Hovedmistenkt

Denne mannen er Scotland Yards hovedmistenkte i forgiftningen av Litvinenko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Den tidligere KGB-agenten Andrej Lugovoi møtte Alexander Litvinenko på Millenium hotell i London klokken 10 på formiddagen 1. november. Få timer senere ble Litvinenko alvorlig syk.- Jeg er overrasket over hvor hysterisk enkelte forsøker å koble meg til dette, sa Lugovoi selv på en pressekonferanse i forrige uke.

Mange spor

Men gjennomganger a href=\'http://www.abcnews.go.com/WNT/International/story?id=2703332&page=1\'>ABC News og Times Online har gjort av Lugovois ferd gjennom London, viser et spor av polonium 210:

  • 25. oktober, en uke før Litvinenko ble forgiftet, fløy Lugovoi til London. Både på flyet og hotellet hans - Sheraton - er det funnet spor etter radioaktivitet.
  • 31. oktober, dagen før forgiftningen, var Lugovoi igjen i London. Igjen er flyet og hotellet - Millenium - han brukte testet positivt for radioaktivitet. Også fotballstadioen Arsenal Emirates Staduim, som han besøkte 31. oktober testet positivt.
  • Mellom 25. oktober og 1. november besøkte Lugovoi kontorene til forretningsmannen Boris Berezovsky i Mayfair. Sofaen der Lugovoi satt har senere gitt store utslag på radioaktiv stråling.

Lugovoi hevder at han møtte Litvinenko på ettermiddagen 1. november. - På morgenen dro familien min på tur i London. Dimitri og jeg gikk på et forretningsmøte. Jeg hadde snakket med Litvinenko og vi ble enige om å møtes den dagen. Han sa meg at han først ville møte en italiensk bekjent, sier Lugovoi. Fra nære venner av Litvinenko får imidlertid Dagbladet.no opplyst at møtet med Lugovoi skjedde på formiddagen. Dette skal bekreftes av en telefonsamtale Litvinenko hadde med en venn i Tyskland klokken 10.05 på formiddagen. I denne samtalen skal vennen ha oppgitt å ha hørt Lugovoi i bakgrunnen. Lugovoi møtte - ifølge det Litvinenko selv fortalte sine venner - Litvinenko sammen med Vyacheslav Sokolenko og Dmitry Kovtun. Sokolenko har senere nektet for at han noen gang har hatt kontakt med Litvinenko, men sagt at han bare var i London for å se fotball.

For syk for avhør

Andrej Lugovoi står derfor høyt på listen over mistenkte Scotland Yards etterforskere i Moskva vil snakke med. Men bare et knapt døgn etter at etterforskere fra Scotland Yard hadde landet i Moskva, ble den hovedmistenkte i giftdrapsaken i går plutselig innlagt på sykehus i Moskva. Han hevdet selv at han var for syk til å avhøres av britene.Senere har han fra sykesenga gitt intervjuer der han sa at han ikke har noe å skjule.- Om de gir meg en liste over folk de ønsker å møte, og om det er noen navn som mangler på den lista, navn som jeg tror ville være interessante for dem, vil jeg gi dem navnene, sa han till NTV. Den tidligere KGB-agenten driver i dag et sikkerhetsfirma i Moskva. Han forlot russisk etteretningstjeneste for å jobbe for den statlige russiske livvakttjenesten. I 1997 ble han ansatt i sikkerhetsavdelingen ved TV-stasjonen ORT, som den gang var eid av Berezovsky. I ettertid har han blitt en rik forretningsmann, og ifølge Lugovoi selv er selskapet hans verdt over en milliard norske kroner. Litvinenkos venner mener Lugovoi må ha deltatt i forgiftningen enten vitende eller uvitende. Men Lugovoi og Dimitri Kovtun hevder de har blitt lurt i en felle som syndebukker. - Spor etter radioaktivitet er funnet på mine barn og min kone. Å tro at jeg ville håndtere slikt materiale og sette dem i fare, er latterlig, sier Lugovoi.