FIKK NOK: Det tidligere hovedverneombudet Lars Stinessens «opptreden gjennom lengre tid» var ifølge selskapet mer enn Norwegian-ledelsen kunne svelge. Stinessens advokat sier at interne ytringer under vårens streik var blant grunnene til oppsigelsen. Her er konsernsjef Bjørn Kjos under streiken i mars i år. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FIKK NOK: Det tidligere hovedverneombudet Lars Stinessens «opptreden gjennom lengre tid» var ifølge selskapet mer enn Norwegian-ledelsen kunne svelge. Stinessens advokat sier at interne ytringer under vårens streik var blant grunnene til oppsigelsen. Her er konsernsjef Bjørn Kjos under streiken i mars i år. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Hovedverneombud fikk sparken - nå stevner han Norwegian

Hovedverneombudet under vårens streik krever erstatning for usaklig oppsigelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norwegians sparkede tidligere hovedverneombud Lars Stinessen går nå rettens vei for å få jobben tilbake. Piloten krever dessuten erstatning for usaklig og ugyldig oppsigelse, fastsatt etter rettens skjønn.

- Vi sendte stevning på tirsdag, forteller fagforeningen Parats advokat Christen Horn Johannessen, som representerer Stinessen.

- Uakseptabelt Under pilotstreiken i mars i år var Stinessen hovedverneombud i Norwegians datterselskap Norwegian Air Norway. Han hadde posisjonen fram til 1. juni, da han ble assisterende hovedverneombud. En måned senere fikk han sparken, slik Dagbladet skrev 7. august.
 

Christen Horn Johannessen sa da til Dagbladet at Norwegians begrunnelse var en angivelig «uakseptabel opptreden som ansatt kaptein og i rollen som hovedverneombud».

- Oppsigelsesgrunnlaget er begrenset til uttalelser vedkommende har kommet med i sin ansettelsestid, blant annet under streiken fra mars 2015, sa Johannessen.

Prinsippsak Ifølge Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen skyldtes ikke oppsigelsen «at vedkommende gir uttrykk for meninger eller hans funksjon under pilotstreiken», men «opptreden gjennom lengre tid som går ut over det selskapet kan akseptere».

Johannessen sier derimot at det «kun er Norwegians oppfatning av ytringer og meninger som ligger til grunn for oppsigelsen».

- Jeg deler ikke selskapets vurderinger. Det vil jeg begrunne for domstolen, kommenterer Christen Horn Johannessen, som anser saken som en viktig prinsippsak.

- Han var hovedverneombud i den perioden mye av kritikken mot ham stammer fra, og oppsigelsen var knyttet til utøvelsen av den rollen. Fagforeninger og arbeidstakersiden er naturligvis særlig opptatt av å verne om handlingsrommet for dem som besitter sentrale og utsatte tillitsroller på en arbeidsplass som Norwegian, sier han.

- Stor takhøyde Ifølge Johannessen står klienten hans i stillingen og får lønn, men er satt på bakken av Norwegian. Han vil ha saken raskt opp for Asker og Bærum tingrett fordi det er viktig å få avklart om folk har jobb eller ikke, men vet ikke om den kommer opp før jul.

- I denne saken er det viktig at saken kommer raskt opp også fordi han etter vårt syn usaklig nektes å fly, og flysertifikater er «ferskvare», sier Johannessen og sikter til at piloter jevnlig må inn til oppfriskningskurs og tester i simulator.

- At vedkommende er tatt ut av aktiv tjeneste, beror på en luftfarts- og sikkerhetsmessig vurdering, sier Sandaker-Nielsen. Han mener det er stor takhøyde i Norwegian, og sier at ingen risikerer å miste jobben fordi de er uenige med ledelsen.

Vatnar: «Uforstående» Både Stinessens fagforening Norwegian Pilot Union (NPU) og YS-forbundet Parat som NPU er en del av har gjort det klart at de står «100 prosent bak piloten».

- Jeg stiller meg fullstendig uforstående til firmaets avgjørelse, sa NPUs leder Halvor Vatnar til Dagbladet i august.

GÅR RETTENS VEI: - Vi sendte stevning på tirsdag, forteller fagforeningen Parats advokat Christen Horn Johannessen, som representerer tidligere Norwegian-hovedverneombud Lars Stinessen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GÅR RETTENS VEI: - Vi sendte stevning på tirsdag, forteller fagforeningen Parats advokat Christen Horn Johannessen, som representerer tidligere Norwegian-hovedverneombud Lars Stinessen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer