Coronaviruset i Danmark:

- Hovedstaden er under beleiring

I Danmarks hovedstadsregion har antall innlagte coronapasienter økt med en tredjedel siden julaften.

ØKER KRAFTIG: Antall innlagte coronapasienter har økt kraftig i den danske hovedstadsregionen de siste dagene. Her fra tivoliet i København da det stengte ned 9 desember. Det er annonsert at tivoliet vil holdes stengt til 27 mars 2021. Foto: Nils Meilvang / AFP/ NTB
ØKER KRAFTIG: Antall innlagte coronapasienter har økt kraftig i den danske hovedstadsregionen de siste dagene. Her fra tivoliet i København da det stengte ned 9 desember. Det er annonsert at tivoliet vil holdes stengt til 27 mars 2021. Foto: Nils Meilvang / AFP/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag er 900 pasienter innlagt med viruset på danske sykehus. Av disse er 128 på intensivavdeling og 73 av disse i respirator, melder B.T.

I Region Hovedstaden har antall innlagte coronapasienter økt med nesten en tredjedel siden julaften, melder avisa Berlingske. Bare det siste døgnet har 69 personer blitt innlagt på sykehus med covid-19 i regionen.

Tirsdag ble det kjent at hovedstadsregionen har besluttet å utsette alle planlagte behandlinger fram til slutten av januar. Det melder sykehuset selv i en pressemelding, ifølge DR.

- Hovedstaden er under beleiring, sier overlege ved intensivavdelingen ved Odense Universitetshospital, Joachim Hoffmann-Petersen, til Berlingske.

- Ikke under kontroll

Han sammenlikner hovedstaden med resten av landet, som han mener er på et mer komfortabelt sted hva gjelder smittesituasjonen.

Han er likevel tydelig på at situasjonen ikke har gått i riktig retning, til tross for de nasjonale restriksjonene.

- Vi har hatt en temmelig heftig nedstengning i 14 dager. Det har vært store svingninger i testtallene, men man skal være veldig optimistisk for å syntes at dette ser bra ut. Restriksjonene ser ikke ut til å ha rokket nevneverdig på smittespredningen, sier han til avisa.

RISIKO: Helseminister Bent Høie sier det er en risiko for at Norge kan havne i Danmarks smittesituasjon, dersom tiltakene ikke følges - spesielt i jula. Reporter: Marthe S. Lien. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Også professor på Institutt for Klinisk Medisin ved Aarhus Universitet og tidligere overlege ved Aarhus Universitetshospital, Eskild Petersen, sier til avisa at det spesielt er det høye antallet sykehusinnleggelser som er bekymringsfull.

- Epidemien er ikke under kontroll. Det er spesielt bekymringsfullt at antallet innlagte stiger. Vi vet fra i vår at når vi har et lavt testtall, så er antallet innlagte den mest presise indikatoren for utviklingen i coronasituasjonen.

- Ytterst alvorlig

R-tallet i Danmark anslås nå å ha steget til 1.2, opp fra 0.9. Det skriver helseminister Magnus Heunicke selv på Twitter tirsdag, men understreker samtidig at det er usikkerhet til dette tallet ettersom det har vært store variasjoner i antall gjennomførte tester i jula.

- Vi har et for høyt smittetrykk, og sammenlagt med en høy prosent positive prøver, stigende innleggelsestall og flere dødsfall, er situasjonen ytterst alvorlig, skriver helseministeren.

Danske helsemyndigheter har innkalt til pressekonferanse tirsdag klokka 19 for å orientere om smittesituasjonen i landet.

Flere danske medier erfarer tirsdag ettermiddag at regjeringen vil forlenge samtlige restriksjoner i ytterligere to uker.

Det innebærer i så fall at skoleelever må ha hjemmeundervisning, og at restauranter, barer, kjøpesentre og butikker må holde stengt frem til 17. januar.

Forlengelsen av restriksjonene kommer på et tidspunkt der antall positive prøver ligger på over 5 prosent i hovedstadsregionen - et tall som nasjonalt skal ligge på 3.35, skriver Berlingske.

Det siste døgnet har 2621 personer testet positivt for covid-19. Totalt 1226 personer har dødd med viruset i Danmark, 22 av dem de siste 24 timene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer