Hotellet til Signe Marie og Ali er beslaglagt av Israel. Nå tar Bondevik opp saken.

Nærmere enn dette kommer ikke norske Signe Marie Breivik og ektemannen Ali Ayyad hotellet de eier i Abu Dis. Det er beslaglagt av Israel som har brukt hotellet til å torturere palestinske fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ABU DIS (Dagbladet): Den politiske striden om Cliff Hotel blir et tema på møtet mellom statsminister Kjell Magne Bondevik og Israels statsminister Ariel Sharon i dag.

Cliff Hotell troner på en høyde med utsyn over både Jerusalem og den palestinske landsbyen Abu Dis. Hotellet og tomta rundt er nå fullstendig avsperret av et metallgjerde. På hver side av tomtegrensa reises den åtte meter høye betongmuren Israel bygger tvers gjennom okkupert palestinsk land.

Storpolitikk

Siden i fjor sommer har hotellet vært avsperret for Signe Marie Breivik, Ali Ayyad og de andre slektningene som er medeiere i hotellet. Bygget som nettopp var pusset opp, er rasert av israelske soldater. Doer, vaskeservanter, senger og annet utstyr er stjålet.

Rett før jul ble hotellet brukt til å torturere en gruppe palestinske ungdommer som ble tatt da de forsøkte å komme seg gjennom en glippe i muren ved hotellet. Ifølge den sraelske avisa Ha\'aretz ble de tvunget til å drikke soldatenes urin. En av ungdommene ble kastet ut av et vindu i andre etasje.

-  Jeg slapp inn i hotellet én gang, og det var helt forferdelig der. Det var avføring på gulvene og det sto brusflasker med urin rundt omkring, forteller Signe Marie Breivik.

Hotellet er nå sentrum for en storpolitisk strid som kan få konsekvenser for en rekke palestinske eiendommer langs muren som skjærer gjennom Vestbredden.

Krever forklaring

SPERRET OMRÅDE:  Hotellet som Signe Marie Breivik og ektemannen Ali Ayyad eier er gjerdet inn av israelske soldater. Hotellet er nå sentrum for en storpolitisk strid om israelsk beslag av palestinsk land. Foto: Aleksander Nordahl
SPERRET OMRÅDE: Hotellet som Signe Marie Breivik og ektemannen Ali Ayyad eier er gjerdet inn av israelske soldater. Hotellet er nå sentrum for en storpolitisk strid om israelsk beslag av palestinsk land. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

-  Myndighetene bruker Cliff Hotell som en juridisk prøvestein. Får de rettens medhold, vil det åpne for en rekke konfiskeringer av palestinsk eiendom, sier advokaten Shlomo Lecker som fører saken.

Statsminister Bondevik som i dag møter sin kollega Ariel Sharon, reagerer på den israelske behandlingen av ekteparet.

-  Jeg vil utbe en forklaring på hva som er bakgrunnen for dette. Så får vi ta saken videre derfra. Vi er svært bekymret for byggingen av muren fordi den skaper fakta på bakken som vil forskuttere en endelig løsning på konflikten, sier Bondevik til Dagbladet.

Shlomo Lecker ønsker norsk politisk engasjement i saken velkommen.

-  Dette er en sak om grunnleggende menneskerettigheter, og politisk press fra omverdenen er helt nødvendig for å hindre at israelske myndigheter får gjennomslag. Dette dreier seg ikke bare om Cliff Hotell, men om Israel skal ha rett til å ta palestinsk land etter eget forgodtbefinnende, sier Lecker.

Dømt fraværende

Israels juridiske dekke for å ta beslag i hotellet er det såkalte «Absentee Law» - fraværendeloven - fra 1950. Den ble laget for å gi den unge staten mulighet til å ta over eiendommene til palestinere som hadde flyktet og som nå befant seg i «fiendtlig territorium».

-  Dette er helt absurd. Jeg har vokst opp i huset og drevet hotellet fra 1979. Signe Marie og jeg giftet oss i hotellet i 1989. Vi bor nå noen hundre meter unna.

Vi har aldri vært fraværende fra eiendommen, men den har blitt sperret for oss av israelerne, sier Ali Ayyad.

Ekteparet anla sak mot Israel i fjor sommer. De tapte første runde, og nå vil de prøve saken for israelsk høyesterett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer