Hovmester Tilde (26) er aldri borte fra jobben

Det er flere som går syke på jobben enn som blir borte selv om de er friske, mener arbeidsforsker.

ALDRI SYK: Hovmester Tilde Peterzon ved Engebret Cafe har ingen fraværsdager i løpet av sine tre år ved Oslo-restauranten. I går kveld
serverte hun festklare julebordsgjester.Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
ALDRI SYK: Hovmester Tilde Peterzon ved Engebret Cafe har ingen fraværsdager i løpet av sine tre år ved Oslo-restauranten. I går kveld serverte hun festklare julebordsgjester.Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Arbeidsmiljøforsker Asbjørn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet gir stortingsrepresentant Robert Eriksson rett i at sykemeldingsordningen misbrukes, slik Eriksson redegjorde for i Dagbladet torsdag.

- Vår forskning dokumenterer imidlertid at folk stort sett er ansvarlige. Alt tyder på at få utnytter systemet. Sykenærværet er langt høyere enn sykefraværet.

Tar en dag Grimsmo påpeker at det egenmeldte sykefraværet i Norge er ganske konstant.

- Da vi undersøkte dette tidlig på 90-tallet, viste det seg at de aller fleste tok ut en dag (50 prosent), mens 33 prosent tok ut to dager og de resterende 17 prosent tok ut tre dager. Den samme tendensen ser vi i en AFI-rapport fra 2007 om ukesfraværet.

Mest utslag Forskeren viser til tidligere statsråd Matz Sandmans gamle tommelfingerregel om at fem prosent av arbeidsstokken står for 80 prosent av sykefraværet.

- Jeg tror det holder fortsatt. Det som gir seg utslag på sykemeldingsstatistikken er langtidsfravær utover den arbeidsgiverbetalte perioden på 16 dager.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer