Hotelloppgjøret løst - ingen streik

De fleste hotell- og restaurantansatte får 6 kroner mer i timen, etter at Riksmeklingsmannen brakte oppgjøret i havn rundt klokken 04.15 i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppgjøret har utpreget lavtlønns- og kvinneprofil. Løsningen satt meget langt inne hos arbeidsgiverne, Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL), som vedtok avtalen med knappest mulig flertall i delegasjonen. En spesiell «kvinnepott» fordelt etter lokale prioriteringer i bedriften skapte problemer i meklingsinnspurten. Men arbeidsgiverne ga seg til slutt.

- Det ble et meget dyrt oppgjør, sier forhandlingsleder Kjell B. Einarsen i RBL. Han sier at RBL følte seg «bundet på hender og føtter» etter de svært gode oppgjørene i verksted og varehandel tidligere denne uka, og mener lønnsoppgjøret vil skape store problemer for distriktshotellene.

Ifølge arbeidsgiverdirektøren utgjør oppgjøret en årslønnsvekst oppunder 6 prosent i 1998, mer fra 1999. Store grupper får sannsynligvis både 7 og 8 prosent. Einarsen sier at lønnsoppgjøret i år er et definitivt brudd på solidaritetsalterna tivet, men legger skylden på oppgjørene i verksted og varehandel.

- Jeg er rimelig godt fornøyd, sier forbundsleder Svein Fjæstad i Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet. Med full innfrielse av de fleste krav burde han kanskje sløyfet «rimelig». Hans delegasjon vedtok enstemmig å anbefale løsningen.

(NTB)