UNG RANSLIGA: De tiltalte var svært unge da de lurte åtte menn i en sexfelle i 2011 og truet dem og presset dem for penger. Tegning: Fedor Sapegin
UNG RANSLIGA: De tiltalte var svært unge da de lurte åtte menn i en sexfelle i 2011 og truet dem og presset dem for penger. Tegning: Fedor SapeginVis mer

Hovedmannen og «lokkeduene» i sexfelle-saken er dømt til samfunnsstraff

Mens en 26 år gammel mann må sone i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 19 år gamle mannen som er blitt utpekt som hovedmannen i den såkalte «sexfelle-saken» er av Oslo tingrett dømt til å gjennomføre samfunnsstraff på 373 timer, med en gjennomføringstid på ett år og seks måneder.

Han har da fått fradrag for 47 dagers varetekt.

Samtidig er den nå 26 år gamle mannen som også er tiltalt i saken, dømt til to og et halvt års fengsel, hvorav halvannet år er gjort betinget med en prøvetid på to år.

26-åringen har hatt en like aktiv rolle i ranene og utpresningen som 19-åringen, ifølge retten.

«Frøken Norge»-deltakeren (19) som fungerte som «lokkedue» i saken er dømt til samfunnsstraff på 147 timer, mens en annen kvinne (21) er dømt til 180 timers samfunnsstraff for å ha lokket åtte ransofre med sex.

Gjennomføringstida er på ni måneder for begge kvinnene.

Passende straff: Tre år Alle de fire har erkjent straffskyld for å ha vært med på å lokke, rane, mishandle og true de åtte mennene for penger og verdier våren 2011.

Under hovedforhandlingen la aktor ned en påstand på to års fengsel, hvorav ett år betinget, for både den 19 år gamle mannen og 26-åringen, mens han mente kvinnene burde idømmes betinget fengsel på ni måneder.

I dommen heter det at det var 19-åringen som hadde ideen til ranene og utpressingene.

Retten mener i utgangspunktet at passende straff burde være tre års fengsel, men ga strafferabatt for tilståelse.

I tillegg har de vektlagt at han var under 18 år på gjerningstidspunktet og at det tok relativt lang tid før saken kom opp for retten.

Dette er årsakene til at han ikke idømmes fengselsstraff.

Innstilt på soning «Retten ser det slik at en lengre ubetinget fengselsstraff vil kunne ha en negativ innvirkning på ham, som senere kan være vanskelig å snu,» heter det også i dommen.

- Min klient er kjent med dommen og tar den til etterretning. Han har forstått alvoret i saken og er innstilt på å sone i form an en nokså omfattende samfunnsstraff, sier 19-åringens forsvarer Anette Barlinn til Dagbladet.

LURT I SEX-FELLA: Den svært unge ransligaen kom i kontakt med mennene på nettsteder der de to jentene, som den gang bare var 17 og 19 år gamle, avtalte sex med hvert enkelt offer, før han ble bedt om å komme til en bestemt adresse på Majorstua i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LURT I SEX-FELLA: Den svært unge ransligaen kom i kontakt med mennene på nettsteder der de to jentene, som den gang bare var 17 og 19 år gamle, avtalte sex med hvert enkelt offer, før han ble bedt om å komme til en bestemt adresse på Majorstua i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi er tilfreds med at vi ble hørt med tanke på de formildende omstendighetene som er i denne saken, sier hun videre.

Sex-felle De mannlige ofrene ble lokket til en leilighet på Oslos vestkant etter å ha avtalt sex-treff med jentene på internett. Etter at ofrene skal ha kledd seg nakne, stormet to ukjente menn inn og på forskjellig vis truet, mishandlet og presset ofrene for eiendeler og penger.

Dersom ofrene ikke gjorde som de sa, ville de sende nakenfilmene av dem til familie og sjefer, ifølge tiltalebeslutningen.

Ofrene, som alle er menn i 30-50-åra fra Østlandet, ble blant annet presset til å oppgi pinkoder til bankkort og nettbanker mens de ble holdt i fangenskap.

Må punge ut Ranerne skal ha truet med forskjellige typer våpen og verktøy.

Som Dagbladet tidligere har skrevet krever hver av ofrene opp mot 100 000 kroner i oppreisning for hva de har vært gjennom, som et plaster på såret i tillegg til erstatning for økonomisk tap.

De fire ble dømt til å betale ulik andel av totalt 477 736 kroner i erstatning til de åtte mennene, i tillegg til 440 000 kroner i oppreisning til sammen.

- Jeg og de andre bistandsadvokatene er glade for at forsvarerne ikke ble hørt på at de fornærmede selv skal ha medvirket til at de kom i denne situasjonen, sier Aase Karin Sigmond, som er bistandsadvokat for to av ofrene, til Dagbladet.

- Når det gjelder erstatningsnivået, har jeg ikke fått gått grundig gjennom dommen, men beløpene ligger på mellom 50 000 kroner  og 100 000 kroner, og det er det vi mener det skulle ligge på, sier hun.

Vil vurdere «Frøken Norge»-deltakerens forsvarer, Trond Eirik Aansløkken, sier til Dagbladet at de vil ta stilling til dommen etter påske.

- Jeg har ikke fått gått gjennom dommen med min klient. Det vil skje umiddelbart etter påske. Da vil vi avgjøre om vil vil godta eller anke dommen, sier han til Dagbladet.