Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Houda feiret 35-årsdagen sin da terroristene kom til La Belle Équipe

19 mennesker døde da terroristene angrep restauranten.

BLOMSTERHAV: Sørgende står utenfor La Belle Equipe. Der det for bare få dager siden var en uteservering fredag kveld, har det nå vokst frem et blomsterhav med flere hundre lys. Houda Saadi (innfelt), som feiret bursdagen sin på restauranten, er en av de omkomne. Foto: REUTERS / Jacky Naegelen.
BLOMSTERHAV: Sørgende står utenfor La Belle Equipe. Der det for bare få dager siden var en uteservering fredag kveld, har det nå vokst frem et blomsterhav med flere hundre lys. Houda Saadi (innfelt), som feiret bursdagen sin på restauranten, er en av de omkomne. Foto: REUTERS / Jacky Naegelen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Fredag 13. november var det mange gjester på den parisiske restauranten La Belle Équipe («The Beautiful Team»), og blant gjestene var tunisisk-franske servitøren Houda Saadi og hennes ti venner. Hun skulle feire 35-årsdagen sin.

Kvelden fikk imidlertid en annen utgang enn planlagt da terrorister stormet restauranten og begynte å skyte gjestene. Halima Saadi, Houdas to år eldre søster og kona til La Belle Équipes eier, skal ha dødd på stedet av skadene hun pådro seg. Houda døde morgenen 15. november.

Khaled Saadi, Houdas og Halimas bror, var inne i restauranten da terroristene kom. Da angrepet var over løp han ut og så hva som hadde skjedd med bursdagsselskapet. Han prøvde å gi Houda CPR.

- Jeg fant Halima, men hun døde på stedet. Jeg prøvde å redde min andre søster, Houda. Sammen med en av vennene hennes, Sam, fikk jeg flyttet henne. Vi flyttet henne til en restaurant i nærheten. Jeg forlot Sam med Houda så han kunne snakke med henne, holde henne våken og fortelle henne at vi var der, fordi hun pustet fortsatt, fortalte Saadi til Daily Mail.

Halima Saadi hadde nylig flyttet til Senegal sammen med sin mann og to barn, men hadde dratt tilbake til Paris for å besøke søsteren på bursdagen hennes.

- Ikke bekymre deg for vår datter Djamila Houd, en 41 år gammel muslimsk kvinne med algersk opphav, jobbet for et motehus i Paris. Hun var en av gjestene i bursdagsselskapet, og ble skutt på restauranten hennes jødiske ektemann, Gregory Reibenberg, eide.

Reibenberg var en av de som overlevde angrepet. Han forteller at han er overbevist om at kona hørte at han fortalte henne at han skulle ta vare på deres felles datter:

- Jeg sa: «Ikke bekymre deg for vår datter.» Jeg vet at hun hørte meg, sa Reibenberg til CTV News da han ble intervjuet om hvordan han opplevde terrorangrepet.

Houd døde på bakken utenfor La Belle Équipe, i sin manns armer. Saadi, som også ble skutt og drept, jobbet som servitør på Café des Anges. Dette er en av Grégory Reibenbergs andre restauranter i nabolaget.

På søndag ledet Reibenberg et tog av sørgende gjennom det ellevte arrondissement i Paris og frem til La Belle Equipe, der hans kone og deres felles venner ble drept. Jean-Pierre Vouche, en psykolog som gikk sammen med Reibenberg i søndagens marsj, fortalte at Saadis og Reibenbergs åtte år gamle datter hadde spurt om det fantes noe som kunne hjelpe henne i sorgen. Vouche hadde gitt henne et råd under nattens stjernehimmel da han ba henne velge seg en stjerne.

- Det er moren din, og du skal snakke med den stjernen, sa han ifølge CTV News.

Forsøkte å redde vennene De aller fleste som døde på La Belle Équipe denne kvelden var gjester i Houda Saadis bursdagsselskap.

Ludovic Boumbas hylles som en helt på flere nettsider etter at det ble kjent at han skal ha prøvd å redde vennene fra terroristene. Han lyktes ikke i å redde Houda og Halima, men en tredje venninne er for øyeblikket på sykehus. Boumbas ble også drept av terroristene.

I tillegg skal Hyacinthe Koma ha vært blant bursdagsgjestene. Han ville egentlig ikke gå i selskapet, fordi han heller ville gå på date med en annen kvinne. Han ble likevel overbevist av de andre gjestene om at han burde komme. Koma ble en av de 129 ofrene for terrorangrepene som rammet Paris sist fredag.

Mariana Lacramioara Pop og ektemannen Ionut Ciprian Calciu, begge fra Romania, lot deres to felles barn være hjemme hos Pops mor da de dro i Houda Saadis bursdagsselskap. Pops mor hadde nettopp hadde flyttet fra Romania til Frankrike.

Guillaume Le Dramp, som holdt på med en mastergrad i rumensk og italiensk ved Sorbonne-universitetet. Også han jobbet som kelner, og var gjest i Houda Saadis bursdagsselskap. Det var også mexikansk-spanske Michelli Gil Jaimez, som hadde flyttet fra Mexico til Paris. Hun hadde nylig blitt forlovet med sin italienske kjæreste.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media