Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hovedredningssentralen: - Begge to er reddet ned fra kurven

De to havaristene er i god behold, sier Edvard Middelthon ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):To ansatte i Sogn og Fjordane Energi har siden mandag klokken 11 sittet fast i en kurv i en høyspentkabel 100 meter over Nordfjorden.

Fires ned i tau Litt før klokken 12 i formiddag opplyste Edvard Middelthon ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Dagbladet at de er i gang med å fire ned de to havaristene i en ventende båt i fjorden.

- Den eksakte planen nå er at en redningsgruppe er på vei ut i en Røde Kors båt for å komme i posisjon under havaristene. Deretter vil de to feste seg til et tau også skal de senke seg ned i båten under, forteller han.

I 12.30-tiden opplyser kommunikasjonsdirektør Kai Petter Sårheim i Sogn og Fjordane Energi til Dagbladet at første person nå er i ferd med å fire seg ned i båten.

I 13-tiden opplyser Middelthon til Dagbladet at begge personer er firt ned i båten og i god behold.

- Etter forholdene skal de være i god behold. Røde Kors båten tar dem inn til Stryn der en ventende ambulanse vil ta en kikk på dem. Det var en vellykket aksjon, sier han til Dagbladet.


Defekt vogn Etter å ha vekslet noen korte ord med de to kraftarbeiderne etter dagens redningsaksjon opplyser Sårheim at de er i godt humør, men veldig slitne.

- De var i veldig godt humør da de kom ned, noe som tyder på at de var glade for at det gikk så bra som det gikk.

Han forklarer at de to reiste ut på høyspentlinja i går klokken 11 på formiddagen for å reparere en såkalt flymarkør. Markøren skal være synlig for fly og helikoptre for at de skal unngå høyspentlinja.

SENKES NED I BÅTEN: Redningsaksjonen av kraftarbeiderne som har sittet fast i 25 timer i kurven 100 meter over Nordfjorden i Stryn blir her reddet ned i en ventende båt. Foto: Bengt Flaten, Fjordingen
SENKES NED I BÅTEN: Redningsaksjonen av kraftarbeiderne som har sittet fast i 25 timer i kurven 100 meter over Nordfjorden i Stryn blir her reddet ned i en ventende båt. Foto: Bengt Flaten, Fjordingen Vis mer

- Da de skulle returnere i 18-19 tida viste det seg at en komponent på vogna var defekt, og dette førte til at de ikke klarte å spole vogna tilbake til masta. De forsøkte i en god stund å reparer dette selv, men da det ble mørkt ble det klart at de måtte vente på helikopter, opplyser Sårheim til Dagbladet. 

- Vi fikk fraktet opp mat, drikke, varme klær og en presenning slik at de skulle få ly for regnet, så de har det de trenger, fortsetter han.

- Fryser Vogna der de to ansatte befinner seg skal kun være 1*1,5 meter, og har ingen varmekilder.

- De fryser, men er ellers ved relativt godt mot selv om det er en utrivelig og ubehagelig situasjon, sier Sårheim.

Han opplyser at de som er i kontakt med de to kan fortelle at de mest av alt er opptatt av når de kan komme seg ned på bakken igjen.

- De er spente og nysgjerrige på når de kan komme ned og hva planen er for å frakte dem ned. Det er det praten går i nå.

Helikopter Redningsmannskaper forsøkte å redde ned to ved hjelp av helikopter i går kveld, men dette lyktes ikke. Det ble igjen forsøkt med helikopter i formiddag.

Hovedredningssentralen i Sør-Norge bekrefter overfor Dagbladet at de måtte avbryte det første redningsforsøket med helikopter i dag.

I GOD BEHOLD: De to ansatte ved Sogn og Fjordane Energi er nede i god behold etter redningsaksjonen i formiddag. Foto: Bengt Flaten, Fjordingen
I GOD BEHOLD: De to ansatte ved Sogn og Fjordane Energi er nede i god behold etter redningsaksjonen i formiddag. Foto: Bengt Flaten, Fjordingen Vis mer

- Værforholdene var såpass dårlige at vi ikke klarte å gjennomføre. Det var for mye vind, sier Middelthon.

- Fremdrift i planleggingen  Ifølge Middelthon varslet en meteorolog tidligere i dag om muligheter for lyn og torden i området, og at dette kan gjøre redningsarbeidet vanskeligere.

- Det vil vanskeliggjøre situasjonen, men noe mer vet vi ikke, sier han.

REDDET: Redningsaksjonen i dag ble vellykket og de to ansatte kom fra hendelsen i god behold. Foto: Bengt Flaten, Fjordingen
REDDET: Redningsaksjonen i dag ble vellykket og de to ansatte kom fra hendelsen i god behold. Foto: Bengt Flaten, Fjordingen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media