Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hotellkonge Petter Stordalen skrøt av «kanonår». Nå streiker de ansatte ved hotellene hans

Blir kalt for skruppelløs og kynisk.

 ANSATTE STREIKER: Ansatte ved flere av Petter Stordalens hoteller streiker fordi kravet om retten til lokale forhandlinger ikke er innfridd. Foto Cornelius Poppe / SCANPIX
ANSATTE STREIKER: Ansatte ved flere av Petter Stordalens hoteller streiker fordi kravet om retten til lokale forhandlinger ikke er innfridd. Foto Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nesten 3500 medlemmer i 363 hoteller og restauranter i seks fylker gikk ut i streik i helga etter brudd i meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv.

I går varslet arbeidstakerne opptrapping fra lørdag, med nye 2447 medlemmer i 209 bedrifter i ytterligere seks fylker. Striden står om tillegg til lavtlønte og retten til lokale forhandlinger.

Forhandlingsleder Jostein Hansen i NHO reiseliv og kritiserte de ansattes krav til lokale forhandlinger.

- Det må være noen som ikke har fått med seg hvilken økonomisk situasjon Norge er i, sa forhandlingsleder Jostein Hansen i NHO Reiseliv da streiken var et faktum.

Stordalen skrøt av knallår Det er usikkert om Hansen fikk med seg hotellkonge Petter Stordalens knallår. Etter en kontantstrøm på nesten 1,2 milliarder kroner i fjor, gikk Stordalen i forrige uke ut i Finansavisa og sa at han hadde sitt beste år noensinne.

- Hotellselskapet leverte et rekordresultat i fjor. Jeg er sikker på at vi får et nytt rekordår i år. Det er i hvert fall målet, sa Stordalen til avisa.

Hotelldrift, eiendom og investeringer ga Stordalen en netto omsetning på 8,26 milliarder kroner i 2015. Han hadde et resultat før skatt på 633 millioner kroner og en kontantstrøm på 1,17 milliarder kroner.

Flere av dem som streiker er ansatt på hoteller eid av Stordalen. Klubbleder ved Quality Hotel Edvard Grieg i Bergen, Merete Sutton, er i streik, og er provosert over at NHO Reiseliv ikke går med på at ansatte skal kunne forhandle seg fram til litt bedre lønn når hotelleiere har så gode resultater å vise til.

- Medlemmer i Fellesforbundet har en begynnerlønn på 24 000 kroner måneden. At de ikke vil komme oss i møte og innføre lokale forhandlinger er uforståelig. Det er nesten ikke til tro at enkelte kan være så skruppelløse og kyniske. Det er en hån mot de ansatte som jobber og sliter, sier Sutton og sikter blant annet til hotellkongene Petter Stordalen og Olav Thon.

- Streikeviljen er stor Forhandlingsleder i Fellesforbundet, Clas Delp, er heller ikke fornøyd med at arbeidsgiverne ikke er villige til å gå med kravene når overskuddet til bedriftene er så stort.

- NHO Reiseliv mener at ansatte i hotellnæringen skal ha et moderat oppgjør, men det er helt klart at de ansatte har rett til å forvente noe mer når de ser sånne resultater, sier Delp og viser blant annet til Stordalens bedriftsresultat fra i fjor.

- I Choice hoteller vet vi at man har økonomi til å forhandle, og det er grunnen til at streikeviljen er så stor blant de ansatte, sier han.

Etter at forhandlingen brøt sammen på lørdag, har det ikke vært kontakt mellom partene, og iflølge Delp er det ikke fasitsvar på hvem som skal ta initativet til å starte nye forhandlinger.

Thon: - Urimelig krav LO-leder Gerd Kristiansen anklaget blant annet Stordalen og Thon for ikke å uttrykke støtte til sine ansatte i konflikten da hun holdt appell til streikende hotell- og restaurantarbeidere i Oslo tirsdag, ifølge NTB.

- Når hans egne ansatte - dere som driver hele hans virksomhet - ber om rettferdig behandling, da sitter han helt i ro, med strikkelua på, sa hun, med adresse til Olav Thon.

 URIMELIGE KRAV: Olav Thon mener det er fullstendig urimelig å innføre lokale forhandlinger innen hotellnæringen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
URIMELIGE KRAV: Olav Thon mener det er fullstendig urimelig å innføre lokale forhandlinger innen hotellnæringen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Olav Thon mener det er fullstendig urimelig å innføre lokale forhandlinger innen hotellnæringen, slik Fellesforbundet krever.

- Skulle man forhandle lokalt på 100 forskjellige steder, så vil man bli fanget i et byråkrati som er aldeles håpløst, sier Thon til NTB.

- Marginene i hotellbransjen er så små at det ikke er for ingenting at hotell etter hotell legges ned og blir asylmottak eller boliger, sier han.

Konserndirektør i Thon Hotels, Morten Thorvaldsen, avviser også kritikken.

- Vi driver en personkrevende bransje med små marginer. Det er rett og slett driftsmessig vanskelig å finne en løsning på kravet deres, sier Thorvaldsen til Dagbladet.

- Hva tenker du om at dere blir kalt for skruppelløse?

- Vi kjenner oss ikke igjen karakteristikken. Utover det har jeg ikke flere kommentarer.

Dagbladet har ikke klart å få tak i Olav Thon. Petter Stordalen vil ikke kommentere saken av respekt for prosessen mellom partene, skriver hans kommunikasjonsjef, Betina Flatland, i en tekstmelding.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!