Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hovedspørsmålet er ikke tilregnelighet, men om man har funnet en drapsmann

John Christian Elden vil utfordre bevisbildet i Sigrid-saken.

TILTALT:  I morgen starter rettssaken mot den 38 år gamle mannen som er tiltalt for å ha bortført og drept Sigrid Giskegjerde Schjetne. Her er han sammen med sin forsvarer John Christian Elden under et fengslingsmøte i august.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TILTALT: I morgen starter rettssaken mot den 38 år gamle mannen som er tiltalt for å ha bortført og drept Sigrid Giskegjerde Schjetne. Her er han sammen med sin forsvarer John Christian Elden under et fengslingsmøte i august. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag starter rettssaken mot den 38 år gamle mannen fra Ålesund som er tiltalt for å ha bortført og drept Sigrid Giskegjerde Schjetne (16).

Statsadvokaten mener han var psykotisk da ugjerningene skjedde, og derfor utilregnelig slik at han må dømmes til tvungen psykisk helsevern. 

Selv mener tiltalte at han er frisk og ikke drepte jenta. Psykisk helsevern er det han frykter mest.

- For meg er det verre å bli dømt til psykisk helsevern enn å sone for et drap, har 38-åringen tidligere sagt til Dagbladet.

- Vil utfordre bevisbildet Det har vært uenighet om tiltalte kan dømmes som tilregnelig eller ikke. To av de tre psykiatrisk sakkyndige som har observert mannen,  konkluderte med at han var tilregnelig. Den tredje mente han var utilregnelig.

I tiltalen tar derfor aktor Nina Margoth Prebe uttrykkelig forbehold om at  tilregnelighetsspørsmålet kan endre seg under rettssaken ettersom bevisene legges fram.

Det er uansett ikke tilregnelighetsspørsmålet som er det sentrale i saken, mener 38-åringens forsvarsadvokat John Christian Elden.

 - Hovedspørsmålet i denne saken er ikke tilregnelighet, men om man har funnet en drapsmann, sier han til Dagbladet.

DREPT:  Sigrid Giskegjerde Schjetne. 
Foto: Privat
DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne. Foto: Privat Vis mer

 - Jeg vil gjøre det en forsvarer skal gjøre: Å utfordre alle deler av bevisbildet og se om det er tvil omkring straffeskyld, slik at ingen i norske domstoler skal dømmes uskyldig, sier Elden på spørsmål om hvordan han vil forholde seg til tilregnelighetsspørsmålet.

Mange spørsmål Den 16 år gamle jenta forsvant på vei hjem fra besøk hos en venninne natt til 5. august i fjor. Nesten en måned senere, den 3. september, ble den nå drapstiltalte 38-åringen pågrepet ved et verksted på Kolbotn.  16-åringen ble funnet drept og forsøkt skjult like i nærheten. 

Når rettssaken starter i morgen, gjenstår det fortsatt en rekke ubesvarte spørsmål. 

Politiet har blant annet  ikke fastsatt noe eksakt tidspunkt for jentas død.  De kan ikke med sikkerhet si hvordan Sigrid Giskegjerde Schjetne ble drept. Derimot er politiet sikre på at drapet skjedde i en campingvogn i en lagerhall på Bryn hvor tiltalte hadde tilholdssted, og hvor det er funnet blodspor etter jenta.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling