SYKMELDT: Sajjad Hussain (37).  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SYKMELDT: Sajjad Hussain (37). Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Hovedtiltalte i Lime-saken sykmeldt. Saken er allerede utvidet med fire måneder

Løslatt etter nesten to år i varetekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sajjad Hussain (38), hovedtiltalt i Lime-saken, hvor til sammen 12 personer står tiltalt for til sammen 34 brudd på straffeloven, arbeidsmiljøloven, utlendingsloven og ligningsloven, er sykmeldt i fire uker.

Det bekrefter hans forsvarer John Christian Elden overfor Dagbladet. Elden mener sykmeldingen er en konsekvens av at Hussain har sittet i varetekt helt siden han ble pågrepet og siktet for grov menneskehandel i august 2014.

- Lagmannsretten har to ganger opprettholdt fengslingen, til tross for advarsler om helsesituasjonen og belastninger ved lang varetekt, skriver Elden i en e-post til Dagbladet.

Saken går nå i Oslo tingrett, og skal være til godt utpå høsten.

- Vi har bedt om medisinsk bistand i fengslet fra november måned uten synlig resultat, og da gikk det som det måtte gå, skriver forsvareren.

Frykter flukt Hussain er den eneste av de tiltalte som har måttet sitte i varetekt også under hovedforhandlingen. Nå er han løslatt.

- Det ligger en helhetsvurdering bak beslutningen om løslatelse, men vi mener det fortsatt foreligger fluktfare slik at vi har iverksatt omfattende fengslingssurrogater. Hensynet til sykemeldingen og at saken etter påtalemyndighetens mening kan pådømmes uten at Sajjad Hussains tilstedeværelse er viktige faktorer i vår vurdering, skriver statsadvokat Geir Evanger i en e-post til Dagbladet.

Hussain ble pågrepet da han skulle reise til Pakistan med fly, og har blitt holdt i varetekt siden fordi påtalemyndigheten mener det er fare for at han vil stikke fra landet hvis han løslates.

FORSVARER: Advokat John Christian Elden. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FORSVARER: Advokat John Christian Elden. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

I den siste kjennelsen fra lagmannsretten før Hussain til slutt ble løslatt, konkluderte retten med at han kunne holdes i varetekt, selv om forsvarerne dokumenterte at alle midlene hans i Norge er beslaglagt.

- Det vises blant annet til at det tidligere er lagt til grunn at siktede har familietilknytning til Pakistan og at han og resten av familien eier store verdier i utlandet, heter det i kjennelsen.

Allerede forsinket Lime-saken er allerede utvidet med fire måneder, noe som får konsekvenser for andre kommende rettssaker, da flere av landets mest profilerte advokater er blant forsvarerne.

Rettssaken mot den tidligere polititoppen Eirik Jensen er allerede utsatt på grunn av utsettelsene i Lime-saken. Jensens forsvarere Elden og Arild Holden representerer hver sin klient i Lime-saken, og de fikk medhold i Borgarting lagmannsrett i at de ikke kunne gi klientene i Lime-saken det forsvaret de har krav på etter loven, hvis de parallelt skulle forberede saken mot Eirik Jensen.

Statsadvokat Evanger skriver at en konsekvens av en forsinkelse nå vil være at de må utvide den totale rammen for saken. Han skriver også at han er ukjent med hvilken medisinsk bistand forsvarerne har bedt om i fengselet.

Vil tilbake i retten Forsvarer Elden opplyser at klienten ønsker å komme tilbake så fort som mulig.

- Han er svært opptatt av at saken skal sluttføres, og at han skal følge det som skjer i retten. Vi er opptatt av at saken ikke må starte helt på nytt, selv om det er ytterste konsekvens av at staten ikke er opptatt av å passe på siktede personers helsetilstand, skriver Elden i e-posten til Dagbladet.

Elden sier han håper sykmeldingen ikke vil medføre forskyving av andre saker.

- Saken er allerede forlenget med fire måneder etter opprinnelig plan, og vi håper at den vil være avviklet innen det ved at retten har fått nok argumenter for å kunne frifinne de tiltalte for de alvorlige postene. Det vil være uheldig om ytterligere andre saker må utsettes nå, skriver han.

Til det svarer statsadvokat Evanger:

- Saken har nå gått i snart fire og en halv måned, og vi har tilbakelagt over 70 rettsdager. Advokat Elden dukket for første gang opp i retten denne uka og han har til sammen vært til stede i en og en halv dag.

Elden har vært opptatt som hovedforsvarer i SOS Rasisme-saken i Haugesund. Hussain er også representert av Karen Forbrigd og Mette-Julie Sundby, begge advokater i Advokatfirmaet Elden.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram