SÅVIDT OVER VANNSKORPA: Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad er så vidt synlig over vannskorpa etter at vaierene som sikret vraket løsnet tirsdag.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SÅVIDT OVER VANNSKORPA: Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad er så vidt synlig over vannskorpa etter at vaierene som sikret vraket løsnet tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Befalsorganisasjon ut mot hets mot besetningen på KNM «Helge Ingstad»

Hovedtillitsvalgt etter «Helge Ingstad»s forlis: - Det har vært en del hets

- «Forståsegpåere» har tydeligvis allerede klarlagt hendelsesforløpet og fordelt skyld.

Hovedtillitsvalgt Tor Erik Eide i Befalets Fellesorganisasjon (BFO) i Sjøforsvaret tar nå bladet fra munnen overfor Bergens Tidende.

Etter fregatten KNM «Helge Ingstad»s forlis torsdag for ei knapp uke siden, har de involverte i sammenstøtet med tankeren «Sola TS» måttet tåle mye kritikk.

Ifølge Eide er slett ikke all kritikken rettferdig - noe han overfor BT sier har opprørt flere av de 137 personene som var ombord i fregatten.

- Stemplet som udugelige

- Det er enkelte «forståsegpåere» som tydeligvis allerede har klarlagt hendelsesforløpet og fordelt skyld. Det oppleves som litt tungt, og som en unødvendig tilleggsbelastning for mange av medlemmene, selv om slike meldinger ikke nødvendigvis er representative, sier Eide til BT.

Han sikter særlig til ting som har vært skrevet på sosiale medier.

- Hva konkret er det de, og du, har reagert på?, spør BTs journalist.

- Det har vært en del hets, der besetningsmedlemmer mer eller mindre blir stemplet som udugelige, at de ikke vet hva de driver med. Dette skjer før vi i det hele tatt har fått alle fakta på bordet. Jeg er sjokkert over deler av det som skrives. Det er upassende, sier Eide, som representerer en stor andel av dem som var ombord.

På sin hjemmeside skriver BFO dette: «Dessverre er fokuset både i media og på sosiale medier å fordele skyld. Det mange ser ut til å glemme er at bak alle de som mottar beskyldningen står det et menneske.»

- Ser ut som sytråd

I dag tirsdag er det særlig operasjonen for å redde fregatten som har fått kritikk, etter at flere vaiere røk og bare en liten del av skipet stikker opp av vannet.

- Det ser ut som de har bruk sytråd. Vi har kjettinger de kunne fått på en times varsel, sier direktør Jan Vindenes i Sotra Anchor & Chain til nettstedet Aldrimer.no