Hovedpersonene i Treholt-saken

«Byråsjef Arne Treholt? Dette er politiinspektør Ørnulf Tofte i Overvåkningspolitiet. De er pågrepet for spionasje til fordel for Sovjetunionen. Vennligst kom med oss.»

KGB-GENERALEN SOM MØTTE TREHOLT: Dette bildet er trolig det mest kjente fra hele Treholtsaken. Bildet viser Arne Treholt i samtaler med KGB-general Gennadij Titov (i midten) og den russiske agenten Alexandr Lopatin. Titov ble utvist fra Norge i forbindelse med at han ble avslørt som Gunvor Galtung Haaviks føringsoffiser i Norge. Foto: Overvåkningspolitiet / NTB
KGB-GENERALEN SOM MØTTE TREHOLT: Dette bildet er trolig det mest kjente fra hele Treholtsaken. Bildet viser Arne Treholt i samtaler med KGB-general Gennadij Titov (i midten) og den russiske agenten Alexandr Lopatin. Titov ble utvist fra Norge i forbindelse med at han ble avslørt som Gunvor Galtung Haaviks føringsoffiser i Norge. Foto: Overvåkningspolitiet / NTBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Les også:
• Dette er pengebeviset

FORHANDLET MED RUSSERNE: Havrettsminister Jens Evensen med spionasjedømte Arne Treholt. Akivfoto: SCANPIX
FORHANDLET MED RUSSERNE: Havrettsminister Jens Evensen med spionasjedømte Arne Treholt. Akivfoto: SCANPIX Vis mer

BERGEN (Dagbladet): Slik starten den svært mye omtalte Treholt-saken. Arne Treholt ble stanset på Oslo lufthavn Fornebu 20. januar 1984. Saken er nå blitt aktualisert av ei ny bok og nye opplysninger som kan tyde på at det er fusket med sentrale bevis i saken.

PAPPA TREHOLT: Tidligere landbruksminister Thorstein Treholt. Foto: SCANPIX
PAPPA TREHOLT: Tidligere landbruksminister Thorstein Treholt. Foto: SCANPIX Vis mer

20. juni 1985 ble Arne Treholt dømt til 20 års fengsel og inndragning av 1,1 million kroner av Eidsivating lagmannsrett, for landssvik og spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

KONA: Arne Treholt var gift med NRK-journalist Kari Storækre. Foto: SCANPIX
KONA: Arne Treholt var gift med NRK-journalist Kari Storækre. Foto: SCANPIX Vis mer

Her er hovedpersonene i Treholt-saken:

Thorstein Treholt (1911-1993): Var faren til Arne Treholt, og en høyt respektert Arbeiderparti-politiker. Var statssekretær, stortingspolitiker og landbruksminister to ganger. Han avsluttet sitt yrkesaktive liv som fylkesmann i Oppland fra 1976 til 1981. Thorstein Treholt var et forbilde for sin sønn. Han levde lenge nok til å oppleve at sønnen ble løslatt fra fengsel. Arne Treholt har seinere skrevet at det var støtten fra faren som holdt ham oppe da han satt i fengsel.

Kari Storækre (60): Var gift med Arne Treholt. Skrev og ga ut to bøker om Treholt-saken. Først "God tur til Paris" i 1985 og deretter "I søkelyset som kom ut i 1993. Hun ble overvåket i 10 år, av Overvåkningen i Norge og FBI da hun bodde sammen med sin ektemann i New York. Storækre var journalist i NRK, først i Dagsnytt og sist som programleder for "Unnskyld at jeg spør". Hun flyttet seinere til Sverige der hun giftet seg med TV-produsenten Åke Wilhelmsson.

Jens Evensen (1917-2004): Var diplomat, jurist, høyesterettsadvokat, folkerettsdommer, statsråd i regjeringene til Trygve Bratteli og Odvar Nordli og en av de mest anerkjente norske politikere etter andre verdenskrig. Jens Evensen forhandlet fram «Gråsone»-avtalen med Sovjetunionen, med Treholt som statssekretær og fortrolige høyre hånd. Han ble svært skuffet over at Treholt ble avslørt og dømt som spion. Jens Evensen valgte å holde en lav medieprofil etter Treholt-saken.

Gennadij Titov (78): KGB-generalen ble først kjent som føringsoffiser for Gunvor Galtung Haavik, som i en årrekke spionerte til fordel for Sovjetunionen. Han ble seinere en sentral kontakt for Arne Treholt og møtene dem imellom ble sentrale bevis i straffesaken mot Treholt. Titov er persona non grata i Norge på livstid. Han ble ble først utvist fra Norge etter Haavik-saken. Bildet av Treholt sammen med Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin i Wien i 1983 har vært sentralt i Treholt-saken.

Oleg Gordijevskij (71): KGB-offiseren ble avslørt som dobbeltagent i 1985. Han hadde da bekreftet overfor vestlig etterretning at den norske byråkraten Arne Treholt spionerte for Sovjet, og at nordmannen var sovjetisk spion. Han ble utsatt for avhør av KGB i flere uker, men klarte med britisk hjelp å rømme fra KGBs overvåkingsteam 19. juli 1985. Selv om han bidro til avsløringen av Treholt, har han etterpå ivret for at den norske spionen må bli benådet.

Ørnulf Tofte (88): Var sentral i å bygge opp Politiets overvåkningstjeneste, og ble sjef for kontra-etterretningstjenesten. Det var politiinspektør Tofte som stoppet Treholt på Oslo lufthavn Fornebu 20. januar 1984, og sa at han var siktet for spionasje til fordel for Sovjetunionen. Han var etterforskningslederen i Treholt-saken. Tofte ble pensjonert fra tjenesten i 1987, og utga samme år selvbiografien Spaneren. Etterpå har han levd som pensjonist i Málaga i Spania.

