Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hotellskandalen som kan forlenge Hellas-krisen

Hva skulle IMF-sjefen på denne luksussuiten i New York? Arbeidsgiveren vet ikke.

 HVA SKJEDDE BAK DØRENE TIL SUITE 2806?  Det må sjefen for Det internasjonale pengefondet,  Dominique Strauss-Kahn, forklare seg om for retten i New  York i ettermiddag norsk tid. Men hvorfor han var på det fasjonale Hotel Sofitel i New York da han egentlig skulle vært på flyet til Paris allerede - det vet ikke arbeidsgiveren IMF. FOTO: JEWEL SAMAD, AFP/SCANPIX.
HVA SKJEDDE BAK DØRENE TIL SUITE 2806? Det må sjefen for Det internasjonale pengefondet, Dominique Strauss-Kahn, forklare seg om for retten i New York i ettermiddag norsk tid. Men hvorfor han var på det fasjonale Hotel Sofitel i New York da han egentlig skulle vært på flyet til Paris allerede - det vet ikke arbeidsgiveren IMF. FOTO: JEWEL SAMAD, AFP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arrestasjonen av Dominique Strauss-Kahn (62) i et Air France-fly i New York lørdag, skaper i første omgang store problemer i jobben med å finne en rask løsning på gjeldskrisen i Hellas.

I neste omgang kommer konsekvensene for presidentvalget i Frankrike.

I dag skulle sjefen i Det internasjonale pengefondet (IMF) møte EUs finansministre i Brüssel i en rolle som «superdiplomat» for å komme til å løsning på bunnløse Hellas-problemet.

Isteden må han møte i retten i New York klokka 16.30 europeisk tid siktet for voldtektsforsøk og frihetsberøvelse av en 32 år gammel stuepike på et fasjonabelt hotell midt på dagen lørdag.

- Upassende forhold Økonomiprofessoren og den tidligere franske finansministeren har høstet stor faglig anerkjennelse for den faglige jobben han har gjort som sjef for IMF siden høsten 2007.

Men også der røk Strauss-Kahn ut i privat trøbbel etter kort tid for «upassende» forhold til en av de kvinnelige ansatte.

 I BAKGÅRDEN:  Dominique Strauss-Kahn i bakgården til en politistasjon i Harlem etter avhør søndag kveld lokal tid. FOTO: JULIO CORTEZ, AP/SCANPIX.
I BAKGÅRDEN: Dominique Strauss-Kahn i bakgården til en politistasjon i Harlem etter avhør søndag kveld lokal tid. FOTO: JULIO CORTEZ, AP/SCANPIX. Vis mer

I Frankrike hadde Dominique Strauss-Kahn kallenavnet «den store forføreren» allerede før han for fire år siden ble utpekt av sin fremste politiske rival Nicolas Sarkozy som Frankrikes kandidat til den viktige IMF-jobben.

President-favoritt Nå skulle Strauss-Kahn utfordre Sarkozy ved det neste presidentvalget i Frankrike. Han ledet klart i meningsmålinger om å bli Frankrikes neste president, og etter planen skulle han lanseres offisielt som det franske sosialistpartiets presidentkandidat samtidig som han skulle slutte i IMF-jobben i Washington.

Han slutter nok i IMF etter planen, men han blir neppe fransk presidentkandidat selv om han slipper unna siktelsen fra Hotell Sofitel like ved Times Square i New York.

Uavhengig av politisk ståsted mener franske kommentatorer at hele saken er ydmykende for Frankrike.

Skulle lette Air France-flyet i New York var i ferd med å ta av til Paris lørdag ettermiddag da politiet kom ombord og hentet IMF-sjefen.

Han skulle møtt Tysklands forbundskansler Angela Merkel i Berlin i helgen før han møtte EUs finansministre i Brüssel i dag som en nøkkelmann for å finne en løsning på Hellas-krisen.

EU må ha med IMF for å finne en løsning for Hellas, og EUs plan er helt avhengig av hva Merkel og Tyskland vil. Der har Strauss-Kahn en samlende rolle.

 KOM ALEINE: Dominique Strauss-Kahn sjekket inn aleine på en 3.000 dollar-suite på fasjonale Hotel Sobitel nær Times Square i New York fredag. Når han er på jobb har han med minst to hjelpere eller sikkerhetsfolk. På jobben hadde han sagt at han skulle dra rett fra Washington til Berlin via Paris for å møte Tysklands forbundskansler Angela Merkel i helgen. FOTO: CRAIG RUTTLE, AP/SCANPIX.
KOM ALEINE: Dominique Strauss-Kahn sjekket inn aleine på en 3.000 dollar-suite på fasjonale Hotel Sobitel nær Times Square i New York fredag. Når han er på jobb har han med minst to hjelpere eller sikkerhetsfolk. På jobben hadde han sagt at han skulle dra rett fra Washington til Berlin via Paris for å møte Tysklands forbundskansler Angela Merkel i helgen. FOTO: CRAIG RUTTLE, AP/SCANPIX. Vis mer

Strauss-Kahn har ikke diplomatisk immunitet som IMF-sjef.

Naken - og glemte mobilen Klokka var 13 lørdag da den tidligere finansministeren ifølge siktelsen plutselig kom naken ut fra badet i suiten som stuepiken var i gang med å reingjøre.

Strauss-Kahn satte fart mot flyplassen. Han ringte hotellet for å få fraktet sin gjenglemte mobiltelefon ut til flyet. Isteden kom politiet.

Han nekter seg skyldig i siktelsen. Hans kone, den kjente tv-journalisten Anne Sinclair, har rykket ut med støtte til ektemannen.

Privat avstikker Det er foreløpig ikke klart hvorfor Strauss-Kahn stoppet over i New York på vei fra Washington D.C. til Europa.

Han sjekket inn på 3.000 dollar-suiten aleine, mens han har med seg minst to hjelpere eller sikkerhetsfolk når han er ute i offisielt ærend.

En talsmann for IMF sier at Strauss-Kahn ikke var i New York på jobb for pengefondet.

 MYE OPPMERKSOMHET:  IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn skulle vært i Brüssel i dag, men sitter isteden i arresten i New York. Men han har fått massiv oppmerksomhet i avisene i EU-hovedstaden i dag. FOTO: GEORGES GOBET, AFP/SCANPIX.
MYE OPPMERKSOMHET: IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn skulle vært i Brüssel i dag, men sitter isteden i arresten i New York. Men han har fått massiv oppmerksomhet i avisene i EU-hovedstaden i dag. FOTO: GEORGES GOBET, AFP/SCANPIX. Vis mer
 STAND BY YOUR MAN:  Dominique Strauss-Kahn er gift med den kjente fransk-amerikanske tv-journalisten  Anne Sinclair - her er de sammen i senatet i Paris 16. mars 2010. Kona rykket allerede ut i helgen og forsvarte mannen mot voldtektsanklagene. ARKIVFOTO: CHARLES PLATIAU, REUTERS/SCANPIX.
STAND BY YOUR MAN: Dominique Strauss-Kahn er gift med den kjente fransk-amerikanske tv-journalisten Anne Sinclair - her er de sammen i senatet i Paris 16. mars 2010. Kona rykket allerede ut i helgen og forsvarte mannen mot voldtektsanklagene. ARKIVFOTO: CHARLES PLATIAU, REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media