø hotell holdes i beredskap, men UDI har ikke planlagt mottaksdrift der. Det store bygget skal fra november være klart for innflytting i tilfelle det dukker opp behov. FOTO: ESPEN BRAATA. 
TOÅRIG AVTALE: Bolkesjø hotell holdes i beredskap, men UDI har ikke planlagt mottaksdrift der. Det store bygget skal fra november være klart for innflytting i tilfelle det dukker opp behov. FOTO: ESPEN BRAATA. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): UDI brukte i årets seks måneder anslagsvis 391 millioner kroner på å betale for knapt 13.000 tomme mottaksplasser rundt omkring i landet.

Fra 1.september må de punge ut til en ny aktør, når Bolkesjø hotell i Notodden innlemmes i porteføljen av tomme mottak.

Hotellet kan huse inntil 600 asylsøkere årlig, og koster UDI 7,5 millioner kroner i året.

EN AV EIERNE: Lars Søreide er en av eierne av Bolkesjø hotell. Han opplyser til Dagbladet at han kjøpte hotellet for fem millioner etter konkurs i fjor, men vil ellers ikke kommentere leiekontrakten overfor Dagbladet.  Her er han i vinkjelleren på hotellet, som nå klargjøres som mulig asylmottak. 
EN AV EIERNE: Lars Søreide er en av eierne av Bolkesjø hotell. Han opplyser til Dagbladet at han kjøpte hotellet for fem millioner etter konkurs i fjor, men vil ellers ikke kommentere leiekontrakten overfor Dagbladet.  Her er han i vinkjelleren på hotellet, som nå klargjøres som mulig asylmottak.  Vis mer

- Det er ikke hver dag man inngår en slik kontrakt, sier finansmann og hotelleier Lars Søreide til Varden, som omtalte saken lørdag.

Han kjøpte hotellet etter en konkurs for fem millioner kroner i fjor - og opplyser til avisa at han får sin første halvårsbetaling i disse dager.

Kontrakten gjelder i utgangspunktet i to år framover.

Gammel avtale trer i kraft nå

UDI har imidlertid ikke konkrete planer om å bruke hotellet som asylmottak med det første.

Hotellet blir stående i beredskap i tilfelle det plutselig kommer mange flere asylsøkere til Norge.

Det opplyser UDI til Dagbladet.

Ved første øyekast kan avgjørelsen kanskje virke underlig.

Så langt i år har ankomstene av asylsøkere til Norge, nemlig vært rekordlave.

- Vi viderefører leiekontrakten med Bolkesjø for å ha tilgjengelig mottakskapasitet. Vi har imidlertid ikke inngått noen driftsavtale, og det er derfor ikke aktuelt med drift på mottaket slik situasjonen ser ut i dag. Skulle behovet endre seg, må vi lyse ut konkurranse om driften før vi kan inngå en avtale med en driftsoperatør, skriver Ingvild Amble Eriksen i UDIs region øst i en epost til Dagbladet.

UDI antar at høsten er høysesong. Da asylstrømmen til Norge nådde en foreløpig rekord i fjor, var det på høsten asylstrømmen tok seg opp.

- Dersom asylankomstene holder seg lave, vil vi initiere en større nedbygging av mottakskapasiteten i løpet av høsten. Vi har imidlertid kommet til at det ikke vil være riktig å si opp etablerte mottak nå, rett før den antatte høysesongen. Det gjør oss bedre i stand til å håndtere en eventuell økning i antall asylsøkere de nærmeste månedene, forklarte UDI-direktør Frode Forfang på en pressekonferanse tidligere i juli.

Kraftig redusert

I starten av juli meldte NTB om at drøyt 12.000 mottaksplasser sto ledige i Norge, og at dette kostet UDI rundt 3,8 millioner kroner hver dag.

Ferske tall fra UDI viser at de i dag betaler for «bare» drøyt 6000 ledige mottaksplasser, hvorav litt mer enn 3000 av dem skal avvikles 1.september.

På samme tid begynner leiekontrakten UDI har med Bolkesjø hotell å løpe.

Den ble egentlig inngått i desember i fjor, men trer først i kraft i september.

UDI konkurranseutlyste drift av asylmottak på Bolkesjø tidligere i år, men trakk anbudskonkurransen for noen måneder siden på grunn av de lave ankomstene.

Rekordlave asylankomster

Da det i fjor høst ble kjent at UDI ville etablere mottak i det gamle hotellet, protesterte befolkningen høylytt.

Den lille grenda har bare førti fastboende innbyggere, og mente det var urettferdig at de måtte ta imot så mange asylsøkere.

Enkelte av innbyggerne var derfor lettet da driftskonkurransen ble avlyst tidligere i sommer.

Lørdag skrev Varden at det blir asylmottak likevel, og at mottaksdriften muligens kunne starte allerede i november, noe som ifølge avisa skal ha kommet som et sjokk på innbyggerne.

UDI har imidlertid ikke konkrete planer om oppstart av asylmottak i høst. Det opplyser de til Dagbladet.

- Vi har ingen foreløpige planer om å starte drift av transittmottak på Bolkesjø denne høsten, og da heller ikke i november. Per i dag har vi dekket behovet for mottaksplasser, og vi har mye ledig kapasitet. Imidlertid kan situasjonen snu seg, og da må vi vurdere mottaksapparatet på nytt. Bolkesjø hotell er en del av beredskapen vår, sier Amble Eriksen i UDI.

Dagbladet har vært i kontakt med hotelleier Lars Søreide, som ikke ønsker å kommentere saken.