Jostein Erstad (88): Var sjef for Politiets overvåkningstjeneste fra 1982 til 1990 og var den ansvarlige politilederen for etterforskningen av Arne Treholt. Før den tid hadde han lang fartstid fra overvåkingen som konstabel og spaner. Etter at han ble pensjonist har han jobbet litt med undervisning i strafferett og straffeprosess ved Politihøgskolen. Den siste tida har Erstad avvist alle påstander om at politiet har fusket med bevisene i saken.

Lasse Qvigstad (64): Var statsadvokat og aktor i straffesaken mot Arne Treholt sammen med Tor-Aksel Busch i 1985. Nå har riksadvokat Busch utnevnt Qvigstad til å gå gjennom påstandene i boka «Forfalskningen» som kom ut tidligere denne måneden. Qvigstad har selv uttalt at han tar opplysningene i den nye boka ytterst alvorlig, og at påstander om fusk med pengebeviset skal undersøkes grundig. Resultatene av disse undersøkelsene kan bli avgjørende for en gjenopptakelses-spørsmålet.

Tor-Aksel Busch (60): Var statsadvokat og aktor i straffesaken mot Arne Treholt sammen med Lasse Qvigstad. Har vært riksadvokat siden 1997, og dermed daglig leder av påtalemyndigheten. Nå oppfordrer han alle tidligere og nåværende ansatte i Politiets sikkerhetstjeneste til å ta kontakt med førstestatsadvokat Lasse Qvigstad for å avgi forklaring om de nye opplysningene i Treholt-saken. Han understreker at pengebeviset er tema for ny etterforskning.

Forsvarerne: I første rettsrunde ble Arne Treholt forsvart av advokatene Ulf Underland, Andreas Arntzen og Jon Lyng.Etter at dommen på 20 års fengsel hadde falt i Eidsivating lagmannsrett, byttet Treholt ut forsvarerne med advokatene Alf Nordhus og Arne Haugestad. Advokat Harald Stabell har jobbet med spørsmålet om gjenopptakelse den siste tida.

FORHANDLET MED TREHOLT VED SIN SIDE:  Jens Evensen forhandlet fram "Gråsone"-avtalen med Sovjetunionen, og Arne Treholt som statssekretær og sin fortrolige. Foto: SCANPIX
FORHANDLET MED TREHOLT VED SIN SIDE: Jens Evensen forhandlet fram "Gråsone"-avtalen med Sovjetunionen, og Arne Treholt som statssekretær og sin fortrolige. Foto: SCANPIX Vis mer

Arne Treholt har begjært saken sin gjenopptatt tre ganger. Høyesteretts kjæremålsutvalg forkastet begjæringer om gjenopptagelse i 1988 og 1992. I 2005 begjærte Treholt saken gjenopptatt gjennom den uavhengige Kommisjonen for gjenopptagelse av straffesaker. Dette ble avslått i 2008. Nå er spørsmålet reist på nytt som følge av de siste opplysningene om kofferten og pengebeviset, og at personer fra etterforskningen nå velger å fortelle.

Litteratur og kilder om Treholt-saken: Wikipedia
Kari Storækre: God tur til Paris, Gyldendal Norsk Forlag 1985.
Ørnulf Tofte: Spaneren - Overvåkning for rikets sikkerhet, Gyldendal Norsk Forlag 1987.
Kari Storækre: I søkelyset, Curious 1993.
Berit Ruud Retzer: Jens Evensen - Makten, myten og mennesket.
Stein Vale: Teppefall i Treholtsaken, Cappelen Damm 2009.
Geir Selvik Malthe-Sørensen: Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken.
Arne Treholt: Alene, Cappelen 1985.
Arne Treholt: Avdeling K, Gyldendal Norsk Forlag 1991.
Arne Treholt: Gråsoner, Gyldendal Norsk Forlag 2004.

KGB-OFFISEREN SOM BLE DOBBELTSPION: Oleg Gordijevskij bekreftet overfor vestlig etterretning at Arne Treholt spionerte for Sovjetunionen. Foto: SCANPIX/AP
KGB-OFFISEREN SOM BLE DOBBELTSPION: Oleg Gordijevskij bekreftet overfor vestlig etterretning at Arne Treholt spionerte for Sovjetunionen. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Les også:
• Dette er pengebeviset

BYGDE OPP OVERVÅKNINGSTJENESTEN: Ørnu8lf Tofte var mannen som stanset Arne Trehold på Fornebu, og sa at han var siktet for spionasje. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
BYGDE OPP OVERVÅKNINGSTJENESTEN: Ørnu8lf Tofte var mannen som stanset Arne Trehold på Fornebu, og sa at han var siktet for spionasje. Foto: Bjørn-Owe Holmberg Vis mer
OVERVÅKNINGSSJEFEN: Jostein Erstad har hele tiden avvist at politiet har fusket med bevisene. Foto: Scanpix
OVERVÅKNINGSSJEFEN: Jostein Erstad har hele tiden avvist at politiet har fusket med bevisene. Foto: Scanpix Vis mer
AKTOREN SOM FELTE TREHOLT: Statsadvokat Lasse Qvigstad.
Foto: SCANPIX
AKTOREN SOM FELTE TREHOLT: Statsadvokat Lasse Qvigstad. Foto: SCANPIX Vis mer
AKTOR I SAKEN MOT TREHOLT: Nåværende riksadvokat Tor-Aksel Busch. Foto: NTB
AKTOR I SAKEN MOT TREHOLT: Nåværende riksadvokat Tor-Aksel Busch. Foto: NTB Vis mer