Høvin, Turid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvordan ble du forfatter?

- Jeg er utdannet bibliotekar. Etter tredve år som yrkesaktiv brøt jeg over tvert og bosatte meg i utlandet. Her gjorde jeg de første forsøk på å skrive dikt. I 1997 sendte jeg diktene til Vinduet og Vagant, som trykket dem. Dette oppmuntret meg, og jeg fortsatte å skrive. Det var mer eller mindre tilfeldig at jeg ble forfatter.

Hvordan arbeider du helst?

- Jeg arbeider best tidlig på morgenen, fram til kl 12-13. Går lange turer - og tenker. Å tenke, det vil si å skape bilder, er faktisk en vesentlig del av arbeidet. Søker også inspirasjon i andre kunstneriske uttrykksformer, for eksempel moderne billedkunst og musikk.

Jeg leser helst såkalt sakprosa, og dette lar jeg bevisst prege min måte å skrive på. I de to første bøkene skildret jeg en tilsynelatende kaotisk samtid, der inntrykk og ideer kastes fram og tilbake. I de neste bøkene prøvde jeg å vise kulturutviklingen/menneskehetens utvikling gjennom en litt utradisjonell tolkning. Diktene mine krever nok en viss anstrengelse fra leserens side, men med en aktiv tilnærming vil leseren og jeg helt sikkert komme på bølgelengde.

Hva er din beste leseropplevelse?

- Innenfor skjønnlitteraturen har jeg selvsagt hatt flere store leseropplevelser, disse har variert alt etter hvor i livet jeg selv har vært. Det siste året har jeg imidlertid stadig vendt tilbake til den indiske nobelprisvinneren Rabindranath Tagore. Jeg fascineres av hans evne til å strekke øyeblikket ut i det tidløse.

(Dagbladet.no 23.06.2004)