Hotellstreiken er over

Streiken i hotell- og restaurantbransjen er avsluttet etter fire uker, melder Fellesforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag varslet Fellesforbundet at streiken, som så langt hadde omfattet 7 200 hotell- og restaurantarbeidere, skulle trappes ytterligere opp, men natt til lørdag kom partene til enighet.

Fellesforbundet og NHO Reiseliv ble etter et forslag fra Riksmekleren i natt enige om en ny avtale som blant annet innebærer full innfrielse for kravet om reell lokal forhandlingsrett, skriver Fellesforbundet på sine hjemmesider.

- Etter fire ukers streik er det utrolig gledelig at arbedsgiverne har gått med på å innfri kravet om full forhandlingsrett, sier forbundsleder Jørn Eggum.

- Vi har under streiken sett uttalelser fra hotelleiere om at dette kravet skulle de aldri si ja til. Men vi fikk det innfridd likevel, og dette er en stor seier, sier han videre.

Fellesforbundet feirer også «et bra økonomisk resultat» som innebærer er lavtlønnstillegg til alle på to kroner.

- Det ble dyrt NHO reiseliv sier de nå har lyktes med å komme fram til en avtale begge parter kan leve med.

- Det ble dyrt, og vi har strukket oss langt på flere punkter. Ikke minst har vi akseptert fellesforbundets krav om lokale forhandlinger, men alle må gi og ta for å komme til enighet, sier forhandlingsleder Jostein Hansen i NHO Reiseliv i en pressemelding.

Avtalen skal videre til uravstemning hos medlemmene i Fellesforbundet og NHO Reiseliv.

- Vi må avvente resultatet av uravstemningen, men vi er lettet over å ha et forslag til løsning på bordet. Nå står sommeren for tur, den viktigste tiden på året for reiselivet, og det er på tide å tenke fremover, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold i pressemeldingen.

- Lager støy og kvalme Streiken, som har vart siden 24. april, har ikke gått ubemerket hen. Onsdag denne uka ble det kjent at Fellesforbundet har drevet ulovlig boikott, noe som ble slått fast i Oslo byfogdembete.

I kjennelsen står det også at Fellesforbundet og Skjelstadaune må betale 21 000 kroner i sakskostnader til Scandic Hotels AS, ifølge NTB torsdag.

- De driver med ulovlig boikott, og det er på tide at de tar ansvar. Når de ikke gjør det ble vi helt nødt til å ty til andre midler, og derfor gikk vi til domstolen med saken, sier Josein Hansen, direktør for arbeidslivpolitikk ved NHO Reiseliv til Dagbladet.

Boikott-video vist i retten Da en sjåfør kom med varer til Scandic Edderkoppen i Oslo ble han fysisk hindret av streikende hotellansatte. En i ledelsen på hotellet filmet seansen, og filmen ble senere lagt frem som bevismateriale.

Videoen viser øyeblikket hvor det oppstår en verbal konfrontasjon med streikeleder i Fellesforbundet Tore Skjelstadaune. 

- Selve videoen er tatt ut av sammenheng. Vi er i en lovlig konflikt og da er dette noe som kan skje, sa Skjelstadaune til Dagbladet fredag.

Flere av hendelsene har blitt dokumentert med videoopptak. 7. mai skrev Dagbladet om en episode hvor streikevakter nektet en gjest adgang på Radisson Blu Scandinavia i Oslo.

- At denne midlertidige forføyningen er rettet mot meg er jo naturlig så lenge det er jeg som er på videoen, sier Skjelstadaune.

Saken oppdateres.