Hotellstreiken trappes opp. Disse stedene rammes

Nesten 7000 medlemmer kan være ute i streik på lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hotellstreiken trappes opp med ytterligere 2.447 medlemmer i 209 bedrifter, melder VG. Opptrappingen trer i kraft fra lørdag klokken 8, skriver NTB.

- Vi vil utvide i seks nye fylker, med 2.447 medlemmer, sa Eggum. Det er hoteller i Akershus, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Rogaland, Troms og Finnmark som nå tas ut, skriver VG.

Dette skjer etter at nesten 3.500 medlemmer i Fellesforbundet gikk ut i streik i helgen etter brudd i meklingen med NHO Reiseliv.

Mandag formiddag sa informasjonsansvarlig Vidar Grønli hos Fellesforbundet at det ikke hadde vært noen kontakt mellom partene, verken offisielt elelr uoffisielt, skriver NTB. Dette bekreftet også NHO Reiselivs forhandlingsleder Jostein Hansen.

Sykehussenger I går skrev NTB at hvis ikke streiken blir avblåst innen mandag formiddag, står 160 pasienter på Haukeland sykehus i Bergen i fare for å miste sengeplassen sin.

VG skriver at spørsmålet nå er hvor lenge partene kan fortsette uten å møtes for å søke kompromisser. En mulighet er at streiken ender i tvungen lønnsnemnd, nettopp fordi sykehushotell rammes.

Når det gjelder de såkalte pasienthotellene, er det en situasjon som frustrerer Fellesforbundet. Ifølge Eggum har både NHO Service og NHO Reiseliv avvist å behandle søknaden om dispensasjon fra Haukeland Hotellet i Bergen. '

- De bruker kynisk syke mennesker i sin agenda for å få regjeringen på banen for å få tvungen lønnsnemnd. Dette er vi opprørt over, og vi synes NHO burde ta et mye større ansvar for organisasjonen de driver og de ordinære spillereglene i arbeidslivet, sa Fellesforbundets leder.

Både NHO Service og NHO Reiseliv har sendt pressemelding om at det er viktig at syke og gamle ikke rammes av streiken. Men den nøkkelen mener LOs 1. nestleder, Tor-Arne Solbakken at det er NHO som sitter på.

- Det er bare å sende den dispensasjonssøknaden hit ned, så blir den undertegnet av Jørn Eggum to sekunder senere, sa Solbakken.

Lokale lønnsforhandlinger Felleforbundet er forbannet over ikke å få rett til lokale forhandlinger, og kjemper også for lønnstillegg.

- Alle andre forbund i NHO har for mange år siden akseptert rett til lokale lønnsforhandlinger. Dette var vårt hovedkrav i år og er noe vi mener motparten absolutt burde kunne akseptert, uttalte leder Jørn Eggum i Fellesforbundet til NTB lørdag.

Men NHO service kunne ikke det. Og pengekravet var uakseptabelt for arbeidsgiverne. Dermed er konflikt et faktum.

- Fellesforbundets krav sprenger rammen. Vi hadde ikke mulighet til å akseptere slike krav, sa NHO Reiselivs forhandlingsleder, Jostein Hansen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram