Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hovedtiltalte sier seg ikke skyldig på alle punkter

Tiltalt for over 40 tilfeller av grovt bedrageri, hvitvasking, dokumentforfalskning.

GOD STEMNING: Alt er ikke bare alvor under straffesaken mot åtte tidligere ledere og ansatte i SOS Rasisme. Rettsaken  startet i dag i Haugesund. Her er tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsen og hans forsvarere Erik Lea og John Christian Elden (t.h.). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GOD STEMNING: Alt er ikke bare alvor under straffesaken mot åtte tidligere ledere og ansatte i SOS Rasisme. Rettsaken startet i dag i Haugesund. Her er tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsen og hans forsvarere Erik Lea og John Christian Elden (t.h.). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to hovedtiltalte i straffesaken mot SOS Rasisme sa seg ikke skyldig på alle punkter da aktoratet leste opp tiltalene mot dem i Haugaland tingrett i dag.

Tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsen (59) står tiltalt for bedrageri av 17,5 millioner kroner, forsøk på bedrageri av ni millioner kroner, hvitvasking av 19,5 millioner kroner, to tilfeller av boforringelse, fem tilfeller av økonomisk utroskap og sju tilfeller av dokumentforfalsking.

- Erkjenner du straffskyld for det?, spør dommer Signe Margrethe Lundegård på hvert av de rundt 30 tiltalepunktene.

- Nei, svarte Larsen.

Dagbladet har bedt om å få et intervju med Larsen, men blir avvist. Til NRK sier han følgende:

- Jeg ser fram til å forklare meg. Jeg regner det som rimelig sikkert at vi kommer til å bli reinvaska for de anklagene som er framsatt mot oss, sa tidligere daglig leder i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen, før rettssaken mot ham starta klokka 12 mandag.

DOMMER I SAKEN: Signe Lundegård er dommer i straffesaken mot tidligere ledere og ansatte i SOS Rasisme. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
DOMMER I SAKEN: Signe Lundegård er dommer i straffesaken mot tidligere ledere og ansatte i SOS Rasisme. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer

Straffesaken handler om utbetalt støtte fra ulike givere til SOS Rasisme i årene 2007 til 2011. Etter at nå nedlagte SOS Rasisme er dømt to ganger i tingretten for medlemsjuks tidligere, må nå åtte tidligere sentrale personer svare for alvorlige tiltaler om økonomisk kriminalitet.

Tidligere leder Trond Thorbjørnsen (39) står tiltalt for bedrageri av 16,8 millioner kroner, forsøk på bedrageri av 8,3 millioner kroner, et tilfelle av hvitvasking, et tilfelle av økonomisk utroskap og seks tilfeller av dokumentforfalskning.

Han svarte også nektende på samtlige av de over 15 tiltalepunktene.

- IKKE SKYLDIG: Rettsaken mot tidligere ansatte og ledere i Sos Rasisme startet i dag i Haugesund. Jan Erik Skretteberg sa seg ikke skyldig etter tiltalen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- IKKE SKYLDIG: Rettsaken mot tidligere ansatte og ledere i Sos Rasisme startet i dag i Haugesund. Jan Erik Skretteberg sa seg ikke skyldig etter tiltalen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

I kraft av sine posisjoner var Larsen og Thorbjørnsen var de mest sentrale personene i kontakt med støttegivere. De to har signert en rekke søknader om pengestøtte som er innvilget og ligger til grunn for tiltalene.

Saken går i den største salen i tingretten i Haugesund og har digital bevisføring. Åtte tiltalte, ni advokater politiet, journalister og fotografer fra flere medier fyller salen til randen. Tilhørere kan følge saken fra et annet rom med tv-overføring.  Det skal legges fram over 40 000 sider i saken. Flesteparten av de tiltalte har avvist forespørsler fra pressen om å ta bilder av dem.

De andre på tiltalebenken må svare for færre forhold enn Larsen og Thorbjørnsen.

- Delvis skyldig Tidligere ansatt Bård Eskild Frantzen (37) sa seg delvis skyldig i en post som gjelder juks med studiestøtte fra staten.

Det skal ha blitt gjort ved å registrere seg som lærere eller deltaker på kurs som ikke var avholdt korrekt og ikke kvalifiserte til støtten som utbetalt etter at de ble innrapportert.

- Ikke skyldig Resten av de tiltalte erklært seg ikke skyldig etter alle punktene i tiltalene mot dem:

Anne Elisabeth Hansen (48)
Henrik Ormåsen (41)
Bjarne Stokke (62)
Kenneth Fuglemsmo (32)
Jan Erik Skretteberg (34)

Saken er ventet å gå vare rundt ti uker.

- Det er en svært underlig tiltale. Den forutsetter at all støtte for medlemmer eller kurs er bedrageri. Vi vil føre bevis for det motsatte, har  Larsens advokat John Christian Elden uttalt til Dagbladet.

Aktoratet vil argumentere for at det omfattende medlemsjukset gjør at organisasjonen ikke skulle fått noen av pengene de fikk utbetalt i fireårsperioden. Elden og tiltalte vil ventelig føre bevis for at mye av aktiviteten og medlemmene kvalifiserte til støtte, og at de tiltalte ikke kan holdes ansvarlige for verken andres feil eller beløpene i tiltalen.

- DELVIS SKYLDIG: Tiltalt Bård Eskild Frantzen sa seg delvis skyldig i et punkt som gjaldt å signere og rapportere inn feilaktige studietimer som utløste støtte. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- DELVIS SKYLDIG: Tiltalt Bård Eskild Frantzen sa seg delvis skyldig i et punkt som gjaldt å signere og rapportere inn feilaktige studietimer som utløste støtte. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media