Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hovmester Tilde (26) er aldri borte fra jobben

Det er flere som går syke på jobben enn som blir borte selv om de er friske, mener arbeidsforsker.

ALDRI SYK: Hovmester Tilde Peterzon ved Engebret Cafe har ingen fraværsdager i løpet av sine tre år ved Oslo-restauranten. I går kveld
serverte hun festklare julebordsgjester.Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
ALDRI SYK: Hovmester Tilde Peterzon ved Engebret Cafe har ingen fraværsdager i løpet av sine tre år ved Oslo-restauranten. I går kveld serverte hun festklare julebordsgjester.Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Arbeidsmiljøforsker Asbjørn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet gir stortingsrepresentant Robert Eriksson rett i at sykemeldingsordningen misbrukes, slik Eriksson redegjorde for i Dagbladet torsdag.

- Vår forskning dokumenterer imidlertid at folk stort sett er ansvarlige. Alt tyder på at få utnytter systemet. Sykenærværet er langt høyere enn sykefraværet.

Tar en dag
Grimsmo påpeker at det egenmeldte sykefraværet i Norge er ganske konstant.

- Da vi undersøkte dette tidlig på 90-tallet, viste det seg at de aller fleste tok ut en dag (50 prosent), mens 33 prosent tok ut to dager og de resterende 17 prosent tok ut tre dager. Den samme tendensen ser vi i en AFI-rapport fra 2007 om ukesfraværet.

Mest utslag
Forskeren viser til tidligere statsråd Matz Sandmans gamle tommelfingerregel om at fem prosent av arbeidsstokken står for 80 prosent av sykefraværet.

- Jeg tror det holder fortsatt. Det som gir seg utslag på sykemeldingsstatistikken er langtidsfravær utover den arbeidsgiverbetalte perioden på 16 dager.

- Det er viktig å påpeke at innskrenkninger i sykelønnsordningen ikke gjør noe med folks helse. Mye av diskusjonen som nå pågår handler først og fremst om hvem som skal betale for fraværet.

Tilde er aldri borte

For Tilde Peterzon (26) er det helt uaktuelt å sykmelde seg. Hun er uten fravær.

Den unge hovmesteren har jobbet på Engebret Cafe i Oslo i tre år. Restauranten kan skilte med en av landets beste fraværsstatistikker: 0,9 prosent hittil i 2009, opplyser en stolt innehaver, Kay Johnsen.

- Vi er et godt team her, mye hyggelige kolleger, som jeg trives sammen med. Hvis jeg ikke møter opp på jobb, ville jeg føle at jeg lot dem i stikken, sier Tilde Peterzon.

Avlaster kolleger
Da vi snakket med henne i går kveld, var hun i ferd med å ta imot 500 julebordsgjester.

- Nå i høysesongen er det selvsagt ekstra viktig at alle står på. Hvis noen har vondt i ryggen eller har overbelastet armene, trår kollegene til og avlaster. Folk bryr seg om hverandre her. Jeg liker den positive ånden, forteller hovmester Tilde Peterzon.

Forholdsregler
Engebret-eier Kay Johnsen medgir at han var engstelig da svineinfluensaen slo til i høst.

- Vi tok våre forholdsregler og har vært ekstra nøye med hygiene og desinfisering. Det ser ut til at vi er kommet helskinnet gjennom, sier han.

FORSKER: Asbjørn Grimsmo. 
Foto: Aleksander Nordahl
FORSKER: Asbjørn Grimsmo. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media