Hovedstadens nye ansikt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Arkitektkonkurransen om utbyggingen av det store Tjuvholmen-området i Oslo havn går med ekspressfart. Denne uka kom juryen med sin innstilling etter at folket fikk sagt sitt for et par uker siden. Nå skal utbyggingssaken til behandling i Rådhuset for så å ende med en innstilling til bystyret. Det virker som om farten i den kommunale kverna øker når det er store kapitalinteresser som står bak. Og det er det på Tjuvholmen, der arealene i offentlig eie skal avhendes.
  • Allerede det er naturligvis betenkelig. En så sentral tomt der til og med grunnen er solid Oslo-granitt, burde ha forblitt i offentlig eie uten å skjele til de store inntektene som salg gir. Dessverre er det ikke plass for en slik oppfatning av det offentlige i dag. Stat og kommune oppfattes som hvilken som helst privateier som kan selge sine tomter for høyest mulig pris.
  • Alle de innsendte alternativene har innslag av kulturelle signalbygg. Noen skal bygge konserthus, andre barnehager, det foreslås akvarium og forlystelsespark eller museum. Det meste fortoner seg som de rene luftslott og har neppe annen funksjon enn å være lokkemat. Oslo-Filharmonien har allerede bitt på forslaget om et konserthus. Men dette er jo i høyeste grad spørsmål av politisk karakter, for det skal vel finansieres av det offentlige, om ikke annet så i form av husleie: Trenger byen virkelig et nytt konserthus 25 år etter at dagens flotte hus ble ferdig? Burde ikke det heller drives på en slik måte at symfoniorkestret kunne finne seg til rette der? I det hele tatt: Det burde ha vært lagt klarere føringer i dette.
  • Vi vet ennå ikke hvordan Bjørvika blir, bortsett fra at det blir Opera der. Byen har hatt store planer for Youngstorget som ennå ikke er realisert. På Tullinløkka lages det stadig arkitektkonkurranser som ikke blir til noe mer, og nå skal det vel bli en ny som også blir et luftslott for kunstmuseene. Det er usikkert hva det blir til med Vestbanen, ja selv Bislett er i det blå. Det denne byen trenger mest av alt er noen som kan ta tak i styringen med byens utvikling. Nå har vi inntrykk av at tilfeldige kunstkritikere og arkitekturprofessorer setter premissene når valg skal gjøres. Debatten om byens utvikling bør være bredere enn som så.